EP: Magņitska lietā iesaistītajiem jāliedz iebraukt ES • IR.lv

EP: Magņitska lietā iesaistītajiem jāliedz iebraukt ES

28
Krievijā nobendētais jurists Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Lietā iesaistītajām amatpersonām arī jāiesaldē viņiem un ģimenēm piederošie aktīvi Eiropas dalībvalstīs

Eiropas Savienībai (ES) ir jāievieš aizliegums izsniegt vīzas un jāiesaldē ES teritorijā esošie aktīvi Krievijas amatpersonām, kas saistītas ar krievu advokāta Sergeja Magņitska nāvi ieslodzījuma vietā.

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien pieņemtajā rezolūcijā norāda, ka šīs sankcijas varētu palīdzēt izdarīt spiedienu uz Krieviju, lai veicinātu tās kļūšanu par tiesisku valsti.

Rezolūcijā, kas tika pieņemta, EP aicina ES Padomi sagatavot sarakstu ar amatpersonām, kas atbildīgas par Magņitska nāvi cietumā un pat vēl pēc viņa nāves turpināja iebiedēt Magņitska ģimeni, aģentūru LETA informēja EP Preses nodaļā.

Uz šīm amatpersonām jāattiecina ES mēroga vīzu izsniegšanas ierobežojumi un jāiesaldē viņiem un viņu ģimenēm piederošie aktīvi Eiropas dalībvalstīs, prasa deputāti.

ES sankcijas esot vajadzīgs un likumīgs ārpolitikas instruments, kam jāmudina Krievijas iestādes atrisināt pašreizējās tiesiskuma problēmas, uzsver deputāti. Viņi piebilst, ka ES Padomei jāsadarbojas ar Krieviju, lai palīdzētu mazināt valstī plaši izplatīto korupciju un novērstu tiesu sistēmas ļaunprātīgi izmantošanu politiskos nolūkos.

Tā dēvētā Magņitska lieta ir tikai viens, visskaļāk izskanējušais un visplašāk dokumentētais gadījums, kad Krievijas tiesībaizsardzības iestādes ļaunprātīgi izmantojušas savas pilnvaras. Tāpēc deputāti pieprasa ierobežojušus pasākumus attiecināt arī citās lietās, kuru pamatā ir labi dokumentēti, koncentrēti un neatkarīgu avotu nodrošināti pierādījumi.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš bija apvainojis vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo vai jātiesā.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu