Sprūdža rīkojums: Lembergs apdraud demokrātiju • IR.lv

Sprūdža rīkojums: Lembergs apdraud demokrātiju

33
Aivars Lembergs. Foto: Kaspars Krafts, F64

Venstpils mēra atbildes vēstulē VARAM neesot atbilžu “pēc būtības”

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojumā Nr.343 par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu, kas šodien publicēts arī oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” interneta vietnē, pamatots, kāpēc Lembergs apdraud demokrātiju.

Līdz ar publikāciju ”Latvijas Vēstnesī” Ventspils domes vadītājs ir oficiāli atstādināts no amata, ziņo LETA. Rīkojumā uzskaitīti Ģenerālprokuratūras iepriekš savāktie fakti par Lemberga iespējamiem interešu konfliktiem, līdz ar politisku amatu pārvaldot kapitāldaļas uzņēmējsabiedrībās un dažādu pašvaldības lēmumu ietekmēšanu.

Ir galvenā redaktore Nellija Ločmele Twitter pauž, ka Sprūdža rīkojumu var uzskatīt par “Zatlera rīkojuma nr.2 turpinājumu”. Jāatgādina, ka Reformu partijas dibinātājs Valdis Zatlers, būdams Valsts prezidents, savulaik ar rīkojumu Nr.2 rosināja 10. Saeimas atlaišanu, pārmetot pārmērīgu oligarhu ietekmi parlamenta lēmumos un darbībā.

Savukārt juridisko jautājumu eksperts Edgars Pastars Twitter tīklā rīkojumu novērtējis kā “interesantu”, prognozējot – ja par tajā minētajiem faktiem noris kriminālprocess, tiesa rīkojumu kā administratīvo aktu un tā darbību apturēs. 

Latvijas Radio aptaujātie eksperti savukārt pauduši atšķirīgus viedokļus par rīkojuma juridisko spēku. Vieni piekrīt, ka administratīvajam aktam ir mazāks spēks nekā tiesas lēmumam ritošajā tiesvedībā. Savukārt citi norādījuši, ka ministra rīkojums atstādina mēru no amata pilnībā, kamēr tiesa ir ierobežojusi tikai atsevišķas pilnvaras un funkcijas. Jāatgādina arī, ka prokuratūra iepriekš pieķērusi Lembergu tomēr pildām tiesas liegtos pienākumus.

Jau vēstīts, ka Lembergs solās Sprūdža rīkojumu pārsūdzēt. Viņš aģentūrai LETA paudis uzskatu, ka ministram nav tiesību atstādināt viņu no amata. “Ikvienam pašvaldību lietu profesionālim vai vienkārši loģiski domājošam indivīdam ir skaidrs, ka atstādināšana no amata un amata pienākumu pildīšanas nav viens un tas pats. Šos jautājumus un procedūru skaidri reglamentē Latvijas Republikas (LR) tiesību akti. Izdotā rīkojuma saturs parāda, ka Sprūdžs turpat nedēļu ir melojis sabiedrībai par manis atstādināšanu no amata,” sacījis Lembergs.

Lembergs aicina Sprūdžu “novērst pretrunas savā darbībā un politiskajos paziņojumos, apgalvojot, ka Aivars Lembergs ir atstādināts no amata”. Latvijas Republikas tiesību akti nepiešķir ministram ne tiesības, ne pilnvaras atstādināt pilsētas domes priekšsēdētāju no amata, piebilda Lembergs.

“Atbilstoši LR tiesību aktiem es esmu ievēlēts par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju un, šajā amatā esot, vēl enerģiskāk turpināšu strādāt Ventspils iedzīvotāju labklājībai,” norādīja Lembergs.

Rīkojumā arī norādīts, ka Lemberga 2012.gada 15.oktobra vēstulē, kas gaidīta kā paskaidrojums ministra iepriekšējam pieprasījumam par pašvaldības amatpersonas iespējamiem likumpārkāpumiem, nav sniegta atbilde “pēc būtības”. Līdz ar to Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) uzskata, ka līdz pat rīkojuma parakstīšanas datumam 22.oktobrī ministrs nav saņēmis Lemberga paskaidrojumus, un to “neiesniegšana nav šķērslis atstādināšanas rīkojuma izdošanai”.

Lemberga vēstule, kas VARAM saņemta 17.oktobrī, pēc Ministru kabineta noteikumiem par dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtību, kā arī tās satura esot uzskatāma nevis par pašvaldības amatpersonas paskaidrojumiem, bet gan par fiziskas personas iesniegumu. Tajā izklāstītie apsvērumi nav juridiski argumentēti un neattiecas uz lietu. Tāpēc ministram nav pienākuma vērtēt juridiski neargumentētus un uz lietu neattiecināmus argumentus.

Jāpiebilst, Sprūdža rīkojumā iekļauts arī Lemberga personas kods un dzīvesvietas adrese, tātad ir pilnīgi skaidrs, par kuru personu dokumentā runa. Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrija savulaik zaudēja Lembergam tiesā tā saukto “Grīnbergu lietu”, atsakoties norādīt personas kodu Ventspils ostas vadībā deleģētam pārstāvim.

Avīze “NRA”, atsaucoties uz anonīmiem avotiem VARAM, šodien raksta, ka ministrijas speciālisti esot atteikušies sagatavot administratīvo rīkojumu šajā lietā, kamēr notiek krimināla tiesvedība. Dokumenta tapšanai esot nācies piesaistīt “ārpakalpojumu”.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu