Šovakar Rīgā spēlēs Andris Nelsons un Baiba Skride • IR.lv

Šovakar Rīgā spēlēs Andris Nelsons un Baiba Skride

28
Diriģents Andris Nelsons. Foto Marco Borggreve, publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā operā Birmingemas simfoniskais orķestris diriģenta Andra Nelsona vadībā un vijolniece Baiba Skride atskaņos Johannesa Brāmsa mūziku

Pirmdien, 15.oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā notiks koncerts, kurā tiksies latviešu diriģenta Andra Nelsona vadītais Birmingemas simfoniskais orķestris (BSO) ar izcilo latviešu vijolnieci Baibu Skridi, raksta aģentūra LETA . Koncerta programmā skanēs Johannesa Brāmsa Ceturtā simfonija un Vijoļkoncerts, kurā soliste būs latviešu vijolniece Skride. 

Atšķirībā no daudziem slaveniem komponistiem multiinstrumentālistiem, Brāmss pats spēlēja tikai klavieres un vijoli iepazina, pateicoties tuvai draudzībai ar sava laika ievērojamo vijolnieku Jožefu Joahimu (1831-1907). Opuss tapis 1878.gada vasarā Austrijas pilsētā Pertšahā. Brāmsa daiļrades pētnieks Leons Botsteins uzskata, ka reti kuram izdevies tik maģiski un liriski izmantot instrumenta augšējos reģistrus, tik dziļi izpētīt vijoles perkusīvo un harmonisko potenciālo. 

Arī Brāmsa Ceturtā simfonija ir viena no vislabāk uzbūvētajām simfonijām mūzikas vēsturē. Simfonija komponēta 1885.gadā, kad Brāmsam ir 52. Divas vasaras paiet darbā pie šī lieldarba, ko Brāmss sacer Austrijas vidienē Štīriartē. 

Pirms diviem gadiem BSO svinēja 90.dzimšanas dienu – 1920.gada novembrī orķestra pirmo koncertu diriģēja Edvards Elgars. Latviešu diriģents Nelsons par orķestra galveno diriģentu kļuva 2008.gadā. 2009.gada februārī BSO ceļoja uz Atēnām un tā bija pirmā ārzemju uzstāšanās jaunā galvenā diriģenta vadībā. 

Biļetes cena Ls50-120. Tās var iegādāties www.bilesuparadize.lv

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu