„Swedbank” pažēlo bijušā KNAB priekšnieka sievas biznesu • IR.lv

„Swedbank” pažēlo bijušā KNAB priekšnieka sievas biznesu

26
Bijušais KNAB šefs Normunds Vilnītis. Foto: Reinis Hofmanis, F64

Maksātnespējas administratorus kā brīnumnūjiņas sava biznesa glābšanai izmantojis arī Saeimas deputāts Parādnieks

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) bijušā vadītāja Normunda Vilnīša sievas Ingūnas Vilnītes neveiksmīgo nekustamo īpašumu biznesu, salīgstot „pareizo” maksātnespējas administratoru, no parādu jūga paglābusi pati banka, kas vairs neatprasa teju pusmiljonu latu. Savukārt Saeimas deputāts Imants Parādnieks izrādījies pats sev viens no lielākajiem kreditoriem, ceturtdien raksta žurnāls „Ir”.

KNAB bijušā vadītāja sievas bizness ar milzīgajiem parādiem aizdomu ēnu uz Vilnīša darbības neatkarību meta jau tad, kad Vilnītis ieņēma augsto valsts amatu. Tagad izrādās, ka firma „DGS mājas” laimīgi izsprukusi no bankrota. Viens no lielākajiem uzņēmuma kreditoriem – „Swedbank”, kurai par labu ieķīlāti 87% „DGS mājas” aktīvu 1,2 miljonu latu vērtībā, pateicoties maksātnespējas administratora Māra Sprūda darbībām un izvirzītajam plānam ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesam (ĀTAP), šogad dzēsusi Vilnīšu ģimenes kredītu bankai par 439 605 latiem, liekot atmaksāt vien 4440 latu.

Kad žurnāls „Ir” sāka interesēties par šādu bankas pretimnākšanu Vilnītei, vai tas ir bijis izņēmums bijušā KNAB šefa sievas labā un vai uz to var cerēt arī citi grūtībās nonākušie, banka ar preses sekretāres starpniecību pavēstīja, ka apstrīd šā prasījuma dzēšanu un par to iesniegusi protestu Augstākajā tiesā.

Taču, tā kā protests iesniegts pusgadu pēc ĀTAP izbeigšanas, Augstākā tiesa šo protestu noraidījusi kā nepamatotu.

Vilnīte uz „Ir” jautājumiem atbildēja formāli, uzsverot, ka viss noticis saskaņā ar likumiem, bet no administratora Sprūda tā arī neizdevās sagaidīt atbildi, kā viņam izdevies, uzņemoties šo ĀTAP lietu, panākt tik izdevīgus nosacījumus parādniekam.

Pēc tam, kad ĀTAP laikā tika norakstīta lielākā daļa „DGS mājas” parādu (no 476 tūkstošiem uzņēmuma parāds bija sarucis līdz 4763 latiem), šāgada februārī Sprūds lūdza tiesu izbeigt ĀTAP, un pēc pozitīva tiesas lēmuma firma var turpināt darbu bez parādu sloga.

Izrādās, ka KNAB bijušais vadītājs nav vienīgā amatpersona, kura savu ģimenes biznesu glābj ar maksātnespējas administratoru rokām. To darījis arī Saeimas deputāts Imants Parādnieks (NA), kurš bijis vienīgais īpašnieks pērn maijā ĀTAP pieteikumu tiesā iesniegušajai firmai „Agni salons”. Taču kopš 2009.gada decembra tā pieder viņa dēlam Hārdijam, kuram tobrīd bija 22 gadi. Par administratoru tiesa apstiprina paša uzņēmuma ieteikto Raivi Stumbergu.

Tiesas lēmumā lasāms, ka uzņēmumam ir 560 860 latu parādsaistības, kuru izpildes termiņš iestāsies ĀTAP laikā. Kreditori, kuru prasījumu summa pārsniedz pusi no kopējās, ir akceptējuši uzņēmuma ĀTAP plānu. Kas tad ir šie lielie kreditori, vaicā žurnāls. Izrādās – pats Imants Parādnieks. Viņam personīgi uzņēmums ir parādā 173,9 tūkstošus latu. Deputāts skaidro, ka aizņēmies naudu bankā un ieguldījis uzņēmuma attīstībā – apgrozāmajos līdzekļos, noliktavas krājumos utt. «Summa bija būtiski lielāka – daļa naudas tika atgūta, bet lielu daļu būs sarežģīti atgūt. Dižķibele darījusi savu,» skaidro Parādnieks.

Vēl 176,3 tūkstošus Agni salons ir parādā Parādnieka savulaik vadītai firmai Agni (viņš bija tās direktors no 1993. līdz 2001.gadam, kā arī līdzīpašnieks). Pašlaik šā uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir kāds Elvijs Jankausks, bet uzņēmuma juridiskā adrese jau daudzus gadus ir tajā pašā ēkā, kur atrodas arī maksātnespējīgais Agni salons. Uz jautājumu, kā veidojies parāds starp šīm firmām, Parādnieks atbild īsi: «Nezinu.»

Vairāk lasiet žurnālā “Ir” rakstā “Miljonu žonglieri“.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu