Jūrmala pirmsvēlēšanu karstumā zemes nodoklim piešķir milzu atlaides • IR.lv

Jūrmala pirmsvēlēšanu karstumā zemes nodoklim piešķir milzu atlaides

30
Plāksne pie Jūrmalas domes. Foto: Lita Krone, LETA

Kopumā nodokļu atlaižu summa sasniegs aptuveni 800 000 latu

Jūrmalas pašvaldībā ceturtdien nolemts noteikt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības visiem zemes īpašumiem, piemērojot 70% atvieglojumu par zemi nodokļa maksātājiem, kuri līdz 2012.gada 31.decembrim būs deklarējuši savu dzīvesvietu Jūrmalā.

Savukārt tām nodokļa maksātāju grupām, kurām jau patlaban pienākas nodokļu atvieglojumi, – tiem, kam zemes reformas gaitā atjaunotas īpašuma tiesības, daudzbērnu ģimenēm, represētajiem, maznodrošinātajiem un citiem – plānots noteikt atvieglojumu 90% apmērā, medijus informē Jūrmalas pilsētas dome.

Kopumā nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumi Jūrmalas pašvaldībā paredzēti 20 nodokļu maksātāju grupām 25% līdz 90% apmērā.

“Jūrmalā īpašumu kadastrālā vērtība vidējo valsts līmeni var pārsniegt simtkārt, un līdz ar to veidojas nesamērīgi liels nekustamā īpašuma nodoklis, tāpēc šādu risinājumu uzskatu par taisnīgu,” saka pilsētas mērs Gatis Truksnis.

Pašvaldības līdz šim noteiktie daudzie atvieglojumi tikai daļēji risināja šo problēmu, cilvēkiem joprojām bija lielas grūtības šo nodokli samaksāt. Truksnis norāda, ka Jūrmalā ir aptuveni 28 000 nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju, no kuriem gandrīz 19 000 ir deklarējuši savu dzīvesvietu Jūrmalā. Tāpēc Truksnis cer, ka jaunā nodokļu atlaižu sistēma būs stimuls līdz gada beigām deklarēt savu dzīvesvietu Jūrmalā arī tiem cilvēkiem, kas ir nodokļa maksātāji, dzīvo Jūrmalā, bet dažādu iemeslu dēļ savu dzīvesvietu deklarējuši citur.

Jūrmalas pilsētas domes aprēķini liecina, ka kopumā nodokļu atlaižu summa sasniegs aptuveni 800 000 latu, tomēr Truksnis aģentūrai LETA uzsvera, ka ietekme uz pašvaldības budžetu būs minimāla un, iespējams, pozitīva, jo ar šo soli iedzīvotāji tiks mudināti deklarēties Jūrmalā un tādējādi pieaugs iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi. Tāpat pieaugs ienākumi no nerezidentiem – ārvalstīs dzīvojošiem namīpašniekiem, kas nav Latvijas pilsoņi, saka Jūrmalas mērs.

Otrs ieguvums būs vienkāršāka NĪN administrēšana. Savienojot domei pieejamās datubāzes, pašvaldības nodokļu speciālisti uzreiz varēs aprēķināt piemēroto atvieglojumu 70% apmērā zemei, kas tiks iekļauts Jūrmalā deklarētajiem nodokļa maksātājiem nosūtītajā paziņojumā par NĪN. Līdzīgi atvieglojumi tiks piemēroti maznodrošinātajiem un trūcīgajiem.

Iesniegums nebūs jāiesniedz arī represētajiem un tiem, kam zemes reformas gaitā atjaunotas īpašuma tiesības, un vēl dažām nodokļa maksātāju grupām, uz kurām tās attiecas.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu