PB un SVF šaubās par Krievijas ekonomisko izaugsmi • IR.lv

PB un SVF šaubās par Krievijas ekonomisko izaugsmi

29
Krievijā kādas ēkas celtniecībā strādājošos kontrolē imigrācijas policija. Foto: ITAR-TASS/LETA

Krievijas mediji: tie ir pirmie reālie prezidenta Vladimira Putina „zelta laikmeta” beigu simptomi

Pasaules Banka (PB) pārskatā par Krievijas ekonomikas izaugsmi, kas publicēts pirmdien, un arī Starptautiskais valūtas fonds (SVF) pazeminājuši Krievijas ekonomikas izaugsmes prognozes 2012.-2013.gadam.

Saskaņā ar šo ziņojumu, salīdzinot ar jūlijā sniegto prognozi, ekonomikas izaugsmes iespējas samazinājušas par 0,3 un 0,1%. Šogad prognozēts, ka Krievijas IKP pieaugs par 3,5%, nevis iepriekš paredzētie 3,9%. 2013.gadā izaugsme būs vien 3,6%, nevis 4,1%. Jāatgādina, ka 2011. Krievijas ekonomika pieauga par 4,3%.

Krievijas mediji, analizējot pirmdien sniegtās PB un SVF prognozes par valsts ekonomikas attīstību, raksta, ka tas liecina par pirmajiem reālajiem prezidenta Vladimira Putina „zelta laikmeta” beigu simptomiem. Pastāvošais ekstensīvais attīstības modelis būs izsmēlis savas iespējas – izspiest vairāk no pašreizējās ekonomikas un investīcijām nevar, raksta portāls „Newsru.com”.

Tāpēc secinājums ir vienkāršs – Krievijai vairs nav ekonomiskās izaugsmes rezervju.

Laikraksta „Kommersant” komentētāji raksta, ka PB ziņojums par Krievijas ekonomikas attīstību 2012.gada otrajā pusē fiksē strauju ekonomikas pieauguma samazinājumu uz pieaugošās inflācijas fona. Viņi paredz, ka 2012.-2013.gadā valsts IKP, visticamāk, būs zemākais pēdējos 20 gados, izņemot 1998. un 2009.gada krīzes laiku.

Jaunai ekonomiskai izaugsmei Krievijā pietrūkst kvalitatīvu investīciju un kvalificēta darbaspēka, raksta „Kommersant”. Turklāt patlaban tos nav kur ņemt.

Savukārt laikraksts „Vedomosti” atzīmē PB secinājumu, ka darba algu pieaugums apsteidz darba ražīguma pieaugumu. Augstas algas un to pieaugums liecina par tirgus pārkaršanu, brīdina PB.

Darba tirgus situācija, cenu strauja augšana un kredītu bums liecina par ekonomikas pārkaršanu, norāda PB. IKP pieaugums Krievijā pirmajā pusgadā acīmredzot pārsniedzis iespējamo, tāpēc turpmāk tas samazināsies.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu