Pilsonība un draudi • IR.lv

Pilsonība un draudi

2
Aivars Ozoliņš

Saeima stājusies labot likumu, kas bija neaizskaramāks par Satversmi

Pilsonības likums līdz šim bijis neaizskaramāks par Satversmi. 1994.gadā pieņemtajā likumā grozījumi pēdējoreiz izdarīti 1998.gadā, bet kopš tam vai visu koalīciju līgumos tika iekļauta apņemšanās to neaiztikt. Nupat šis likums piedzīvo fundamentālas pārmaiņas. Svarīgākās no tām ir par dubultpilsonību un par nepilsoņu bērniem. 

Jāapsveic Saeima par drosmi ķerties klāt politiski sprādzienbīstamajam likumam un izdarīt tajā sen nepieciešamās izmaiņas. Taču vienlaikus jāsecina, ka grozījumu tapšanas gaitā izpaužas arī likumdevēju politiskās neirozes. Jau otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi nevieš pārliecību, ka to autoriem būs izdevies pilnam izpildīt apņemšanos izveidot tādu likuma tekstu, kas, kā viņi pauž, šajā gadsimtā vairs nebūšot jāmaina. 

Relatīvi vissekmīgāk būs izdevies atrisināt dubultpilsonības jautājumu. Tas būs arī visradikālākais pavērsiens pilsonības politikā – no dubultpilsonības faktiskas nepieļaušanas uz tās atzīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu