Arsenālā" atklās izstādi "Mecotintas laiks • IR.lv

Arsenālā” atklās izstādi “Mecotintas laiks

26
Izstādē skatāms arī latviešu mākslinieces Vijas Celmiņas darbs "Tīkls"

Īpašs šīs izstādes dārgums  būs izcilās latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas trīs mecotintas no Jāņa Zuzāna kolekcijas

No 13. septembra līdz 28. oktobrim Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā (2. stāvā, Torņa ielā 1, Vecrīgā) izstādē „Mecotintas laiks / Time of the Mezzotint” būs apskatāmas pasaulē slavenu mākslinieku mecotintas. 

Mecotinta sava samtaini melnā rakstura un procesa laikietilpības dēļ tiek uzskatīta par elitāru grafikas tehniku. Radusies 17. gadsimta vidū kā tobrīd unikāls tonālās izteiksmes veids, mecotinta savu uzplaukumu jeb tā dēvēto Zelta laikmetu piedzīvoja gadsimtu vēlāk. Interese par mecotintu mūsdienu grafikā atdzima 20. gadsimta beigās. 

Mecotintas īpašās popularitātes vilnis 20. gadsimta 70. gados saistāms ar pastiprināto interesi par fotoreālismu, kam šī grafikas tehnika bija ļoti piemērota. Šodien vārds „mecotinta” jau ir izgājis ārpus profesionālajā mākslas vidē lietotās terminoloģijas. Ja ne katrs no miljoniem datoru lietotājiem pasaulē zinās par mecotintas tehnikā radītajiem šedevriem 18. gadsimtā, daudzi būs vismaz dzirdējuši par datorprogrammas “Adobe Photoshop” piedāvāto attēlu apstrādes filtru – mezzotint. 

Šobrīd pasaulē nav daudz mākslinieku, kuri konsekventi strādā mecotintas tehnikā. Būtisks faktors, kas ne vienu vien no tās attur – tas ir laiks. Laiks, kas ir nepieciešams, lai izveidotu pat neliela formāta darbu, dažreiz pat vairākkārt pārsniedz laiku, kas vajadzīgs darba realizācijai kādā citā grafikas tehnikā. Tāpēc māksliniekiem, kas strādā šajā tehnikā, radās iecere savstarpēji sadarboties un pēc pašu mākslinieku iniciatīvas organizēt kopīgas starptautiskas izstādes. Pirmā notiks Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” Radošajā darbnīcā. Projekta iniciatori ir amerikāņu mākslinieks, Vroclavas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas profesors Kristofers Novickis un Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš. 

Lielākā daļa darbu Latvijā tiek izstādīti pirmo reizi. Katrs autors pārstāvēts ar 3-4 darbiem. Paredzams, ka projekts turpināsies Polijā, ASV un Ķīnā. 

Kā īpašs šīs izstādes dārgums būs izcilās latviešu izcelsmes amerikāņu mākslinieces Vijas Celmiņas trīs mecotintas no Jāņa Zuzāna kolekcijas.

Vairāk informācijas www.lnmm.lv

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu