Krievija kļūst par PTO dalībvalsti • IR.lv

Krievija kļūst par PTO dalībvalsti

27
Krievijas karogs.

Latvijas uzņēmēji šo brīdi jau ilgi gaidījuši, jo tas nozīmē dažādu tarifu samazinājumu, atvērtāku tirdzniecību

Pēc 19 gadus ilga iestāšanās procesa noslēgšanas, trešdien Krievija oficiāli kļūst par Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) 156.dalībvalsti, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Ekonomikas ministrijā. Sākot ar šo dienu stājas spēkā Krievijas iestāšanās PTO uzņemtās saistības.

Krievija ir vienīgā no desmit pasaules lielākajām ekonomikām, kurai līdz šim nav bijuši saistoši PTO nosacījumi (attiecībā uz preču un pakalpojumu tirdzniecību, intelektuālā īpašuma tiesībām, strīdus izšķiršanu u.c.) un līdz ar to tās iestāšanās organizācijā iezīmē jaunu posmu daudzpusējās tirdzniecības sistēmas attīstībā. Krievijas dalība PTO ir būtisks solis arī ceļā uz Eiropas Savienības (ES) un Krievijas ekonomisko attiecību padziļināšanu.

Ņemot vērā Krievijas ģeogrāfisko novietojumu, ekonomikas lielumu un tradicionālo sadarbību, tā ir viena no galvenajām Latvijas ārējās tirdzniecības partnervalstīm. Šo daudzpusējās tirdzniecības sistēmai vēsturisko brīdi jau ilgu laiku ir gaidījuši arī Latvijas uzņēmēji, jo tas ir būtisks solis ceļā uz atvērtāku un caurspīdīgāku ārējās tirdzniecības režīmu. Līdz ar Krievijas dalību PTO preču tirdzniecībā pakāpeniski tiks samazināti un atsevišķos gadījumos pat pilnībā atcelti importa un eksporta tarifi, noteikti maksimālie iespējamie tarifu griesti, kā arī tirdzniecības tehniskās barjeras un sanitārie un fitosanitārie pasākumi būs jāpiemēro atbilstoši starptautiskajām normām.

Turpmāk Krievijai būs jāievēro tādi PTO nediskriminācijas pamatprincipi kā vislielākās labvēlības režīms un nacionālais režīms. Tāpat dalība PTO ierobežos iespējas īstenot protekcionisma pasākumus, sekmējot Krievijas tirdzniecības attiecību prognozējamību un uzņēmējdarbības un investīciju vides attīstību.

Īstermiņā redzamākie ieguvumi ir saistīti ar importa un eksporta tarifu ierobežošanu, nosakot maksimālos pieļaujamos tarifu apmērus. Būtiskākie Krievijas importa tarifu samazinājumi tuvāko piecu gadu laikā attiecas uz tādām Latvijas eksporta produktu grupām kā dzīvas cūkas (no 40% uz 5%, vienlaikus pagaidām saglabājas dzīvu cūku importa aizliegums, kas gan PTO ietvaros varētu tikt veiksmīgāk atrisināts), elektriskās iekārtas (no 12,8% uz 5,7%), kokrūpniecības izstrādājumi (no 15,4% uz 8,6%), dzelzs un tērauda izstrādājumi (no 14,7% uz 8,9%), papīra izstrādājumi (no 13,3% uz 7,7%), farmācijas produkti (no 8,6% uz 4,4%), parfimērijas izstrādājumi (no 10,4% uz 5,7%).

Latvijas uzņēmumiem nozīmīga ir Krievijas apņemšanās virknei produktu, jo īpaši apaļkokiem, ierobežot eksporta tarifus. Attiecībā uz priedes un egles skujkoku apaļkoku importu no Krievijas ar 2012.gada 1.septembri darbu sāks ES importa licencēšanas sistēma, kuras ietvaros kokrūpniecības uzņēmumiem būs iespēja importēt izejmateriālus par pazeminātām Krievijas eksporta tarifu likmēm.

Sākot ar šo dienu, Krievijas tirdzniecības tehniskais regulējums un sanitārie un fitosanitārie nosacījumi ir jāpiemēro, balstoties uz vispāratzītiem starptautiskajiem standartiem saskaņā ar daudzpusējās tirdzniecības sistēmas normām, un to neatbilstību gadījumos PTO dalībvalstis ir tiesīgas izmantot daudzpusējās sistēmas piedāvātās un visām dalībvalstīm juridiski saistošās strīdu risināšanas iespējas.

Krievija ir uzņēmusies saistības ar 2013.gada 1.jūliju atcelt diskriminējošās dzelzceļa kravu pārvadājumu tarifu atšķirības starp importa, eksporta un iekšzemes pārvadājumiem, piemēram, uz un no Latvijas ostām salīdzinājumā ar savām ostām (kas noteiktām precēm patlaban pārsniedz pat 30%). Turklāt nākotnē Krievija nedrīkstēs atjaunot šādus diskriminējošus pasākumus.

 

Komentāri (27)

Janka, Janic 23.08.2012. 07.47

veel nevar zinaat kaadas privileeģijas šie uzspiediis , galu galaa resursu pietiekami , piemeers ANO , kolidz krievi uzliek vetto taa viss apstaajaas, jo lielaaks akmens , jo smagaak veļas …

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 22.08.2012. 11.20

elite sadalija visu vertigo kas bija krievijaa un.. tagat var ari iestaties PTO.. jo tas ir loti izdevigi konkretu personu biznesam..

+1
0
Atbildēt

0

marisgrinbergs 23.08.2012. 09.27

tas, ka Krievija ir PTO nozīmē, ka mēs un ES nevarēs uzlikt importa nodevas Krievijas produktiem. Tas varētu ietekmēt visas eiropas zemniekus un mūsējiem jau tā viegli neiet. Otrkārt PTO ir skaists piemērs tam, ka visa tā muldēšana par to, cik cilvēktiesības ir svarīgas ir plika muldēšana. PTO UZŅĒMUSI VALSTI, KAS OKUPĒJUSI DAĻU GRŪZIJAS – CIVILIZĒTAS VALSTS, NATO SABIEDROTĀS VALSTS.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu