Bez pacēluma • IR.lv

Bez pacēluma

6
Pauls Raudseps

Pasaules svarīgākajā valstī sākas priekšvēlēšanu kampaņa. Gaisotne ir skāba

Gandrīz četri gadi pagājuši kopš vēsturiskajām 2008.gada ASV prezidenta vēlēšanām, kuras radīja emocionālu pacēlumu ne tikai Amerikā, bet arī daudzviet pasaulē. Skandējot cerīgos lozungus «Yes, we can» («Jā, mēs varam») un «Change you can believe in» («Izmaiņas, kurām varat ticēt»), Baraks Obama kļuva par pirmo gadsimtiem apspiestās melnādaino kopienas pārstāvi, kas ieņem valsts svarīgāko amatu. Tas jau pats par sevi likās pietiekams iemesls ticēt, ka viss tiešām mainīsies uz labu. 

ASV prezidenta vēlēšanu gadā augusta nogale ir laiks, kad formāli tiek dots starts priekšvēlēšanu kampaņai. Abas lielās ASV partijas nākamajās divās nedēļās rīkos savus konventus. Republikāņi izvirzīs Mitu Romniju kā kandidātu prezidenta amatam, demokrāti atkal nominēs Obamu, un priekšvēlēšanu cīņas liesmām, kuras plaiksnī jau kopš pavasara, tiks pielietas benzīna mucas. Pirms četriem gadiem kandidāti priekšvēlēšanu kampaņās iztērēja vairāk nekā miljardu (!) dolāru. Līdz 6.novembrī notiekošajām vēlēšanām šī summa tiks nozīmīgi pārsniegta. 

Taču šī nauda nevis papildinās vēlētāju sajūsmu, bet gan aizvietos neesošo degsmi.  2008.gada cerīgā gaisotne ir ne tikai pagaisusi, bet ir pat grūti atcerēties, ka tāda reiz bijusi. Ne vienā, ne otrā nometnē nav jūtama ne aizraušanās, ne pacilātība. Amerikāņi allaž cer, ka politiķi viņus spēs aizraut un iedvesmot, taču uz šīm vēlēšanām viņi, šķiet, raugās kā uz apgrūtinošu pienākumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu