Stankevičs aicina svētdienas veltīt Dievam, ģimenei un atpūtai • IR.lv

Stankevičs aicina svētdienas veltīt Dievam, ģimenei un atpūtai

17
Zbigņevs Stankevičs. Foto: Jānis Saliņš, F64

Arhibīskaps: jauna dzīvība jāuztver kā dāvana, nevis apdraudējums

Svētdienas nevajadzētu pavadīt lielveikalos, bet veltīt Dievam, ģimenei un atpūtai, šodien Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā teica Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, vēsta aģentūra LETA.

Analizējot Dieva baušļus, arhibīskaps aicināja cilvēkus pārdomāt kā viņi izmanto svētdienu. “Ja tur neatliek laika Dievam, ģimenei un atpūtai, tad nav jābrīnās, ka dzīvē trūkst patiesa prieka, jo arvien vairāk sāk akumulēties iekšēja spriedze un nogurums, arvien grūtāk kļūst atrauties no ikdienas rūpēm un paraudzīties uz savu dzīvi no putna lidojuma,” sacīja Stankevičs.

Arhibīskaps aicināja valsti teikt savu vārdu. “Ja svētdienās tiek veicināta tirdzniecība, tad nav brīnums, ka atskan balsis: mēs pavadām svētdienu lielveikalos! Bieži vien tur tiek nodrošināta arī izklaide ģimenēm ar bērniem, tādā veidā tur var pavadīt visu dienu. Izklaide ir gan, bet vai ir paliekošs prieks? Ir vērts atzīmēt, ka valsts ar spēcīgāko ekonomiku Eiropā – Vācija, tomēr nebaidās sestdienas pēcpusdienā aizslēgt visus veikalus un turēt tos aizslēgtus līdz pirmdienai, ļaujot cilvēkiem atpūsties un piedalīties dievkalpojumā. Ņemsim no vecajām Eiropas Savienības valstīm pozitīvos piemērus un to, kas veicina cilvēka personības daudzpusīgu uzplaukumu,” mudināja arhibīskaps.

Stankevičs lūdza Dievu palīdzēt ‘’mums uztvert jauno dzīvību, kas rodas mātes miesās, kā dāvanu, nevis apdraudējumu”. Runājot par piekto Dieva bausli “Tev nebūs nokaut!”, arhibīskaps aicināja cilvēkus, jo īpaši mediķus, novērtēt dzīvības dāvanu.

“Mūsos dabisku sašutumu rada mātes, kuras atkritumos izmet savus jaundzimušos bērnus. Taču likuma aizsegā bērni masveidā tiek nogalināti mātes miesās, skaidri zinot, ka paietu tikai daži mēneši un viņi piedzimtu. Ir ļoti svarīgi, lai ikvienai topošajai mātei, kura gatavojas veikt abortu, būtu iespēja uzzināt patiesību par to, ko viņa plāno izdarīt. Saskaņā ar Centrālās Statistikas pārvaldes datiem 2010.gadā piedzima 18 207 bērni. Tai pašā gadā tika veikti 7443 mākslīgie aborti. Pēdējā laikā Eiropas medicīnas ētikas aprindās ir izraisījusies diskusija par vecāku tiesībām veikt jaundzimušu mazuļu eitanāziju, pamatojoties uz argumentu, ka no morāles viedokļa tam nebūtu atšķirības no pašlaik praktizētās nostājas abortu jautājumā,” teica Stankevičs.

Arhibīskaps veltīja daļu sprediķa arī valsts pārstāvjiem, uzsverot, ka viņu uzdevums būtu ierindot starp savām prioritātēm izaicinājumu – kā nodrošināt Latvijas sabiedrības aktīvajai daļai iespējas atrast sevi Latvijā, justies vajadzīgiem un nopelnīt sev un savām ģimenēm iztiku tepat tēvzemē.

Arhibīskaps pauda, ka attieksme pret vecākiem ir nesaraujami saistīta ar attieksmi pret dzimto zemi un dzimto valodu. Viņš norādīja, ka skolai un ģimenei kopā ar baznīcu priekšā stāv izaicinājums ieaudzināt bērnos un jauniešos apziņu par to, ka dzimtenes mīlestība nav vis kaut kāds tukšs un abstrakts jēdziens, bet gan kaut kas ārkārtīgi būtisks, kas pieder pie nobrieduša un atbildīga cilvēka pamatstruktūras.

Komentāri (17)

austrisv 15.08.2012. 19.44

Es dzirdēju Stankēviča runu radio, un man tā pat ļoti patika. Runa bija balstīta uz 10 baušļu iztirzāšanu mūsdienās! Runa bija superīgi laba! Man prieks, ka katoļiem ir tāds arhibīskāps!

+9
-3
Atbildēt

0

laura_skeltina 15.08.2012. 20.57

Stankēviča runa bija vienkārša un katram saprotama tiem, kas kaut ko tādu spēj klausīties. Kārtējo reizi pārliecinājos, ka bauslība ir ielikta mūsu sirdīs no dzimšanas.
Kāds šeit minēja, ka mūsdienu zinātne sit pa baznīcas pamatiem, bet reāli mūsdienu zinātne sit divkārt spēcīgāk, piemēram, pa Darvina teoriju, kas ar vien biežāk netiek vairs nopietni uztverta.
Patiešām, Rietumu pasaulē zeļ un plaukst sekulārisms, bet tā ir zara uz kura sēž zāģēšana. Diemžēl šajā Rietumu pasaulē viss ir būvēts uz kristietības pamata.

+9
-5
Atbildēt

1

    janazakovica > laura_skeltina 15.08.2012. 23.06

    seit savas kristiigas idejas variet neklastit..jo parsvaraa seit komentee bezdievji karojosie ateisti-darvinisti-zidi-bolesviki-pagani-latviesi-krievi-sarkanie.. un citi uzskatosi sevi par kat ko ieveribas cienigu..

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

Ieva 15.08.2012. 14.59

Strādāt vajag!. Un būs patiess prieks par izdarīto.
Bet var lūgties, saplūst ar Dievu lūgšanās, un priecīgi kārt zobus vadzī. Jo Dieviņš jau Tevi nepabaros, ja Tu neizdarīsi to pats

+7
-5
Atbildēt

2

    mariam > Ieva 16.08.2012. 08.25

    > riņķī apkārt – trāpīga metafora : )

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > Ieva 15.08.2012. 22.56

    Bites mums ir čakluma simbols, taču, ja padomājam – kāda jēga tādam darbam, ja gala beigās atnāk dravinieks un noņem visus magazinus, atstājot tikai tik, lai pašas bitītes nenomirtu badā :))

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu