Iedzīvotāji vēlas, lai valsts budžetu izskata atklāti • IR.lv

Iedzīvotāji vēlas, lai valsts budžetu izskata atklāti

11
Valsts budžeta portfelis Saeimā. Foto: Raitis Plauks, F64

Aptaujā valsts budžeta jautājumu apspriešanu slēgtās sēdēs kritizē trīs ceturtdaļas

Vairākums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka jautājumi par valsts budžetu būtu jāizskata atklātās, nevis slēgtās sēdēs, atsaucoties uz mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras “TNS Latvia” aptaujas rezultātiem, vēsta aģentūra LETA.

Aptaujā konstatēts, ka 82% iedzīvotāju neatbalsta jautājumu par valsts budžeta sadali izskatīšanu slēgtās sēdēs. Savukārt desmitā daļa ekonomiski aktīvo iedzīvotāju tomēr piekrīt, ka šādi jautājumi būtu jāizskata slēgtās sēdēs.

Noteikta viedokļa šajā jautājumā nav 6% aptaujāto. Aptauja notikusi laika posmā no 7. līdz 9.augustam, tajā piedalījās 600 ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Jau ziņots, ka rīt un parīt notiks divas slēgtas valdības ārkārtas sēdes, kurās tiks apspriesti jautājumi par nākamā gada valsts budžetu un šī gada budžeta grozījumiem. Jāatgādina, ka atklāti valdības sēdes, kurās netiek izskatīta ierobežotas pieejamības informācija, kā arī ar valsts budžetu saistītie temati, notiek kopš Einara Repšes pirmās valdības laikiem.

Komentāri (11)

Una Grinberga 15.08.2012. 21.18

Ja žurnālisti (kuri beiguši universitāti) nespēj uztvert pat elementāru MK ziņojumu vai noteikumus, tad nemaz nerunāsim par pārējo sabiedrību, kurai nav katru dienu “jāizurbjas” cauri neskaitāmai informācijas gūzmai. Tas pats piemērs par direktoru algām, kuras pieaugs par 342Ls – visi portāli pilni, ka direktoriem algas pieaugs pat par 342Ls, tikai neviens tā arī nav iegājis IZM mājas lapā, lai paskatītos skolu sarakstu, to sasortētu un redzētu, ka lielākajās skolās mācās ~1300 skolēnu nevis 2600 skolēni, par kuriem var saņemt 342Ls pielikumu.

Lai labāk ministri atskaitās par gala lēmumiem, kurus tad sabiedrība arī var vērtēt nevis “kacina” to ar alternatīvām, ko žurnālisti nepārtraukti kļūdaini “interpretē”.

+3
0
Atbildēt

0

vērtīgs relikts 15.08.2012. 18.17

Var jau būt, ka lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju patiesi nav ne spēju, ne intereses iedziļināties budžeta veidošanā, bet katrā ziņā, tie, kam tas interesē, varētu būt stipri vairāk par tiem 10 %, kam jau gadiem liekas, ka viss jālemj pa slepeno.
Jo parastiem TV skatītājiem, radio klausītājiem un preses lasītājiem ik pa laikam rodas dīvaini jautājumi. Piemēram, ja ES citās valstīs budžetu veido 100 %, tad nez kāpēc Latvijā sanāk mazāk, jo VISAS ministrijas un nozares nepārtraukti želojas, ka no budžeta saņemot par tik un tik % mazāk nekā citās ES valstīs.

+1
0
Atbildēt

0

ievuliitis 15.08.2012. 12.39

“Vairākums Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka jautājumi par valsts budžetu būtu jāizskata atklātās, nevis slēgtās sēdēs”
Pārsteidzoši (bet, varbūt, arī – nē?), ka vairākums to pašu mistisko iedzīvotāju, kuru liela daļa droši vien nav pat valsts pilsoņi, tik nekritiski vērtē savas spējas iedziļināties valsts budžeta veidošanas niansēs.

+2
-1
Atbildēt

2

    Egitazz > ievuliitis 15.08.2012. 13.22

    Pārsteidzoši, ja jums ir tik zemas domas par tautas spējām kaut ko saprast.

    nevajag nekur iedzīlināties. Bet kāpēc ministri baidās atklāti aizstāvēt savas ministrijas prioritātes? un kas tieši tāds slepens ministru diskusijās?

    Neviens jau negaida, ka Pabrikam būs publiski jāstāsta, ko tieši viņš grib no ieročiem iegādāties.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 15.08.2012. 13.33

    kolpants, jau vakar parādīji savu kompetenci, apgalvodams, ka valsts var un tai tas ir jādara, apmaksāt studiju izmaksas, bet pie jautājuma – kā? centies uzvelt man sameklēt argumentus par labu tavam apgalvojumam. :D
    Tā frāze – par savu spēju nekritisku vērtēšanu – izskatās, pilnā mērā attiecas uz tevi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu