Fonds, kurš lauž sociālistisko mentalitāti • IR.lv

Fonds, kurš lauž sociālistisko mentalitāti

55
Vītolu fonda dāvanas stipendiātiem. Foto: Ieva Čīka, LETA
Pēteris Bolšaitis

Vītolu fonds šonedēļ atzīmē savu desmit gadu jubileju

Apsveicot Vītolu fondu 10 gadu jubilejā, vēlos dažos vārdos izteikt kāpēc pats savu atbalstu šim pasākumam uzskatu par vērtīgu, kaut mazu, artavu Latvijas valsts atdzimšanai.

Šķiet pašsaprotami, ka mecenātisms – palīdzēšana citiem sasniegt savām intelektuālām spējām atbilstošus mērķus – ir pozitīva vērtība. To apzinās katrs, un fakts, ka Vītola fonds palīdzējis daudziem labas gribas cilvēkiem veikt uzdevumu, ko katram atsevišķi būtu bijis grūti īstenot, ir primārais fonda nopelns.

Bet aiz tā slēpjas daudz vairāk. Mūsu valstij pievēršoties liberālajai Rietumu pasaules saimniecības un politikas sistēmai, vissvarīgākais ir attīstīt privāto iniciatīvu dažādu svarīgu uzdevumu veikšanai.

Manuprāt, mēs joprojām slīkstam atkarībā no “valsts” (būtībā pārējo līdzpilsoņu maksātajiem nodokļiem) jebkuras vajadzības atrisināšanā.

Tā nesen klausījos TV raidījumā, ka grūti audzināmo bērnu agresivitāte esot izskaidrojama ar spriedzi sabiedrībā (vai varbūt daudzajām šķirtajām laulībām?) un iestāžu (protams, “valsts”) sadarbības trūkumu. Protams, vecākiem par šīm problēmām it kā neesot nekādas atbildības. Pirmdien, 13.augustā, lasu avīzē “Diena”, ka “…visiem, kas vecāki par 60 gadiem, vajadzētu apmaksāt iespēju sportot…”. Domājams, ka apmaksātājam būtu jābūt “valstij”. Tātad “valsts” no šūpuļa līdz kapam.

Loģiski seko, ka studijas arī jāapmaksā “valstij” – tas arī pašsaprotami un par to nevienam nav jājūtas kādam citam parādā. Labs veids, kā veicināt bezatbildīgu attieksmi pret līdzcilvēkiem un “valsti” kopumā.

Vērtīgākais ko Vītola fonds panācis, ir lauzt šo sociālistisko mentalitāti, pierādot, ka svarīgākie sabiedrības dzīvē ir individuālais palīdzētājs un katrs palīdzības saņēmējs.

Un fonda vislielākais sasniegums ir tas, ka ļoti daudzi no kādreizējiem stipendiju saņēmējiem ir kļuvuši par stipendiju sniedzējiem. Brīnišķīgas ir arī personīgās attiecības, kas veidojušās starp daudziem stipendiju sniedzējiem un saņēmējiem, radot veselīgas savstarpējas pienākuma un pateicības attiecības.

Protams, par veiksmi jāpateicas arī fonda vadībai, kas rūpējusies, lai stipendijas nonāktu pie tiem jauniešiem, kuriem palīdzība patiesi ir vajadzīga un kuri ir pierādījuši spējas tās sekmīgi izmantot. Katrs tiek ļoti personīgi apzināts, un līdz ar to nostiprinās stipendiāta atbildības sajūta pret saviem pienākumiem.

Savā pirmajā darbības gadā Vītolu fonds piešķīra 75 stipendijas par kopā 75 000 latu, bet šogad jau 605 stipendijas par 700 000 latu. Un fonds turpina augt un plaukt.

Autors ir Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju biedrs un studentu korporācijas Fraternitas Lettica filistrs

 

Komentāri (55)

dro 14.08.2012. 09.51

Visu cieņu Vītola kungam un viņa dibinātajam fondam!

+23
-1
Atbildēt

0

mariam 14.08.2012. 11.30

Tas laiks, ko zināmā mērā (nu, ar dažām atrunām) varētu dēvēt par latviešu, bet pilnīgi viennozīmīgi – par Rīgas zelta laikmetu – 19. gs. pašas beigas un 20. gadsimta sākums – tā bija kapitālistiska sabiedrība, kurā cilvēku iniciatīvai un biedrošanās spējām bija milzīga nozīme. Piemēram, izglītība – valsts taču Rīgā nodrošināja tikai dažas skolas, pārējās bija privātas un dažādu biedrību uzturētas. Kaut kādu sociālo aizsardzību valsts negarantēja praktiski vispār nemaz. Taču šo lomu pildīja dažādas pašpalīdzības kases un biedrības, galvenokārt organizētas pēc etniskiem principiem, nodrošināja faktiski visu kultūras un sociālo sfēru. Biedrības (nevalstiskās organizācijas) bija pilsoniskās sabiedrības pamats, no to aktīvistiem galu galā izauga arī Latvijas valsts izveidotāji. Vītolu fonds ir organizācija, kas kaut kādā ziņā turpina šādus pilsoniskās sabiedrības ideālus, atliek tik cerēt, ka šādu organizāciju varētu rasties vairāk. Un, protams, laba vēlējumi jubilejā.

+16
-1
Atbildēt

1

    Aleksejs Dimitrovs > mariam 14.08.2012. 17.45

    “Tas laiks…par Rīgas zelta laikmetu – 19. gs. pašas beigas un 20. gadsimta sākums” Der pieminēt, ka tas bija lielās cara impērijas uzplaukuma laiks un Rīga bija ekonomiski viens no spēcīgajiem reģioniem cariskajā Krievijā, kas arī atspoguļojās arhitektūrā, mākslā, ekonomikā un beidzās līdz ar 1.pasaules karu. Pagājuši 100 gadi, bet Rīga nav sasniegusi to līmeni, diemžēl.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 14.08.2012. 12.06

Ieliksim nu mūsu kuratoram “super_e-y-e” no DP plusiņu, jo viņš nejauši pateica taisnību: nosauca žurnālistu Mamīkinu par “traģisku vēstures kļūdu” :)
Однако трагическая ошибка истории (Андрей Мамыкин) произошла.

+11
-3
Atbildēt

4

    Signija Aizpuriete > Kaspars Špūle 14.08.2012. 14.00

    ——-Однако трагическая ошибка истории (Андрей Мамыкин) произошла.
    ==============================================================================
    Ja ir kaut pamatzināšanas vēsturē( četru klašu līmenī), tad Mamikina&Co pļāpšanu var viegli pārtraukt. Visi šie plašsaziņas šovmeņi tik aktīvi var uzdarboties pateicoties Latvijas izglītības sistēmas reformētājiem, kas laika posmā no 1991. līdz 2011.gadam tā arī nespēja ieviest skolā kā atsevišķu Latvijas vēstures mācību priekšmetu. Par kādu kļūdu būtu jāzina Mamikina piesauktās ‘vēsturiskās kļūdas kontekstā’:
    Трагическая ошибка Николая II
    (..)Перед началом войны в феврале 1914 года 69-летний Петр Николаевич Дурново написал российскому императору Николаю II записку, вернее — обширный аналитический трактат на тему современного геополитического противостояния на планете, в котором с помощью аналитики и логики предупреждал: «Все­общая европейская война смертельно опасна для России и Германии независимо от того, кто её выигрывает».

    (Первая мировая. Корни современного финансового кризиса. Том 5)

    http://lib.rus.ec/b/364243/read#_bookmark23

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kaspars Špūle 14.08.2012. 20.33

    “Viņiem ir attīstītā sociālisma demokrātija.”
    To, kuru kāds ar humoru apveltīts (laikam tak) ģenerālsekretārs nosauca par sociālismu ar cilvēcisku seju.
    :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Kaspars Špūle 14.08.2012. 13.42

    Pamanīji, ka vienacha komentārs izdzēsts?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Kaspars Špūle 14.08.2012. 13.44

    Jā. Laikam šis nobijās no Mamīkina :)
    Viņiem ir attīstītā sociālisma demokrātija.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu