Jaunais ASV vēstnieks Rīgā ieradīsies trešdien • IR.lv

Jaunais ASV vēstnieks Rīgā ieradīsies trešdien

30
Jaunais ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala.

Marks Pekala ir filozofijas zinātņu maģistrs politiskajās zinātnēs ar specializāciju PSRS ārpolitikā un aizsardzības jomā

Jaunais ASV prezidenta ieceltais vēstnieks Latvijā Marks Pekala 10.jūlijā nodeva zvērestu ASV Valsts departamentā un sagaidāms, ka viņš kopā ar savu ģimeni Rīgā ieradīsies trešdien, 8. augustā.

Vēstnieka pienākumus oficiāli viņš sāks pildīt pēc akreditācijas pie Latvijas prezidenta, kas paredzēta 4.septembrī, informē ASV vēstniecība Latvijā.

ASV prezidents Baraks Obama Marku Pekalu vēstnieka darbam Latvijā nominēja šā gada 17.februārī, ASV Senāts viņu šim amatam apstiprināja 29.martā.

Pirms nominācijas Marks Pekala kopš 2010.gada pildīja nodaļas vadītāja pienākumus ASV Valsts departamenta personālvadības birojā. Pirms šā amata ieņemšanas viņš ir bijis ASV vēstnieka vietnieks Parīzē.

No 2005.līdz 2007.gadam Pekala strādāja par ASV Valsts sekretāra palīga vietnieku ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu birojā, kur pārraudzīja ASV divpusējās attiecības ar piecpadsmit Skandināvijas, Baltijas un Centrāleiropas valstīm. No 2002. līdz 2005. gadam Pekala bija vēstnieka vietnieks ASV vēstniecībā Talinnā, Igaunijā. Pirms tam Nacionālajā drošības padomē viņš bija atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar Krieviju. No 2000. līdz 2001. gadam Pekala bija vecākais ierēdnis ASV Valsts departamenta vadības centrā un īpašais palīgs jauno neatkarīgo valstu goda vēstniekam (1999.- 2000.).

1998.-1999. gadā Pekala bija Džordžtaunas universitātes dekāns un Virdžīnijas Raskas stipendiāts, pasniedzot lekcijas par ASV- Krievijas attiecībām un Eiropas drošību. No 1995. līdz 1998. gadam viņš pildīja ASV misijas NATO (Brisele, Beļģija) pirmā sekretāra pienākumus, piedaloties pārrunās par NATO- Krievijas Pamatakta un tā izstrādi, kā arī par NATO Stratēģiskā koncepta izveidi.

Pirms darba NATO Pekala ir strādājis arī Polijā, ASV Valsts departamenta Krievijas jautājumu nodaļā un politiski militāro lietu birojā.

Savas karjeras laikā Pekala ir saņēmis deviņus ASV Valsts departamenta goda apbalvojumus – sešus par individuāliem sasniegumiem un trīs par izcilu komandas darbu, kā arī divus apbalvojumus par izciliem nopelniem.

Igaunijas valdība 2007.gadā Pekalam piešķīra trešās pakāpes Krusta Zemes Mariannas ordeni.

Pekala ir absolvējis Mičiganas universitāti ASV, kā arī ieguvis maģistra grādu starptautiskajās attiecībās Kolumbijas universitātē. V.Averella Harimana institūts viņam ir piešķīris arī filozofijas zinātņu maģistra grādu politiskajās zinātnēs ar specializāciju PSRS ārpolitikā un aizsardzības jomā.

Pekala ir precējies, viņa ģimenē aug divas meitas.

 

Komentāri (30)

gliters 06.08.2012. 13.01

Jā, mūsu vienīgā cerība ir, ka vēlēšanās “perezagruzočņiks” Obama tiks aizslaucīts vēstures mēslainē.

+14
-4
Atbildēt

0

kristaps_drone 06.08.2012. 12.21

Nez kādēļ šajā rakstā (kā parasti) ir kautrīgi noklusēts, ko šis vēstnieks, kad tika izskatīta viņa kandidatūra, ASV stāstīja par saviem uzskatiem un darbības plāniem Latvijā. Varam sevi apsveikt sakarā ar to, ka mums tagad būs ASV vēstnieks – izteikts krievmīlis, kas mācīs mums, kā pareizi jāveido un jāuzlabo attiecības ar krieviski runājošiem Latvijā.

+13
-4
Atbildēt

0

austrisv 06.08.2012. 12.59

Jā, piekrītu, bez tam, kā izskatās , atkal spiedīs uz ebreju un nu jau arī krievu ( vecticībnieku) bezsaimnieku īpašumu atdošanu!
Latvju tauta saturies. cerams, ka Obamu nepārvēlēs , un tad arī no krievmīļu diplomātiem tiksim vaļā.

+13
-4
Atbildēt

1

    zauls > austrisv 06.08.2012. 17.45

    Ha, vai tad republikāņi ar kaut ko būtisku atšķiras? Beidz sevi mānīt.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu