Iedzīvotājiem Rīgas centra plānojumā netīk autostāvvietas • IR.lv

Iedzīvotājiem Rīgas centra plānojumā netīk autostāvvietas

24
Autostāvvieta Rīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Oskars Brasliņš

Rīgas domes speciālisti aicina rīdziniekus aktīvāk iesaistīties jaunā Rīgas vēsturiskā centra attīstības plāna apspriešanā

Lielākie iebildumi Rīgas vēsturiskā centra (RVC) plānojuma grozījumos no iedzīvotājiem saņemti par autostāvvietu izvietošanu pagalmos, pie parkiem un skvēriem. Tāpat sabiedriskajā apspriešanā, kas nu jau ilgusi mēnesi, ierosinājumi saņemti par gājēju un veloceliņiem, 11.novembra krastmalas šķērsojumu, kā arī gaisa kvalitātes uzlabošanu Rīgā. Tiesa, RVC plānojuma grozījumu publiskā apspriešana nav saņēmusi lielu sabiedrības atsaucību, liela aktivitātes daļa notiek Arhitektu savienības rīkotajās diskusijās.

Jau vairāk nekā mēnesi notiekošajā RVC plānojuma grozījumu publiskajā apspriešanā, kas sākās 26.jūnijā, iedzīvotāju atsaucība nav bijusi liela, Ir.lv pastāstīja Rīgas domes pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Aigars Kušķis. Viņš norāda, ka iedzīvotāji pārsvarā interesējas par lietām, kas saistītas ar viņiem tuvām vietām – dzīves vietu, darba vietu -, bet ekspertu interese ir par grozījumiem kopumā.

Pilsētas attīstības departamenta rīkotajās diskusijās par RVC plānojuma grozījumiem no iedzīvotājiem, nevalstiskām organizācijām un speciālistiem patlaban saņemtas piecas anketas un 16 priekšlikumi, taču „pieredze rāda, ka vislielākais priekšlikumu skaits parasti tiek iesūtīts pēdējās apspriešanas dienās”, teica Rīgas domes sabiedrības iesaistes nodaļas vadītāja Dace Ķirķe.

Saņemti priekšlikumi saistībā ar auto novietņu jautājumiem, piemēram, nepieciešams radīt automašīnu skaita pieauguma robežindikatorus, kas regulē automašīnu skaita palielināšanos RVC teritorijā, skaidro Ķirķe. „Kopumā lielākie iebildumi ir par autostāvvietu atļaušanu pagalmos, izbūvi zem parkiem un skvēriem, arī rosināts attīstīt gājēju un veloceliņus un risināt jautājumus, kā gājēji ērtāk un drošāk var šķērsot 11.novembra krastmalu. Ir izteikts ieteikums pievērst īpašu vērību gaisa kvalitātes uzlabošanai Sarkandaugavā un tai piegulošās apkaimēs, kā arī pagarināt esošās krastmalas pieejamību līdz Bukultu ielai, tā veicinot šīs daļas sakoptību,” par ierosinājumiem stāsta Ķirķe.

Savukārt Kušķis Ir.lv teica, ka septembrī plānots dot pārskatu par RVC plānojuma grozījumu rezultātiem. „Tiks apkopoti ierosinājumi, tad arī zinās, cik ir realizējami un kādi jānoraida,” teic Kušķis.

Par izskanējušajām pretenzijām, ka iedzīvotājiem grozījumus grūti saprast, Ķirķe sola, ka par visiem saprotamu apspriešanas materiālu izveidi arī tiek domāts: „Tiek strādāts, lai nākamo apspriešanu materiāli būtu gan digitālā formā, gan vizuālo attēlu un tekstu ziņā vienkāršāk uztverami, pēc iespējas izvairoties no juridiskās valodas un specifiskiem terminiem un apzīmējumiem.”

Nākamā sanāksme, kurā piedalīties aicināti visi interesenti, par RVC plānojuma jautājumiem notiks 20.augustā plkst. 18 Rātsnama sēžu zālē. Šo sanāksmi varēs vērot arī tiešraidē Rīgas pašvaldības interneta mājas lapā www.riga.lv sadaļā „Tiešraides, Sabiedriskās un publiskās apspriešanas” (lappuses apakšējā daļā).

Visi interesenti joprojām aicināti iepazīties ar RVC plānojuma grozījumiem Rīgas domes 5.stāvā. Otrdienās turpat no plkst.14 līdz 17 ir iespēja saņemt atbildes uz jautājumiem no Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta speciālistiem.

 

Komentāri (24)

Ainārs 06.08.2012. 10.01

Protams, vislabākais laiks, kad rīkot iedzīvotāju apspriešanu, ir vasarā, kad liela daļa ir prom atvaļinājumā laukos!
Autostāvvietas viennozīmīgi jābūvē zem parkiem un skvēriem, lai nerēgojas visiem acīs un nebloķē ielu malas riteņbraucējiem, invalīdiem, jaunajiem vecākiem, kāpēc tādas pretenzijas?
Bet, ja paskatās, kādas mašīnas brauc pa Rīgas ielām, tad iedzīvotāju niknums ir saprotams – vecās Eiropas lielākajās pilsētās ir daudz, daudz mazāk džipu u.c. izrādīšanās auto uz vispārējo iedzīvotāju skaitu un parējo auto fona.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu