Puse iedzīvotāju nebalsotu par Saeimas atlaišanu • IR.lv

Puse iedzīvotāju nebalsotu par Saeimas atlaišanu

33
11.Saeimas deputāti. Foto: Kaspars Krafts, F64

Šogad tautas kalpi atalgojumā saņēmuši 900 tūkstošus latu

Puse Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nebalsotu par 11.Saeimas atlaišanu, ja tagad tiktu ierosināts referendums par Saeimas atlaišanu. Tā liecina aģentūras «TNS» sadarbībā ar telekompānijas LNT raidījumu «900 sekundes» jūlijā veiktais pētījums.

Pretējās domās ir 37% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kuri norādījuši, ka viņi balsotu par 11.Saeimas atlaišanu, ja tiktu ierosināts tāds referendums, ziņo aģentūra LETA. 13% aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā. Pētījuma gaitā ar interneta starpniecību visā Latvijā aptaujāti 800 ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem.

Pērn 23.jūlijā notika bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātais referendums par 10.Saeimas atlaišanu, pamatojoties uz Satversmes 48.pantu. Tolaik par parlamenta atlaišanu nobalsoja 94,3% no kopējā referenduma dalībnieku skaita.

Savukārt aģentūra BNS vēsta, ka šogad pirmajā pusgadā 11.Saeimas deputāti atalgojumā pirms nodokļu nomaksas saņēmuši 932 tūkstošus latu. Kā liecina Saeimas mājaslapā pieejamie statistikas dati, jūnijā deputātiem atalgojumā izmaksātā summa pirms nodokļu nomaksas ir nedaudz vairāk kā 154 tūkstoši latu.

Pieciem Saeimas deputātiem atalgojums pirms nodokļus nomaksas pārsniedz 2000 latu. Tie ir Saeimas prezidija locekļi – parlamenta spīkere Solvita Āboltiņa («Vienotība») ar 2303 latu algu, priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs («Saskaņas centrs») un sekretārs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība) – 2072 lati katram. Sekretāra biedrs Jānis Vucāns (Zaļo un zemnieku savienība) saņēma 2032 latus, nedaudz mazāk – 2021 latu – priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere (Reformu partija).

Starp tautas kalpiem ir divi deputāti, kuru atalgojums ir zem tūkstoša latu, – deputāts Ingmārs Čaklais («Vienotība») jūnijā atalgojumā saņēmis 878 latus pirms nodokļu nomaksas, bet Valdis Zatlers (RP) – 980 latu pirms nodokļu nomaksas.

Deputātu atalgojumā ietilpst alga, kā arī slimības pabalsts, piemaksas par frakcijas priekšsēdētāja un viņa vietnieka amata pienākumu pildīšanu, komisijas un apakškomisijas priekšsēdētāja un priekšsēdētāja vietnieka amatu, komisijas un apakškomisijas sekretāra amata pienākumu pildīšanu, kā arī par prezidija locekļa pienākumu veikšanu.

Komentāri (33)

ievuliitis 23.07.2012. 22.11

“Puse Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nebalsotu par 11.Saeimas atlaišanu, ja tagad tiktu ierosināts referendums par Saeimas atlaišanu.”
Vai esmu ko palaidusi garām? Vai ir noticis kas ārkārtējs dēļ kā kādam varētu ienākt prātā rosināt saeimas atlaišanu?
Kas pasūta tādus pētījumus? Kam ir izdevīgi vedināt sabiedrības domas uz šo aktivitāti?

+16
-1
Atbildēt

2

    egfoto > ievuliitis 23.07.2012. 22.28

    Pasūta tas, kurš maksā. Ir daudz cilvēki, kas vēlētos mainīt valdību un saeimu.
    Arī pirms iepriekšējās saeimas atlaišanas nekas ārkārtējas nebija noticis, bet redz atlaida. Kas vēlreiz liedz to pašu – tīri tā sporta pēc. Mosh no Zaķa un Āboltiņas tiks vaļā.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 23.07.2012. 22.31

    Āboltiņa un Zaķis tomēr daudz labāki kā Urbanovičs un Grigule.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 23.07.2012. 22.27

Kaut kāds savārstījums, īsti nesaprotu, kas ar to gribēts pateikt?
Sākot jau no virsraksta.
Un tālāk pēkšņi par deputātu algām, un cik izmaksā Saeima.
Un kāds no tā visa secinājums?
Vai nu ar to saprašanu kaut kas kārtībā nav man, vai nu Iram.

+14
-1
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > mary75 23.07.2012. 22.54

    ——-
    Nesaproti brīvās preses būtību? Gadās, pat lieliem ekspertiem tā gadās.

    – Izpratnes padziļināšanai varu ieteikt:

    ‘”Массмедиа захламляют сознание людей информацией настолько, что они вообще перестают что- либо понимать. Тут действует принцип: “Пусть знают всё, не понимая ничего!” – А. Зиновьев, “Запад” (Мюнхен, 1993)

    http://www.litmir.net/br/?b=93704

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 23.07.2012. 17.27

Kā man “patīk” jēdziens “ekonomiski aktīvie iedzīvotāji”, ko savās aptaujās pastāvīgi lieto šis TNS kantoris!

It kā vēlēšanu tiesības būtu IEDZĪVOTĀJIEM, nevis PILSOŅIEM.

Šāda pieeja automātiski nodrošina mūsu informatīvās telpas piepildīšanu ar ziņām un viedokļiem, kas neadekvāti spēcīgi atspoguļo “Saskaņas Centra” elektorāta uzskatus un vēlmes. Bet šādu īpatnēju pētījumu rezultātus lielā mērā patērējam mēs, latvieši, nemaz nepamanot, ka spogulis rāda nepareizi. Bet kā Tu spogulim neticēsi? Spogulī redzamais taču jāņem vērā un savi uzskati varbūt jāpārskata.

Tāpēc mums, latviešu antiņiem, ik palaikam rodas vajadzība izmērīt, piemēram, sabiedrības ilgas pēc “labajiem PSRS laikiem” un konstatēt šo ilgu pieņemšanos spēkā. Šajos pētījumos jau atkal var atļauties pētīt atsevišķi latviešu un krievu, pilsoņu un nepilsoņu viedokļus – tāpēc tādiem pētījumiem noder arī ne-TNS “eksperti”.

P.S.
Acīmredzot arī “Ir” redakcijai nav nekas iebilstams šim greizo spoguļu principam. Zinot, cik spoži intelektuāļi veido “Ir”, es nepieļauju domu, ka viņi nebūtu pamanījuši šo TNS piedāvāto nozīmju izmaiņu.:)

+18
-5
Atbildēt

3

    astra_ozo > Sanšains 24.07.2012. 09.39

    vēl dīvaināka ir vecuma izvēle – ekonomiski aktīvie n 18 līdz 55. Vai tad šie kantori nezina, ka pensijā jau tagad var doties tikai no 62 gadu vecuma. Un kas ir atņēmis balss tiesības pensionāriem?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ezis > Sanšains 23.07.2012. 19.30

    ja jau aptaujāts tik daudz nepilsoņu, tad jau absolūtajam vairākumam vajadzētu būt PAR saeimas atlaišanu, jo SC ir opozīcijā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 23.07.2012. 21.52

    Izlasīju raksta pirmo teikumu un jau gribēju rakstīt ko līdzīgu. Ļoti uzskatāmi norādīji uz izplatīto sabiedriskās domas pētījumu kompāniju praksi.
    Vai žurnālistiem, kas atreferē pētījumu rezultātus, nekad neienāk prātā uzdot kompāniju pārstāvjiem jautājumu – kāpēc jautājumi, kas attiecas tikai uz valsts pilsoņiem, tiek uzdoti iedzīvotājiem? Ar kādu mērķi?

    +16
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu