Arhitekts: Pie Balasta dambja nedrīkst veidot kruīza kuģu piestātni • IR.lv

Arhitekts: Pie Balasta dambja nedrīkst veidot kruīza kuģu piestātni

33
Kruīza kuģis piestātnē Daugavas labajā krastā un smilšu kalns pretējā krastā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Oskars Brasliņš

Smiltis no Ķīpsalas kalna vedīšot uz Dienvidu tilta būvobjektu

Balasta dambja teritorijā ir jāveido sabiedriskā telpa, nevis kruīza kuģu piestātne, uzskata arhitekts Egons Bērziņš, kurš piedalījies Rīgas vēsturiskā centra plānojuma grozījumu izstrādes sadaļā par Daugavas ūdens teritorijas attīstību. Tikmēr smilšu kalns pie Ķīpsalas tiek apjozts ar žogu, bet smiltis transportēšot uz Dienvidu tilta trešās kārtas būvobjektu.

Jau rakstīts, ka medijos izskanējis viedoklis – Rīgas brīvostas pārvalde iecerējusi būvēt kruīza kuģu piestātni vietā, kur patlaban atrodas smilšu kaudze pie Vanšu tilta.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāvis Aigars Kušķis Ir.lv teica, ka Balasta dambja teritorijā kruīza kuģu piestātne neesot paredzēta un tā nav arī atzīmēta Rīgas vēsturiskā centra plānojuma grozījumos. „Balasta dambja teritorijā paredzēta jahtu piestātne ar pludmali vai rezerves ostas piestātni,” stāsta Kušķis. Vaicāts, ko īsti nozīmē rezerves ostas piestātne, Kušķis skaidro, tā ir vieta, kur piestāt kruīza kuģiem, vienlaikus norādot, ka ideja par ostas būvniecību kruīza kuģiem Balasta dambī neesot apstiprināta.

Arhitekts Egons Bērziņš, kurš Rīgas vēsturiskā centra plānojuma grozījumos īpaši strādājis pie tā saucamajām zilajām līnijām jeb Daugavas krasta līnijām, Ir.lv teic, ka kruīza kuģu piestātne Daugavas kreisajā krastā noteikti nav vajadzīga: „Kruīza kuģu piestātnei jāatrodas Andrejsalas teritorijā, kur arī ir pārējā ostas daļa. Nevajag sabojāt skaistu vietu Daugavas kreisajā krastā – tā ir izcila vieta, kas sagaida citu attīstības scenāriju.”

Bērziņš minēja piemēru, ka uz viena kruīza kuģa ietilpst vairāk cilvēku nekā pašā Ķīpsalā un nesakārtotās infrastruktūras dēļ rastos lielas problēmas. „Balasta dambja teritorijā ir jāveido publiskā telpa, kas patiktu gan vietējiem, gan tūristiem. Piemēram, atpūtas zona ar vēsturisko kuģošanas līdzekļu ekspozīciju brīvā dabā,” par skatījumu uz Daugavas kreisā krasta attīstību saka Bērziņš. Arhitekts teic, ka „lietas funkcionē, ja ir samērīgas”, un kruīza kuģu piestātne tur neiederas.

Tikmēr smilšu īpašniece SIA „Juglas krasti” šonedēļ sola sabiedrībai sniegt paskaidrojumus par to, kas notiks ar smilšu kalnu Ķīpsalā pie Vanšu tilta. “Juglas krastu” pārstāvis Juris Žuravļovs telefonsarunā Ir.lv pastāstīja, ka neesot tieši saistīts ar smilšu kaudzi pie Vanšu tilta, viņš tikai palīdzot SIA „Juglas krasti” „sakārtot lietas”.

Žuravļovs teica, ka smiltis tiek vestas uz Dienvidu tilta trešās kārtas būvobjektu, tomēr Ir.lv pagājušās nedēļas nogalē novēroja, ka smilšu izvešana vairs nenotiek, toties ap kalnu ir uzcelts žogs.

Pie Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecības strādā trīs uzņēmumi – būvfirma “ACB”, SIA “Tilts” un SIA “Viadukts”. Būvfirmas “ACB” pārstāvis teica, ka smiltis vēl netiekot vestas, toties smilšu izvešanas vieta tiek sakārtota, lai tās transportētu uz Dienvidu tilta trešās kārtas būvobjektu.

Žuravļova pārstāvis Aleksandrs Leitiņš Ir.lv norādīja, ka SIA „Juglas krasti” neesot vainīgi, ka smiltis joprojām atrodas pie Ķīpsalas. „Rīgas domei ir noslēgts līgums ar būvfirmām, kas veic Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecību, bet finansējums no Rīgas domes nav saņemts, lai varētu sākt izvest smiltis,” skaidro Žuravļova pārstāvis.

 

Komentāri (33)

Janis 09.07.2012. 13.17

Nē, tā nebūs piestātne kruīza kuģiem, bet “Vaicāts, ko īsti nozīmē rezerves ostas piestātne, Kušķis skaidro, tā ir vieta, kur piestāt kruīza kuģiem”. :)

Vispār nav nekas pret, ja vien no tā ir jēga.
Kaut kā palicis atmiņā, ka to kruīza kuģu nemaz tik daudz nav, lai vajadzētu vēl vienu piestātni.

+2
-1
Atbildēt

0

Ieva 09.07.2012. 13.48

Mums svarīgākais ir nolikt jebko. Lamājam valdību, kad nodokļus ceļ, lamājam, kad pazemina…
Varbūt ne piestātni kruīzia kuģiem, varbūt ko citu. Bet DARĪT! Nevis ieslīgt garos konkursos, apspriešanas un diskusijās .
Būs piestātne – būs labi, būs kaut kas cits- arī būs labi… Būs smilšu kalns pēc diviem gadiem – būs tipiski Latvijai…

+2
-5
Atbildēt

3

    Ieva > Ieva 09.07.2012. 15.17

    jā, tik mums viss tas “pareizais” tiek izmantots, lai nedarītu neko… Sasaucam darba grupu komisijas izveidošanai, lai tā pieaicinātu ekspertus konkursa noteikumu izstrādei, izsludināšanai un nodošanai sabiedrības izvērtēšanai, pēc kuras sekotu uzvarētāju noteikšana, kurš tad sāktu izstrādāt projektu…

    Un smilšu kalns stāvēs… ticiet man…

    betijaceļmale- es neaicinu būvēt kaut ko sliktu, es aicinu darīt, lai būtu, nevis vaidēt par nabaga apdalīto rīdzinieku, kura pilsētā ir sabūvēts velns zin kas…

    Un par konkursiem – bija NEPLP locekļu konkurss, izsvēra, sijāja, intervēja atlasīja… Iktā jau pareizos dabūjām. Un.. un dabūjām arī kaut ko jaunu un nebijušu- virzību uz saulaino tāli, kas kādreiz nākotnē atrisinās mediju problēmas, tik no mūsu maciņiem prasīs kādu 50-60 miljonus latu. A TV regresija kā bija, tā turpinās. “Stratēģis” Kots, kā gremdēja, tā turpina to gremdēt… Jo NEPLP domā par dzīvību uz Marsa, ne par to, ko šovakar skatīties…

    Konkurss visu atrisina?
    Nē, sadārdzina.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 09.07.2012. 14.52

    Diemžēl neprasmīgas un bezatbildīgas celtniecības rezultāti nav labojami gadu desmitiem. Kādas izjūtas tevi pārņem pievēršot uzmanību un aizdomājoties par to – vai tā ir tā kvalitāte un estētika, ko mēs gribētu Rīgā redzēt, vērojot Triangula bastionu, “lidojošo šķīvīti” pie Vanšu tilta, LM ēku, Preses namu, daudzas citas pirms- un pēcatmodas laika būves? Cik no tā laika celtnēm ir pelnījušas apzīmējumu “arhitektūra? LB depozitārija ēka, Šokolādes nams, Mersedes centrs, atjaunotā Rīgas Birža vēl viens-otrs restaurēts objekts? Noteikti tie nav vienīgie, bet kaut kā nekas vairs “neuzpeld” acu priekšā. Būves nav neizdevusies kleita, ko var atdot žēlsirdībai, sliktākā gadījumā – izmest miskastē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Ieva 09.07.2012. 20.34

    Neko tev nevaru teikt par konkursiem, neesmu kompetenta tāpēc nelīdīšu jautājumos kur neesmu droša par savu viedokli.
    Varu tikai pastāstīt par personīgo pieredzi. Balasta dambis un tam piegulošā Ķīpsalas daļa ir viena no tām vietām, kur es vedu Rīgas viesus. Prasmīgi atjaunotas, atjaunošanas stadijā vai laika zoba sagrauztas ēkas, apaļais bruģis, Cementa fabrika, Filozofu namiņš, miers un fantastisks skats pāri Daugavai… tam visam ir atmosfera, noskaņa, smaržas, kādas citur gandrīz nav sastopamas. Būtu žēl to visu pazaudēt.
    Sirsnīgi iesaku kādā brīvā brīdī (siltā vasaras vakarā) izstaigāt. Sajūtas un atmiņas par tām ir tā bagātība, ko mums neviens nevar atņemt:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 09.07.2012. 12.32

kuram no tiem akstiem un kalpu dveseleem var ticet..atnaks skele vai slesers uzbreeks un viss bus…kada jega vispar no sabiedribas un medijiem.. izdaris tapat ka vajadzigs lielkapitalistiem..ta jau bijis tukstos reiz un bus..jo realaa vara Latvijaa pieder tikai daziem cilvekiem..mes visi esam tikai statisti vai izpilditaji.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu