Uz Latviju ar jogu • IR.lv

Uz Latviju ar jogu

5
Amerikas jogas guru Bikrama Čaudrija labā roka, latviete Emmija Klīvsa palīdzējusi sakārtot miesu un garu Holivudas aktieriem Šērlijai Makleinai, Reičelai Velsai un Džerijam Seinfīldam, basketbolistam Karīmam Abdul–Džabaram un tenisistam Džonam Makinrojam.
Ieva Puķe

Netērē laiku pagātnei! Izturies pret to kā mācībstundu, bet nekavējies tajā, tāda ir Emmijas Klīvsas filozofija. Latviete no Losandželosas, Holivudas slavenību skolotāja, vēl 83 gadu vecumā māk visas 26 Bikrama jogas pozas 

Vienos naktī ielidojusi Rīgā no Amerikas, Emmija Klīvsa deviņos no rīta jau ir Bikram jogas studijā Rīgas centrā. Somas starp lidostām pazudušas, bet viņa dabūjusi sporta kreklu un īsās bikses, basām kājām iesildās zālē, kas, atbilstoši šīs disciplīnas principiem, ir karsta, piesildīta līdz noteiktai temperatūrai. Es latviešu kundzi sastopu, burtiski sasējušos mezglā. Lakoti roku un kāju nagi, ausīs pērles, ap roku kristālu virtene, vērīgas zilas acis zem blondu matu «ponija». Emmija īsi pirms savas 84 dzimšanas dienas, ko viņa 4.jūlijā sagaidīs pilsētā, kur nākusi pasaulē, ir kopta, lokana un jauna.

«Dzīve ir neticama,» Emmija it kā no malas pati klausās savā stāstītajā. Dzimšanas apliecībā – Emma Kļava – bēgle no Latvijas 15 gadu vecumā viena pati atjēdzās sabumbotajā Dancigā. Divdesmit gadus vēlāk izcīnīto dzīves stabilitāti Amerikā sagrāva slimība. Uz kājām viņu atkal nostādīja joga, kas kļuva par mūža kaislību.

Un vilciens aizbrauca
Pirmskara fotogrāfijas? Emmijas zilās acis nozībsnī tik skarbi, ka iekožu mēlē. Viņai šādu bilžu nav. Desmit gadu vecumā Emmas Kļavas bērnība beidzās. Viņai bija atklāts muzikāls talants, dziedāja solo labā bērnu korī, kam 1939.gadā pat bija paredzēts koncerts Amerikā. Visu izjauca lielā politika. Emmijas tēvs, dzelzceļa inženieris, nomira pirmajā padomju okupācijas gadā. Viņš bija ievainots, lauztām ribām, bet oficiālā diagnoze bija asinsizplūdums smadzenēs, hematoma. Emmija domā, ka patiesībā tēvu piebeidza ziņa, ka viņš ir deportējamo personu sarakstos, jo viņa trīs dēli no pirmās laulības bija cīnījušies pret komunistiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu