Komunists, viņa sieva un miris anglis • IR.lv

Komunists, viņa sieva un miris anglis

3
Centīgs policists pie Ķīnas komunistiskās partijas galvenā biroja Pekinā.

Aptuveni reizi desmit gados Ķīnas politiskajā sistēmā mēdz parādīties plaisas, izgaismojot nepievilcīgas aizkulises. Arī šis, Pūķa gads, draud pārvērsties par periodu, kad komunistu valsts augstāko «priesteru» iecerētie rituāli neritēs tik gludi, kā plānots 

Nobeigumam tuvojas kārtējā piecgade, un rudenī uz kārtējo kongresu pulcēsies Ķīnas komunistu partija. Savas pilnvaras noliks līdzšinējais partijas ģenerālsekretārs Hu Dzjiņtao un premjers Veņs Dzjabao. Jau zināms, kas nāks viņu vietā: par valsts un partijas līderi kļūs Sji Dziņpins, bet valdības vadītāja pienākumus pārņems Lī Kecjans. Šī būs jau ceturtā varas maiņa kopš Ķīnas Tautas Republikas nodibināšanas 1949.gadā un otrā reize, kad pārmaiņas notiks mierīgā ceļā. Vismaz tā izskatās no malas. 

Taču partijai ir nepatikšanas. Problēma it kā ir vienkārša: šāgada februārī komunistu elite uzzināja, ka viņu vidū ir ar slepkavību saistīts cilvēks. Šī persona ir Bo Sjilajs, partijas sekretārs valsts vidienes provincē Čuncjinā. Pirms tam bija gandrīz skaidrs, ka rudenī šis 62 gadus vecais vīrietis tik iecelts kompartijas augstākajā klubā – pastāvīgajā Centrālkomitejā. 

Atklājās, ka Bo sieva, juriste Gu Kailaja, tiek apsūdzēta ārzemnieka slepkavībā – upuris ir finanšu konsultants Nīls Heivuds (41) no Lielbritānijas. Tieši pierādījumi nav publiskoti, taču baumo, ka anglis palīdzēja Bo ģimenei un citiem turīgiem ķīniešiem pārskaitīt naudu uz bankām ārvalstīs. Heivuds nomira pērn 14.novembrī: it kā devās uz Čuncjinu, lai piedalītos Gu dzimšanas dienas svinībās, un nākamajā dienā tika atrasts viesnīcā miris. Par nāves cēloni tika pasludināta saindēšanās ar alkoholu, taču pēc dažiem mēnešiem gaismā nāca ziņas, ka anglis varētu būt noindēts. Turklāt izrādījās, ka vietējais kompartijas boss ir zinājis patieso nāves cēloni un palīdzējis savai sievai slēpt pierādījumus, tātad principā ir slepkavības līdzzinātājs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu