Nevaldāmā iztēle • IR.lv

Nevaldāmā iztēle

1
Publicitātes foto

Latvijā sācis iznākt populārā japāņu rakstnieka Haruki Murakami trīsdaļīgais romāns 1Q84. Tas ir viņa visnopietnākais, visgarākais un arī visdīvainākais darbs – ir vērts satikties, lai saprastu, kas notiek autora galvā

Gatavojoties savam pirmajam ceļojumam uz Japānu, gandrīz pilnībā paļāvos uz Haruki Murakami darbiem. Tā izrādījās slikta ideja. Rakstnieka ietekmē domāju, ka Tokija būs kā Barselona vai Parīze, vai Berlīne – kosmopolītiska galvaspilsēta, kuras iedzīvotāji labi runā angļu valodā un labi pārzina Rietumu kultūru: džezu, teātri, literatūru, ziepju operas, film noir, operu, rokenrolu. Taču nekā tāda. Īstā Japāna izrādās uzkrītoši un nelokāmi japāniska. 

Šī atklāsme mani piemeklēja metro. Jau pirmajā rītā pēc ierašanās Tokijā biju ceļā uz Murakami biroju un pašpārliecināti nolaidos pazemē tikko izgludinātā kreklā… un pilnīgi apjuku. Tur nebija neviena, kas kaut mazliet runātu angliski. Nokavējis vairākus vilcienus, nopircis pārāk dārgas un nepareizas biļetes un ar izmisīgiem žestiem nobiedējis vairākus pasažierus, atkal nonācu virszemē kaut kur pilsētas centrā, krietni kavējot norunāto intervijas laiku. Kā apjukusi un izmisusi avs iemanījos visu laiku aiziet nepareizajā virzienā (izrādās, Tokijā nav plāksnīšu ar ielu nosaukumiem), līdz man beidzot piezvanīja Murakami asistente Juki un apsolīja atnākt pakaļ. Orientieris bija stikla piramīda, kuras rūtis atgādina bišu medus šūniņas. Pacietīgi gaidīju, sēžot uz soliņa un vērojot stikla objektu, kas man šķita kā ļaunuma templis kaut kādai pilnīgas neorganizētības sektai. 

Vārdu sakot, Tokijas metro bija manas kristības. Līdz šim biju naivi iedomājies, ka Murakami ir modernās japāņu kultūras vēstnesis. Taču izrādījās, ka Japāna ir pavisam citāda pasaule un attiecības starp rakstnieku un viņa dzimteni ir daudz sarežģītākas, nekā to varētu nojaust no viņa darbiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu