Vienpusējs pasākums • IR.lv

Vienpusējs pasākums

6
Aivars Ozoliņš

Pie pieminekļa vairs nebūs policistu, kad tur vairs nebūs politiķu

Ir dīvaini dzirdēt par «divām pusēm», kuras 16.martā saduroties pie Brīvības pieminekļa. Var saprast aktieru intereses šajā gadskārtējā politiskajā izrādē, kurā paši leģionāri sen jau ir vairs tikai iegansts un statisti. Taču identificēties ar kādu no pusēm vai piekrist, ka šajā datumā kaut kas esot atzīmējams «par spīti» un «lai pierādītu», nozīmē piedalīties Latvijas valstiskuma mazvērtības svinēšanā. 

Redzot televīzijā kā sēņošanai vai rokeru saietam tērpušos un žurnālistu nezin kāpēc par «aktīvistu» dēvēto nacistu slavinātāju un antisemītu Uldi Freimani gandarīti rādām tiesas lēmumu, ka viņš drīkst šajā datumā rīkot savu pasākumu, varētu domāt, ka šī būtu viena no pusēm, bet otrā ir Rīgas dome, kura odiozajam personāžam to bija liegusi, pie reizes aizliegdama arī visiem citiem no «abām pusēm», ieskaitot gan tikpat odiozos «antifašistus», gan par Uzvaras pieminekļa spridzināšanu notiesāto Igoru Šiškinu. Ja ievēro likumu, demokrātiskā valstī katram ir tiesības rīkot pasākumus, lai arī cik nepieņemami būtu viņa uzskati. Taču, protams, ne jau šādu «aktīvistu» vēlme izrādīties jau četrpadsmito gadu liek drošības dienestiem un policijai mobilizēties kā karam.

Par vienu no pusēm tā kā būtu skaidrs – pirms 15 gadiem impēriskie stratēģi Maskavā attapās, ka Latvija tiešām var kļūt par NATO un Eiropas Savienības dalībvalsti, un izdomāja, ka Latviešu leģionā kritušo pieminēšana arī ir gana labs iegansts, lai mēģinātu mūs diskvalificēt dalībai abās svarīgākajās Rietumu demokrātisko valstu organizācijās. Un 1998.gadā Kremļa propagandas mašīna izbazūnēja līdz tam ignorētos piemiņas pasākumus kā pierādījumu, ka Latvijā, tātad «otrajā pusē», arvien tiekot godināti nacisti jeb, Kremļa ideologu valodā, «fašisti».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu