Un onkulis ielika sludinājumu • IR.lv

Un onkulis ielika sludinājumu

1
«Mūsu veiksmes pamatā — jaunrades idejas: atrast to, kā Latvijā vēl nav,» apliecina Ripo Fabrika izpilddirektors Elvis Sakārnis, Ripo International un Ripo Fabrika valdes priekšsēdētāja Ēvija Arente.
Ieva Puķe

Redzot topošo skolotāju entuziasmu, viņu Kanādas radinieks avīzē ievietoja reklāmu un atrada jauniešiem partneri būvmateriālu eksportam uz Latviju

Viss sākās, kā smejas uzņēmuma dibinātāji, ar pavisam triviālu stāstu. Ēvija un Uģis Arenti, tikko apprecējies studentu pāris – nākamie angļu valodas un darbmācības skolotāji -, 1989.gadā nokļuva Kanādā. Apciemojuši radus, viņi, cik ļāva samainītā valūta, pusotrā mēnesī izmala savu pirmo «kapitālisma valsti» no viena krasta līdz otram. Mašīnas īrei nesanāca, brauca ar autobusu, gulēja nevis viesnīcās, bet atlaižamajos sēdekļos. Nomoda laikā burtiski pielipa autobusa logam: aiz tā bija neparasti krāsaina pasaule, tik atšķirīga no Padomju Savienības aplupušās godības. «Tās košās krāsas, reklāmas, materiāli, ko izmanto būvniecībā…!» Ēvijas balsī ieskanas tālaika sajūsma. «Viss dzīvesveids mūs uzrunāja līdz sirds dziļumiem.»

Kad Latvija kļuva neatkarīga, Ēvija un Uģis izlēma vismaz kaut ko no redzētā ieviest arī pie mums, mēģināt pelnīt ar to naudu. Riskēja paņemt attiecībā pret saviem skolotāju ienākumiem astronomisku kredītu, kura summu pat vecākiem atklāt neesot varējuši, «jo viņi to nepārdzīvotu». Kopā ar ģimenes draugu Guntaru Sembergu viņi nodibināja uzņēmumu Ripo International Limited.

Bituma šindeļu pionieri
Dažkārt vajag tikai nedaudz pielikt roku, un viss notiek – to rāda stāsts par biznesa entuziastu aizokeāna radinieku, Kanādas onkuli, kā viņu sauc Ēvija. Toreiz jau vecs vīrs, viņš nospriedis: jaunieši jāatbalsta. Starp neskaitāmiem sludinājumiem vietējā avīzē vīdējis mazs, aptuveni 3×4 centimetru teksta kvadrātiņš, ko viņš ielicis: «Latvijas uzņēmums meklē būvmateriālu piegādātājus no Kanādas.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu