Fotoaparātu uz pludmali vairs neņemiet • IR.lv

Fotoaparātu uz pludmali vairs neņemiet

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Ieva Alberte

Pirmais elektriskās piedziņas automobilis Dakaras rallija vēsturē OSCar eO šonedēļ lido uz Dienvidameriku, kur to pilotēs Māris Saukāns un Andris Dambis

Šīs drīzāk ir vakariņas, nevis pusdienas. Saruna ar Dakara 2012 braucējiem sākas deviņos vakarā Ogresgalā, kur top OSCar eO. Tā radītājam Andrim Dambim nav laika braukāt uz Rīgu, jo otrdien automašīna ceļo uz lidostu Amsterdamā, kur tālāk «sēdīsies» kravas lidmašīnā uz Buenosairesu. «Laiku rēķinām stundās, ne dienās,» dodoties ceļā uz Ogri, saka Māris Saukāns. Nekāda ēšana, protams, nesanāk. Dzeram šokolādi no automāta.

«Tūlīt parādīšu Mārim to, kas tajā kastē, un viņš būs priecīgs,» Andris Dambis izpako nelielu kantainu sudrabkrāsas ierīci. «Jess!» iesaucas Saukāns. Pirms trim nedēļām bija izmisums, jo sabojājās elektroierīce, bez kuras braukt būtu tāpat kā bez rezerves riepas. Veikalā tādu nopirkt nevar: ar ļoti augstu spriegumu, virs 600 voltiem, lieto trolejbusos un ātrvilcienos. Izskatījās, ka vajadzīgo detaļu varēs dabūt tikai 6.janvārī, nedēļu pēc starta. Tomēr Amerikā atradās cilvēki, kas aizdeva. Pēdējos mēnešus Dambja komanda aktīvi skaipojusi ar Ameriku, risinot elektronikas jautājumus: kad Amerikā diena, OSCar vīri vēl strādā. Parasti līdz četriem naktī.

Elektromobiļa tapšanu visuzskatāmāk paskaidro pasaules karte pie sienas: elektriskie akumulatori no Ķīnas, Nissan motors no Lielbritānijas, gaisa vārsti no Jaunzēlandes un Austrālijas, lādētāji no Šveices. «Bet automašīna ir latviešu, jo to izdomāja un salika Andris,» saka Māris. «Melnā kaste», kur apkopota vadības informācija, taisīta Ogrē. «Melnā kaste saīsinājumā ir MK, tātad – Ministru kabinets!» smaida Andris.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu