Iedomu pilī • IR.lv

Iedomu pilī

4

Bidzina Ivanišvili ir gruzīnu miljardieris, par kuru līdz šim neviens nebija dzirdējis. Bet tagad pavisam negaidīti viņš gatavojas upurēt savu privāto dzīvi Gruzijas glābšanai 

Metāla un stikla pils, kas slejas kalnā virs Gruzijas galvaspilsētas Tbilisi, nenoliedzami iedveš bijību. Japāņu futūristiskā arhitekta Šina Tamakatsu projektētā un 25 miljonus latu izmaksājušā kompleksa būvniecība ilga desmit gadus. Divi augšējie stāvi ir tikai no stikla, uz jumta atrodas helikoptera nosēšanās laukums. 10 000 kvadrātmetru plašajā celtnē vienā no stikla torņiem vīd apaļš peldbaseins. Virs tā iekārta milzīga tērauda lode, kurā ierīkota privāta kafejnīca. Pils dārzā izvietotas Zahas Hadidas, Aniša Kapūra, Demjēna Hērsta un Henrija Mūra skulptūras. Runā, ka kaut kur blakus atrodas arī privāts zoodārzs ar zebrām un pingvīniem, taču mūsu vizītes laikā nekādas skaņas, kas to apliecinātu, nav saklausāmas. Vienīgo troksni rada nama kalpotāji, pārvietojoties elektriskajos golfa kartos, un apsargu rāciju sprakšķi. 

Pats namatēvs viesus sagaida ar vārdiem: «Laipni lūgti Džeimsa Bonda mājā!» 

Noslēpumainais Džeimss Bonds
Iekštelpas ir ne mazāk lepnas. Tajās redzama gandrīz visa Ivanišvili mākslas darbu kolekcija, kuras vērtība ir miljards dolāru. Bet ar vienu piebildi. Pie vienas sienas ir Pablo Pikaso glezna Dora Māra ar kaķi (2006.gadā iegādāta par 95,2 miljoniem dolāru), bet darba kabinetu grezno austrieša Egona Šīles darbs par 40 miljoniem. Kāda ir piebilde? Tās visas ir kopijas. Baidoties, ka kolekciju varētu konfiscēt naudas grūtībās iestigusī valdība, saimnieks gleznu oriģinālus glabā Londonā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu