Aizdevēji: nepieciešama konsolidācija Ls 150 - 180 miljonu robežās • IR.lv

Aizdevēji: nepieciešama konsolidācija Ls 150 – 180 miljonu robežās

24
Eiropas Komisijas pārstāvis Gabriele Džudiče (no kreisās), Ministru prezidents Valdis Dombrovskis un Starptautiskā Valūtas fonda tehniskās palīdzības misijas vadītājs Marks Grifits piedalās preses konferencē. Foto: Ieva Čīka, LETA

Konsolidāciju nevar īstenot uz nodokļu paaugstināšanas un sociālo pabalstu samazināšanas rēķina

Latvijas valdības sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem vēl turpināsies, bet pirmdienas vakarā kā nepieciešamo nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apjomu aizdevēji joprojām min 150 – 180 miljonus latu, ziņo LETA.

Pēc vairāku stundu sarunām ar valdību pirmdienas vakarā Eiropas Komisijas misijas vadītājs Gabriele Džudiče sacīja, ka šā gada aprīlī vērtētais konsolidācijas apmērs bija 158 – 180 miljonu latu robežās. Arī tagad tiek vērtēts, ka konsolidācijas apjoms nebūs daudz mazāks par minēto summu.

Konkrētas vienošanās ar valdību joprojām nav panāktas, un sarunas ar aizdevējiem šonedēļ vēl turpināsies.

Kā informēja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), konsolidācijas apjomu otrdien skatīs valdība. Pēc tam arī notiks nākamais sarunu raunds ar aizdevējiem.

Iepriekš tika ziņots, ka aizdevēju misija darbu Latvijā beigs 8.novembrī, bet patlaban nav zināms, cik ilgi aizdevēji vēl uzturēsies Latvijā un kad dosies projām.

Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Marks Grifits uzsvēra, ka sarunu mērķis ir nodrošināt, lai nākamā gada Latvijas budžeta deficīts nepārsniedz 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Lai gan sarunās panākts zināms kompromiss, sarunas vēl turpināsies, atzīmēja Grifits.

Viņš atzina, ka šī konsolidācija ir sarežģīta, jo to nevar īstenot uz nodokļu paaugstināšanas un sociālo pabalstu samazināšanas rēķina. Aizdevēju kopējā pozīcija ir, ka Latvijai nākamgad jāturpina sociālās drošības tīkla pasākumi, ņemot vērā augstos bezdarba rādītājus un iespējamos globālās ekonomikas satricinājumus. Aizdevēji arī uzstāj, ka ir ļoti svarīgi budžetā nodrošināt mehānismus, kas aizsargā maznodrošinātos.

Tāpat aizdevēji uzsver, ka valdībai jāturpina strukturālās reformas valsts uzņēmumos, jāturpina paaugstināt valsts pārvaldes kvalitāte un jāpilnveido nekustamā īpašuma nodokļu sistēma.

Pēc Dombrovska teiktā, sarunās ar aizdevējiem panākta vienošanās par iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārdali, aizdevējiem atbalstot piedāvājumu pašvaldībām nākamgad novirzīt 80% no ienākuma nodokļa, vienlaikus valdībai saglabājot sociālā atbalsta pasākumu finansēšanu.

Pirmdien tikšanās laikā valdība un pašvaldības konceptuāli gan vienojās par citu iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporciju, proti, pašvaldības nākamgad varētu saņemt 81% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, bet 19% nonāktu valsts budžetā, vienlaikus pašvaldībām pārņemot garantētā minimālā ienākuma un dzīvokļa pabalsta finansēšanu.

 

Komentāri (24)

Janka, Janic 08.11.2011. 07.50

tagad gaidiišu valsts uzņeemumu strukturaalo reformu pretinieku uzbraucienus aizdeveejiem un Dombrovskim. Valsts uzņeemumi ie tie kas noplicina budžetu

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu