Grieķija var saņemt jaunās glābšanas programmas pirmo maksājumu • IR.lv

Grieķija var saņemt jaunās glābšanas programmas pirmo maksājumu

34
Foto: wikipedia.org

Visas eirozonas valstis atbalstījušas aizdevuma programmu

Visas eirozonas valstis atbalstījušas jauno aizdevuma programmu Grieķijai, paziņojis Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (”Vienotība”), vēsta aģentūra LETA. Tagad ir pabeigtas visas formālās procedūras, un Grieķija pirmo jaunās glābšanas programmas maksājumu var saņemt šodien, 20.augustā.

”Trešdien visas eirozonas valstis pabeidza formālo vienošanās ar Grieķiju apstiprināšanu un pirms neilga laika parakstīja saprašanās memorandu par jaunu starptautiskā aizdevuma programmu,” vakar vakarā Latvijas Radio apstiprināja EK viceprezidents.

Pirmais naudas pārskaitījums būs 26 miljardu eiro vērtībā. 16 miljardi eiro no šīs summas nonāks Grieķijas valdības rīcībā, lai ar daļu izpildītu aizdevumu atmaksu. Savukārt 10 miljardi eiro tiks rezervēti atsevišķā kontā Grieķijas banku sektoram, tomēr par šīs summas izmaksu lems tikai pēc banku aktīvu kvalitātes novērtēšanas.

Dombrovskis skaidro, kā funkcionē jaunā starptautiskā aizdevuma programma: ”Eiropas Stabilitātes mehānisms ar dalībvalstu garantiju piesaista finansējumu starptautiskajos finanšu tirgos un par tādām pašām izmaksām, procentiem aizdod to Grieķijai. Līdz ar to tas Latvijai un nevienai citai eirozonas valstij nekādu papildus slogu neuzliek.”

Jau vēstīts, ka finansiālās palīdzības sniegšanu Grieķijai atbalstīja Vācijas Bundestāgs. Līdzīgu lēmumu pieņēma arī Spānijas, Igaunijas un Austrijas likumdevēji. Arī Latvija piekritusi jaunam aizdevumam ar nosacījumu, ja Grieķija apstiprina aizdevēju prasības un ja tās parāda norakstīšanas gadījumā Latvijas tēriņi tiks kompensēti.

Trešā palīdzības programma paredz Grieķijai piešķirt 85 miljardu eiro aizdevumu. Apmaiņā pret šo aizdevumu Atēnas apņēmušās reformēt gāzes tirgu, atcelt agras pensionēšanās plānus, likvidēt degvielas cenas atlaides lauksaimniekiem un palielināt dažus nodokļus.

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu