LM rosina pensionēšanās vecumu sākt paaugstināt jau 2014.gadā • IR.lv

LM rosina pensionēšanās vecumu sākt paaugstināt jau 2014.gadā

8
Foto: Kaspars Krafts, F64

Pensionāru federācijas līdere atbalsta iepriekš panāktās vienošanās par 2016.gadu 

Labklājības ministrija (LM) rosina pensionēšanās vecumu Latvijā sākt paaugstināt divus gadus ātrāk – jau no 2014.gada, nevis 2016.gadā, kā plānots iepriekš, ziņo BNS.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (“Vienotība”) trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacīja, ka tas nepieciešams, lai arī turpmāk saglabātu priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju. “Jautājums par priekšlaicīgu pensionēšanos ir jāskata kontekstā ar pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Tas ir jāsāk agrāk jau no 2014.gada,” rosināja Viņķele.

Par slieksni, kādā paaugstināt pensijas vecumu, vēl varot diskutēt – vai tie būtu trīs mēneši vai pusgads. Šis ir priekšlikums, par ko diskusijas Saeimas komisijā varētu sākt jau tuvākajā laikā, taču grozījumu virzīšana netikšot sasteigta.

Valdība iepriekš bija lēmusi pensionēšanās vecumu sākt paaugstināt 2016.gadā, lai 2021.gadā tas sasniegtu 65 gadus.

Latvijas Pensionāru federācijas līdere Aina Verze sacīja, ka atbalsta iepriekš panāktās vienošanās par 2016.gadu un “pie tā arī paliekam”.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns uzskata, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jāsāk vēl ātrāk – jau nākamajā gadā. “Jāsāk maksimāli ātri ar mērenu solīti – trīs mēnešiem. Modelis, ka saglabāsim priekšlaicīgo pensionēšanos līdz 2014.gadam un tad sāksim paaugstināt, būs skaudrs, jādara pretēji – tiem, kas nevar atrast sev darba tirgū vietu, jāļauj iet pensijā. Tie, kas var strādāt, lai viņi strādā,” pastāstīja Leiškalns.

Pašreiz tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

 

Komentāri (8)

aivarstraidass 02.11.2011. 14.49

Oto fon Bismarka Vācijā (valstī, kur pirmo reizi tika ieviestas vecuma pensijas mūsdienu izpratnē) arī pensionēšanās vecums bija 70 gadi. Protams, Latvijā medicīna un dzīves ilgums būtu vēl krietni jāuzlabo – bet ķeizariskās Vācijas līmeni, manuprāt, šinīs jomās esam sen sasnieguši un pārsnieguši.

Līdz 2014.gadam ir vēl jārada pārkvalificēšanās iespējas, atbalsts uzņēmējiem, kuri nodarbina pirmspensijas vecuma cilvēkus – lai iespējami daudziem cilvēkiem līdz pat 70 gadiem būtu iespējams atrast darbu. Tas tagad ir lielākais izaicinājums.

+2
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 02.11.2011. 14.13

Priekšlaicīgās pensionēšanās iespēja ir svarīgs arguments šai pārcelšanai, jo tā daudziem vecajiem cilvēkiem ir devusi iespēju izdzīvot mūsu apstākļos, tieši izdzīvot. Bez tam daudzie nepamatotie, ar viltu izkrāptie sociālie pabalsti, šeit arī to veicina. I.Viņķelei būs daudz darba ja viņa tiešām gribēs šo sistēmu sakārtot un ja būs spējīga to izdarīt. Tomēr 2milj. iedzīvotāju lielai valstij tāds “nepamatoti kupls” pārvaldes aparāts arī nav nepieciešams. Labs piemērs tam ir “maksimāli uzpūstā” Rīgas dome, kurā ir vairāk departamentu un komisiju, kā visā Ķīnā kopā. Pie kam tās strādā pilnīgi katra par sevi un rada haosu pilsētas pārvaldē par mūsu naudu. Ar valsti ir tieši tāpat. Te gan varētu ļoti daudz ietaupīt, tikai roka roku mazgā, visi ir čomi un kuru tad nu patrieks, kurš būs tas liekais?

+2
0
Atbildēt

0

vērtīgs relikts 02.11.2011. 21.13

Man jau nu gan liekas, ka jāpalielina obligāti nostrādājamie gadi, lai saņemtu vecuma pensiju. Jo man, piemēram, ir jau vairāk kā 30 gadu darba stāžs un acīmredzot būs jāstrādā līdz kaut kādiem 70 gadiem, ja tik ilgi vispār izdzīvošu.

Bet tiem, kas jau gadus 20 saņem aplokšņu algas un tā cer turpināt līdz kapam, nez kāpēc pietiks ar 10 gadu darba stāžu, lai vispār saņemtu vecuma pensiju. Un nesakiet, ka viņi jau neprasīs. Kad vairs aploksnītes nesaņems, tad attapsies, ka valstij ir jāievēro cilvēktiesības.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu