Lindermans: Krievu valoda Latvijā netika ievesta ar tankiem • IR.lv

Lindermans: Krievu valoda Latvijā netika ievesta ar tankiem

58
Vladimirs Lindermans. Foto: Lita Krone, LETA

Parakstu vākšanu par krievu valodu kā otro valsts valodu sarežģījot Ušakova paziņojums, ka SC to neatbalsta

Krievu valoda Latvijā ir bijusi vienmēr un tā šeit nav ievesta ar tankiem, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Labrīt, Latvija!” teica viens no biedrības “Dzimtā valoda” dibinātājiem Vladimirs Lindermans.

Kā zināms, no 1. līdz 30.novembrim notiks parakstu vākšana par likumprojektu, kas paredz grozīt Satversmes 4., 18., 21., 101. un 104.pantu, iekļaujot tajā nosacījumu par krievu valodu kā otro valsts valodu.

Lindermans pavēstīja, ka pagaidām nav plānots rīkot plašas manifestācijas, bet noritēs darbs, lai savāktu nepieciešamos parakstus likumprojekta iesniegšanai Saeimā. Šim mērķim nepieciešams gūt 154 379 vēlētāju atbalstu. Lindermans uzskata, ka tiks savākti 170 000 – 180 000 parakstu, raksta LETA.

Lindermans skaidroja, ka parakstu vākšanu sarežģī “Saskaņas centra” līdera Nila Ušakova paziņojums, ka viņš to neatbalsta. Ušakovam esot liela popularitāte krievu vidū. Ja “Saskaņas centrs” atbalstītu parakstu vākšanu, tad nepieciešamo vēlētāju atbalstu gūt nebūtu problēmu, skaidroja Lindermans, piebilstot, ka arī viņam ir liela popularitāte krievu vidē un parakstu vākšana parādīs, kuram tā ir lielāka.

Jau ziņots, ka parakstus, lai krievu valoda tiktu atzīta par otru valsts valodu, šopavasar sāka vākt kustība “Vienota Latvija” sadarbībā ar biedrību “Dzimtā valoda”.

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” tiks iesniegts Saeimā, ja parakstu vākšanā to atbalstīs ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 154 379 vēlētāji.

Parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu varēs 612 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 39 parakstu vākšanas vietās ārzemēs. Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās un svētku dienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs būs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos, informē CVK pārstāve Kristīne Bērziņa.

Parakstu vākšanas vietu darba laikus Latvijā nosaka pašvaldību vēlēšanu komisijas, tādēļ katrā pašvaldībā parakstu vākšanas vietu darba laiki ir atšķirīgi.

 

Komentāri (58)

Mārtiņš Lukstiņš 01.11.2011. 10.12

Protams. Tikai īpatsvars tika palielināts ar lopu vagoniem otrā virzienā.

+9
0
Atbildēt

4

    ——-
    Par visiem aizbraukšanas virzieniem vajag atcerēties! Vienā virzienā jau vēl dodas uz dodas, jo tai kustībai pamatīgs pamats (iemesls)!
    ”20. gadsimta 40. gados apmēram 150 tūkstoši cilvēku aizbrauca projām, bēgot no represīvā padomju režīma, savukārt tagad divas reizes vairāk iedzīvotāju ir aizbraukuši, jo netic savai valstij. Un tas jau ir traģiski!
’
    Akadēmiķis Jānis Stradiņš, prognozējot, ka, šādai situācijai turpinoties, Latvijas tauta nostabilizēsies ap 1,3 milj. iedzīvotāju apmērā (“Dienas Bizness”)
    http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=318464%3Ajnis-stradi&catid=76%3Adienas-citts&Itemid=302

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Tieto Latvia > Mārtiņš Lukstiņš 05.11.2011. 12.15

    briesmīgi par šo tēmu vispār ir runāt!kāda krievu valoda Latvijā!!!
    par ko cīnījušies mūsu tēvu tēvi!!!??
    tādi nu mēs esam.
    citi aizbrauc ,lai izdzīvotu,bet bez mūsu mīlestības mūsu Latvijai nebūs no kā celties!!
    mums jātic,ka tikai mēs paši(ikkatrs)ar ticību varam savu latvietību nosargāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    bebiekste > Mārtiņš Lukstiņš 01.11.2011. 10.49

    Netic LPSR? 8-)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    simpsons > Mārtiņš Lukstiņš 01.11.2011. 12.52

    Interesanti, kā gan atbrauca krievu valoda? 1938. gadā Latvijā bija 10% krievu, ieskaitot 80 procentu krievisko Abreni. 1989. gadā, kad Abrenes krievus neskaitīja bija 43 procenti.

    Krievvalodīgo skaits ir tiešas okupācijas sekas. Valsts valodas statuss nozīmētu okupāciju padarīt likumīgu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Trezūne 01.11.2011. 10.19

Satversmē ir skaidri un gaiši rakstīts, ka grozījumus Satversmē var iesniegt L A T V I J A S P I L S O Ņ I. Lindermanis un Osipovs nav Ltvijas pilsoņi. Tātad, jebkurš ārvalstnieks drīkst Latvijā iesniegt Satversmes grozījumus?

+10
-1
Atbildēt

1

    AUTOEXEC.BAT > Ieva Trezūne 01.11.2011. 12.20

    gan jau FORMĀLI iesniedza kāds cits, ne Lindermans. Tas nemaina rezultātu pašlaik.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 01.11.2011. 10.48

Lindermans vienmēr būs un paliks Bolderājas bandīts kurš kādreiz tur braukāja ar sūnu zaļu “pasātu”, kopā ar savu bandu tvarstot Latviešus, lai tos saspārdītu gandrīz līdz nāvei, lai pusdzīvus tos atstātu grāvmalā nosprāgšanai. Viņi izvēlējās iereibušus cilvēkus, kuri pēc tam nevarētu griezties ar sūdzību policijā. Arī tā Bolderājas policija jau toreiz bija kopā ar viņiem, tāpēc arī tā banda par šiem noziegumiem ir palikusi nesodīta. Es gan nebrīnītos ja kāds no viņu upuriem to nelieti klusā vietā tāpat nospārdītu līdz nāvei, kā viņš to darīja 90-tajos Bolderājā ar iereibušiem Latviešiem. Bet tagad ir iespējams ka arī daudzi Latvieši atbalsta šo slepkavu un nelieti ar saviem parakstiem.

+9
-1
Atbildēt

2

    Ilona Auziņa > Ilona Auziņa 03.11.2011. 12.24

    Es to purnu nekad neaizmirsīšu kad viņš pret mani atvēzējās ar uzgriežņu atslēgu uz ceļa, kuru izņēma no sava sūnu zaļā “Pasāta” bagāžnieka Bolderājā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > Ilona Auziņa 02.11.2011. 21.05

    Janka
    nu labi, vinjam ir tipisks bandita paskats, bet, – vai tas var but, vai tu vinju tomer nejauc ar kadu?
    Lindermans, tapat Kabanovs ka antisovetchiki liekas ka 90-to gadu sakuma lidz barikadem stradaja Atmodas redakcija. Rodins to gan zinatu vislabak, zhel ka nevaram pavaicat.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu