Pirmo reizi Dānijā premjerministra amatā apstiprināta sieviete • IR.lv

Pirmo reizi Dānijā premjerministra amatā apstiprināta sieviete

10
Jaunā Dānijas valdības vadītāja Helle Torninga-Šmita. Foto: AFP/LETA

Jaunā Dānijas valdība būs zināma pirmdien 

Dānijas karaliene svētdien premjerministra amatā apstiprināja sociāldemokrātu līderi Helli Torningu-Šmitu, kura kļuvusi par valsts vēsturē pirmo sievieti valdības vadītāja postenī, ziņo LETA/AFP.

“Esmu saņēmusi uzdevumu izveidot nākamo valdību,” apliecināja politiķe, kura panākusi vienošanos koalīcijā, kurā ietilps trīs partijas. Jaunā premjerministre solīja, ka jaunās valdības ministri tiks nosaukti pirmdien.

Savukārt otrdien jaunā parlamenta sasaukuma pirmajā sēdē Torninga-Šmita uzstāsies ar uzrunu, kā to paredz konstitūcija.

Parlamenta vēlēšanas Dānijā notika 15.septembrī. Koalīciju veidojošajām partijām parlamentā būs 77 deputātu vietas, taču ar Sarkano un zaļo partijas atbalstu tai parlamentā būs 86 likumdevēju atbalsts.

Lai nodrošinātu absolūto vairākumu Dānijas 179 vietu parlamentā, politiskajam spēkam ir jāiegūst vismaz 90 vietas.

 

Komentāri (10)

Sanšains 03.10.2011. 11.15

Pirms kāda laika latviešu rusofīli pat šīs Dānijas vēlēšanas centās izmantot kā argumentu, ka “kreisie” SC esot jāņem valdībā.
Daudz tika runāts un joprojām runā, ka SC jāņemot valdībā, jo esot vēlēšanu UZVARĒTĀJA (kaut gan tikai saņēma vairāk balsu nekā citas partijas).

Nu, tad paskatīsimies uz Dānijas piemēru – tur vēlēšanās tādā pašā nozīmē UZVARĒJA līdzšinējā labējā premjera partija, kas turklāt savu rezultātu uzlaboja un savu pārstāvniecību parlamentā pat PALIELINĀJA.

Savukārt sociāldemokrāti palika otrajā vietā un viņu pārstāvniecība pat SAMAZINĀJĀS par 1 deputātu.
http://www.cphpost.dk/news/politics/90-politics/52161-social-dems-did-it.html

“Neuzvarētāji” sociāldemokrāti tagad veido valdību – bet neveido to kopā ar UZVARĒTĀJIEM, jo izvēlas veidot koalīciju ar IDEOLOĢISKI tuviem politiskiem spēkiem.
Atšķirībā no “tiesiskuma bruņinieka” Zatlera.

+4
0
Atbildēt

1

    Liene > Sanšains 03.10.2011. 11.39

    Redziet, katra dzīve ir individuāla. Jums jādzīvo sava dzīve, nevis jāskatās pēc pārējo piemēra vai priekšzīmes. Un arī vēsture, tā nav dzīve.

    Tā ir jūsu bēgšana no dzīves.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

ivetao2007 03.10.2011. 13.07

Latvijas tgadējie zociāldemokrāti apkakāja sevi un Latviju. Šinderi ir un paliks dinevičs un bojārs juniors. Dānijas, Norvēgijas, Zviedrijas un Somijas labklājības celšanā aktīvākie strādnieki bija tieši socdemi. Latvija LSDSP kā jau pie latviešiem, nokļuva blēžu rokās. Sīkie zaglīši priecājās, ka lielo zagļu vadība varēs nestrādāt un pārtikt zogot. Viņi nevēlējās gudrus vadītājus kā Vilni Zaļkalnu vai Ati Lejiņu. Domāju ka Dānijā nav premjerminstra, bet ir Ministru prezidents. Tāpat kā Latvijā. Latviešu valoda pieķēzita ar piemēsloto krievu valodu. Arī domāšana.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 03.10.2011. 11.23

mums lidz dombrovskim visi premjeri bija oligarhi vai vinu vai cekistu bij.komunistu komjauniesu ebreju ielikteni..bij.premjeru godmani 1985 gada kaa jauno fiziki kas macijas austrijaa ar kaunu izsutija no valsts par spiegosanu psrs cekas labaa..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu