Zatleriešu kodols • IR.lv

Zatleriešu kodols

3
Daļa Zatlera komandas dienā, kad pirmoreiz tikās partijas valde ar jaunievēlētajiem deputātiem. No kreisās: Daiga Holma, Ainis Dābols, Inese Lībiņa–Egnere, Edmunds Sprūdžs, Valdis Zatlers, Sandra Sondore Kukule, Zanda Kalniņa–Lukaševica, Viktors Makarovs. Otrajā rindā Klāvs Olšteins un Vjačeslavs Dombrovskis.
Indra Sprance

Maijā viņš bija aizejošs prezidents ar savu padomnieku komandu. Septembrī Valda Zatlera partijai jau pieder zelta akcija Saeimā un atbildība izlemt valdības nākotni. Dibināta sprintera tempā, partija apvieno gan oligarhu bijušos līdzgaitniekus, gan ļaudis, kas no sirds tic «jaunam sākumam». Žurnāls Ir pēta, kādi cilvēki veido Zatlera partijas kodolu, kas un kādas intereses varētu lobēt Saeimā caur jauno frakciju, kuras deputātu vairākums pašlaik nav gatavs publiski komentēt vēlamāko koalīcijas modeli 

Divi mēneši un viena nedēļa – tik veca ir Zatlera Reformu partija. Pretēji skeptiķu prognozēm partijai izdevies ne vien izstrādāt programmu, piesaistīt 190 tūkstošus latu ziedojumos un iegūt otro labāko rezultātu vēlēšanās, bet pulcēt arī Latvijas mērogam krietnu biedru skaitu – vairāk nekā 1800 cilvēku. Tomēr to, cik saskanīgi domā rekordātrumā veidotās partijas biedri, parādīs tuvākā nākotne, jo gaidāms sāpīgs lēmums par koalīcijas partneru izvēli. Aptaujājot jaunievēlētos deputātus, visbiežāk saņēmām atteikumu paust personisko viedokli, jo galavārdu teiks valde. Tajā ir pārstāvēts tā dēvētais partijas kodols – cilvēki, kas strādāja pie partijas izveides. 

«Zatlera meitenes» un citi
Valsts prezidenta komandai pēdējie mēneši līdz prezidentūras noslēgumam bija saspringti, bet cerības uz atpūtu izplēnēja pēc 28.maija rīkojuma nr.2 un dažas dienas vēlāk Saeimas pieņemtā lēmuma prezidenta amatā apstiprināt Andri Bērziņu. Sabiedrībā zināmi un arī ne tik pazīstami cilvēki meklēja ceļus uz Rīgas pili, lai mudinātu Zatleru veidot jaunu politisko spēku, bet prezidenta «meitenes» (tā bijušās padomnieces dēvē citi partijas kodola pārstāvji ) bija tās, kas praktiski līdzēja apzināt potenciālos atbal-stītājus, organizēja tikšanās. «Ja es to neizdarīšu, tad, iespējams, sev nepiedošu, ka nemēģināju viņam palīdzēt,» – tā lēmumu atbalstīt Zatleru skaidro viņa padomniece likumdošanas jautājumos Sandra Sondore Kukule. Viņa nebija vienīgā, līdzīgi izlēma arī citas kancelejas darbinieces, kas tagad ir deputātes vai līdzdarbojas partijā. 

Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāja vietniece Zanda Kalniņa-Lukaševica iesaistījās partijā, prezidenta padomniece juridiskajos jautājumos Inese Lībiņa-Egnere rakstīja statūtus un kopā ar Sondori Kukuli veidoja politisko reformu programmu. Preses sekretāres vietniece Daiga Holma un kancelejas projektu koordinatore Kristīne Pelša nekandidēja uz Saeimu, taču pirmā visu kampaņas laiku rūpējas par ZRP sabiedriskajām attiecībām, otra savu līdzdarbību redz biedrības jeb ideju domnīcas formātā. Sondore Kukule tur savās rokās politisko jautājumu risināšanu jaunajā partijā. Jau pirms vēlēšanām viņa ir runājusi ar dažādu politisko spēku pārstāvjiem par nākamās koalīcijas aprisēm, un arī tagad pēcvēlēšanu sarunās viņa ir tā, ar kuru politiķiem jāsaskaņo visas ZRP tikšanās. Visās sarunās viņa ir blakus Zatleram. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu