Moody's" grib pazemināt reitingu "Citadelei • IR.lv

Moody’s” grib pazemināt reitingu “Citadelei

35

“Citadele”: banka septembrī valstij atmaksās gandrīz 50 miljonus eiro 

Starptautiskā reitingu aģentūra “Moody’s” otrdien paziņoja, ka var pazemināt Latvijas bankas “Citadele” ilgtermiņa reitingu Ba3, par iemeslu iespējamam pazeminājumam minot bažas par aktīvu kvalitātes pasliktināšanos, vēsta BNS. 

“Bankas “Citadele” reitingu pārskatīšana iespējamas pazemināšanas virzienā atspoguļo bažas par aktīvu pasliktināšanos lielākā mērā nekā “Moody’s” gaidīja 2010.gada augustā, kad banka sāka darbību, kā arī kapitalizācijas līmeņu vājināšanos,” teikts reitingu aģentūras paziņojumā, vienlaikus atzīstot, ka 2011.gadā ir notikusi zināma stabilizācija bankas aktīvu kvalitātes un kapitāla jomā līdzās rentabilitātes uzlabojumam. 

“Moody’s” vērš uzmanību uz to, ka problemātiskie kredīti, kuru atmaksa kavējas vairāk par 90 dienām, un restrukturizētie kredīti pērnā gada nogalē veidoja 19% no bankas kopējā bruto kredītportfeļa pretstatā aptuveni 4% bankas tapšanas laikā 2010.gada augustā. 2011.gada pirmo sešu mēnešu rezultāti uzrāda tikai nelielu absolūto problemātisko kredītu (izņemot restrukturizētos kredītus) samazināšanos – līdz 79,6 miljoniem latu pretstatā 81,8 miljoniem latu 2010.gada nogalē, lai gan to proporcija pret bruto kredītportfeli nedaudz palielinājās, un to apmērs saglabājas augstā līmenī, secina reitingu aģentūra. 

Savukārt bankas “Citadele” “Tier1” kapitāla rādītājs 2010.gada beigās bija zems – 6,7%, un tas bija pasliktinājums salīdzinājumā ar 2010.gada augustu zaudējumu un ienākumu trūkuma dēļ saistībā ar tēriņiem darbības sākšanai. 2011.gada pirmajā pusē “Tier1” kapitāla rādītājs nedaudz uzlabojās, sasniedzot 7,2%, taču šis rādītājs saglabājas zemā līmenī, un šāgada atlikušajos mēnešos ir gaidāms tikai neliels uzlabojums, pauž “Moody’s”. 

Pārskatot reitinga līmeni, “Moody’s” turpinās izvērtēt aktīvu kvalitātes un kapitāla pasliktinājuma cēloņus, fokusējoties uz šāgada pirmajā pusē notikušās stabilizācijas ilgtspējīgumu un bankas stratēģiju šajās jomās, teikts paziņojumā. 

“Moody’s” otrdien arī apstiprināja bankai “Citadele” piešķirto finanšu spēka reitingu E+ līmenī un īstermiņa reitingu “Not Prime” līmenī. 

„Citadeles darbības rādītāji atbilst bankas restrukturizācijas plānam, kas tika apstiprināts Eiropas Komisijā,” saka bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons.

Turklāt šā gada pirmā pusgada darbības rezultāti ir labāki nekā paredz restrukturizācijas plāns. Banka pirmo pusgadu noslēgusi ar 0,2 miljonu latu peļņu, bet bankas grupa ar 0,3 miljonu latu peļņu. Citadele no zaudējumus nesošas bankas ir kļuvusi par augošu uzņēmumu, norāda bankas vadītājs.

“Septembrī “Citadele” atbilstoši grafikam valstij atmaksās gandrīz 50 miljonus latu. Šis būs jau trešais maksājums, ko “Citadele” atmaksā valstij gada laikā,” informē Jākobsons. 

Banka “Citadele” dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību tā sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās “Parex bankas” operacionālās sadalīšanas process. Valdība pērn martā pieņēma lēmumu par “Parex bankas” restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no “Parex bankas” tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – “Citadele”, bet “Parex banka” sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus. 

Banka “Citadele” jūnija beigās pēc aktīvu apmēra bija sestā lielākā no 30 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

 

Komentāri (35)

dro 20.09.2011. 19.43

Jāpaaugstina algu bankas pārvaldniekam:))

+1
0
Atbildēt

0

k403 20.09.2011. 20.22

Tagad vairs nav oligarhu, kurus varētu vainot, jo banku pārvalda valsts. Ja jau Citadelei ir smagi, kas tad ir Parexam?
Pāris dienas pēc velēšanām un jau sākas “priecīgas” ziņas- Citadelei švaki, Flika aiziešana arī bija tikai valdības meli…

0
0
Atbildēt

0

janazakovica 20.09.2011. 19.37

kad sauks pie atbildibas parex bankas parnemejus par par valsts-tautas lidzeklu noziedzigu piesavinasanos.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu