Lancmanis saņem Lielo kultūras mantojuma gada balvu • IR.lv

Lancmanis saņem Lielo kultūras mantojuma gada balvu

24
Imants Lancmanis (no labās) sava mūža darba - Rundāles pils - 275.dzimšanas dienas svinībās kopā ar toreizējo Valsts prezidentu Valdi Zatleru un kundzi Lilitu, kā arī ar mecenātu Borisu Teterevu. Foto: Kaspars Krafts, F64

Īpaša balva piešķirta mecenātiem Inārai un Borisam Tetereviem

Atklājot Eiropas Kultūras mantojuma dienas “Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes”, Lielā kultūras mantojuma gada balva par mūža ieguldījumu un 1500 latu naudas prēmija piektdien tika pasniegta Rundāles pils muzeja direktoram Imantam Lancmanim.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā pastāstīja, ka īpaša balva par mecenātismu piešķirta Borisa un Ināras Teterevu fondam, kura dāsnais ziedojums ļāva pabeigt nozīmīgus restaurācijas darbus Rundāles pilī, ziņo LETA.

Nominācijā “Izpēte” Kultūras mantojuma gada balva piešķirta SIA “Arhitektūras birojs “Forma”” un”Karklins Design Studio” par Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturisko izpēti un attīstības koncepciju.

Nominācijā “Restaurācija” balva piešķirta muzejam “Vēveri” par vējdzirnavu restaurāciju. “Vēveri” ir Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja lauku nodaļa. Brīvdabas muzeja informācijas un izglītības nodaļas pārstāve Kristīne Dzedule informēja, ka ap 1880.gadu celto “Vēveru” vējdzirnavu restaurācijas projekts sākts 2006.gadā, bet 2008.gadā ar ziedojumu un Brīvdabas muzeja līdzekļiem tika pabeigti restaurācijas darbi, ko veica Vecpiebalgas SIA “Balga” amatnieki muzeja atbildīgo darbinieku uzraudzībā.

Nominācijā “Labākais saimnieks” balva piešķirta Jelgavas pilsētas domei par Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa restaurāciju un pielāgošanu mūsdienu izmantošanai.

Nominācijā “Popularizēšana” balva piešķirta Kuldīgas Restaurācijas centram par projektu “Kultūras mantojuma laboratorijas 2008-2011”.

Atzinības raksti piešķirti Elitai Grosmanei par pētījumu “Senā Jelgava”, Irēnai Bākulei, Arnim Siksnam par pētījumu “Rīga ārpus nocietinājumiem”, arheoloģei, numismātei, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta vadošajai pētniecei, vēstures doktorei Tatjanai Bergai par pētījumu numismātikā un Antona Buhholca (1848-1901) monētu kataloga sastādīšanu.

Balva piešķirta arī pašvaldības iestādei “Ventspils muzejs” par “Smiltnieku” mājas restaurāciju, SIA “PV pārvalde” par pagalma sētas un vārtu konservāciju (avārijas stāvokļa novēršanu) Rīgā, Mārstaļu ielā 23, Daugavpils Latviešu kultūras centra direktorei Regīnu Osmanei par Vienības nama saglabāšanu.

Kultūras mantojuma gada balva piešķirta arī Latvijas Arhitektūras muzeja fondam par izstādi “Modris Ģelzis. Latvijas arhitekts. XX. gadsimts” un Latvijas suvenīru ražotāju apvienībai “Nice Place”.

 

Komentāri (24)

ilmisimo 09.09.2011. 18.14

Tas labi.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu