Raidījums: kriminālprocess arī par Kargina slēgtu cesijas līgumu • IR.lv

Raidījums: kriminālprocess arī par Kargina slēgtu cesijas līgumu

31
Parex bankas bijušie īpašnieki Viktors Krasovickis (no kreisās) un Valērijs Kargins. Foto: Ieva Čīka, LETA

“Parex banka” tiesā apstrīdējusi Kargina un Krasovicka noguldījumu dāvinājuma līgumus

“Parex banka” tiesā apstrīdējusi tās bijušo īpašnieku Valērija Kargina un Viktora Krasovicka šogad ar dēliem noslēgtos dāvinājuma līgumus, saskaņā ar kuriem eksbaņķieru dēliem uzdāvināti vairāki bankā izvietotie noguldījumi vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā, svētdien vēsta LTV raidījums “de facto”. Šo informāciju raidījumam apstiprināja bankas preses dienestā.

Raidījumam tapis zināms, ka policijas 1.augustā sāktais kriminālprocess par iespējamiem mēģinājumiem izvairīties no tiesas lēmuma izpildes papildināts ar jaunu epizodi – kriminālprocesā skaidros, vai arī Valērija Kargina šā gada sākumā noslēgtais cesijas līgums ar Krievijā reģistrēto kompāniju “Olimpija” par vairākiem Kargina noguldījumiem nav slēgts, lai izvairītos no tiesas lēmuma izpildes.

Pagājušās nedēļas „de facto” vēstītais, ka Valērijs Kargins un Viktors Krasovickis rīkojies ar apķīlātiem depozītiem, proti, tos uzdāvinājuši saviem dēliem un cedējuši kādai Krievijas kompānijai, izsauca asu eksbaņķieru aizstāvja reakciju, kurš apgalvoja, ka depozīti nav apķīlāti.

Turpinot pētīt notikušā apstākļus, „de facto” noskaidrojis, ka iepriekš avotu sniegtā informācija nav bijusi īsti precīza. Proti, saskaņā ar pagājušā gada augusta Rīgas apgabaltiesas lēmumu, Kargina un Krasovicka bankā izvietotie depozīti nav apķīlāti, taču ir apķīlāti visi maksājumi, kas eksbaņķieriem pienākas no trešajām personām, to skaitā minēto depozītu procentu maksājumi, kas ieskaitīti tiesu izpildītāju kontā.

Raidījums norāda, ka juridisko vārdu spēlēs Kargina un Krasovicka pārstāvis – advokāts Uģis Grūbe apgalvo, ka līdz ar to viņu klienti nav rīkojušies ar apgrūtinātiem depozītiem. Taču arī šāds apgalvojums nav precīzs.

Kargins un Krasovickis dāvinājuši un cedējuši noguldījumu līgumus kopā par aptuveni 20 miljoniem latu, kas iekļauti bankas subordinētajā kapitālā. Tā kā šie līdzekļi patlaban ir bankas valdījumā, tos nelūdza apķīlāt. Taču pēc būtības arī šai naudai saskaņā ar tiesas lēmumu vēlāk, proti, noguldījuma līgumiem beidzoties termiņam, būtu jānonāk tiesu izpildītāju kontā. Raidījums skaidro, ka tiesa apķīlājusi visus maksājumus, kas Karginam un Krasovickim pienākas no trešajām personām – tādi ir ne vien noguldījumu procenti, bet 2015.gadā, kad beigsies vairāku noguldījumu līgumu termiņš, kļūs arī paši depozīti. Tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc „Parex banka” vērsās policijā ar lūgumu sākt kriminālprocesu par mēģinājumu izvairīties no tiesas lēmuma izpildes, pieļauj “de facto”.

Jau vēstīts, ka 1.augustā policija sāka kriminālprocesu saistībā ar diviem dāvinājuma līgumiem. Saskaņā ar tiem Viktors Krasovickis savam dēlam Georgijam uzdāvināja divus noguldījuma līgumus un dāvinājumu, ar kuru Valērijs Kargins savam dēlam Remam uzdāvināja vienu noguldījumu. Depozītu kopējais apmērs – vairāk nekā 10 miljoni latu.

„de facto” rīcībā esošā informācija liecina, ka šim kriminālprocesam pievienota arī epizode, kas saistīta ar Valērija Kargina šā gada 20.janvārī noslēgto cesijas līgumu ar Krievijā reģistrēto kompāniju „Olimpija”, kas tiesā Maskavā jau iesniegusi prasību, lūdzot no “Parex bankas” un bankas “Citadele” solidāri piedzīt vairāk nekā 11 miljonus latu. Sākto kriminālprocesu arī šonedēļ abu eksbaņķieru aizstāvis Uģis Grūbe atteicies komentēt, jo no policijas neesot saņemts oficiāls apstiprinājums, ka sākts kriminālprocess.

 

Komentāri (31)

mary75 29.08.2011. 06.51

Tā Krievijas “Olimpija”, cik dzirdēts, ir tāds puskrimināls veidojums naudas atmazgāšanai, kā vairākums banku Krievijā, ar to var būt lielas problēmas.

+1
0
Atbildēt

0

janazakovica 29.08.2011. 00.12

navi zidu zagleniem

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu