Birkavs: Vara ir jānostiprina, nevis jāvājina • IR.lv

Birkavs: Vara ir jānostiprina, nevis jāvājina

26
Valdis Birkavs. Foto: Jānis Saliņš, F64

Esam izsmēluši savas varas neefektivitātes kapacitāti

Ja vara Latvijā netiks nostiprināta, būtībā arī pēc gaidāmajām vēlēšanām nekas nemainīsies, un „mēs atkal un atkal būsim pie tās pašas situācijas kā šodien – pie zināmas varas impotences situācijas”, uzskata politiķis un bijušais premjerministrs Valdis Birkavs.

Intervijā laikrakstam „Diena” viņš teic, ka, veroties uz kaimiņiem igauņiem, viņš tur saskata atstrādātu varas vertikāli, kur apakšējie saprot un respektē to, kas tiek izlemts augstākajos posmos. Proti, lēmums, kas pieņemts, tiek arī īstenots, un tas valstij ir ļoti svarīgi.

Pie mums Birkavs saskata pārlieku lielu demokrātiju, kas pāraugusi milzu birokrātijā un rada iespēju mēnešiem vilcināties, lēmumus tā arī nepieņemot. Vienīgā reize, kad Latvija spējusi mobili pieņemt lēmumu, viņaprāt, bija „Parex bankas” krīzes situācija.

Tāpēc Birkavs uzskata, ka Latvijā ir jāstiprina prezidenta vai premjerministra vara, Ministru kabineta vara. Vienīgās bažas ir, lai neveidotos divi varas centri, kas sarežģīs situāciju. „Pie nostiprināta prezidenta rastos otrs varas centrs – tas daļēji notiek jau šobrīd,” saka Birkavs.

Tāpēc viņš vairāk sliecas uz Ministru kabineta varas nostiprināšanu vai arī iet Amerikas modeli – prezidents kā izpildvaras vadītājs.

„Bet tā, kā līdz šim, vairs nevar. Mēs esam izsmēluši savas varas neefektivitātes kapacitāti,” saka Birkavs.

Komentāri (26)

Ilona Auziņa 13.08.2011. 11.15

Vai pēc tā bankrot Birkavs atkal necūlē uz kādu “beņķi” valdībā lai tā saglābtu savu paplukušo materiālo stāvokli? Tas viņam būtu zināms ceļš kā atkal tikt pie turības kā senajos laikos. Tikai Godmanis jau pats vairs nav spicē, tāpēc ir dikti jāskatās apkārt. Ka tik vecais blēdis neizmežģī kaklu, jo šī vairs nav Godmaņa un LC Latvija.

+10
-1
Atbildēt

4

    Ilona Auziņa > Ilona Auziņa 14.08.2011. 16.52

    ombros. Šitie zilie, tas vienalga mums ir noiets etaps. Tikai kad viņu rumpis nomirs, tajā mītošais cilvēks vienalga par visu dabūs samaksāt un kārtīgi piestrādāt pie savas attīstības. Bet tas jau ir mūsu visu uzdevums ar kuru jātiek galā katram pašam. Pasauli lāpīt nav jēgas, tikmēr var palaist garām sev pašam ko ļoti svarīgu un pielaist lielas kļūdas. Labāk jau dzīvosi nākotnei, bet pagātni atcerēsimies tikai kapu svētkos.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Ilona Auziņa 14.08.2011. 21.51

    to Janka
    Atceries mūžīgi: “Kas pagātni pētī, tas nākotni vētī”
    Neklausi krievu fašistiem – rusistiem un cionistiem, viņu drausmīgā nozieguma līdzdalībniekiem un citiem izdzimteņiem, kas cer pateicoties cilvēku sliktai atmiņai, izbēgt no taisnīga un barga soda.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Ilona Auziņa 14.08.2011. 16.25

    to Janka
    Gan jau Latvijas ceļa virspederasts – pedofīls kādu miljonu no Hipotēku bankā izkrāptajiem būs nolicis nebaltām dienām un viņa dēla Venecuēlā atvērtie gej klubi arī sola nesliktu peļņu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > Ilona Auziņa 13.08.2011. 11.31

    ——
    Pamēģini izkonkurēt vecā kaluma juristus! Birkavs, Grūtups, Borovkovs – tie ir vīri, kas savu karjeru pirms gadiem 30it sāka jau Padomijas gados- , un ir ‘uguni, ūdeni un vara trubas’ izgājuši. Vispār jau ierindas pilsonim labāk sargāt savu kaklu, kabatas un kājas. Pieredzes bagātie juristi var tādus jaunus likumus uzrakstīt, ka esošie liksies kā liberālisma debesmanna. Redzot notiekošo Anglijā (D.Kemerūna priekšlikumi) un kontinentālajā Eiropā (Berluskoni gājieni) naivi būtu cerēt, ka mūsu ”bāleliņi”/vara neturpinās meklēt jaunas iespējas pilsoņu tiesību ierobežošanai un ”slaukšanai”. Sabiedrība ir jātur ‘spīles’, tā kā ‘skrūvju’ pievilcēji būs vajadzīgi.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 13.08.2011. 20.43

Jau pirmajā piegājienā gribēju pateikt, ka tādi ” birkavveidīgie eksperti” būtu godam pelnījuši pilnīgu mediju ignoranci, nevis -ak,ko jūs domājiet, cienītais.. Kāds viņš cienītais?. Pārsimttūkstošu emigrācijas,desmittūkstoši bērnu bez vecākiem,par nabadzībā mirušajiem nerunāsim…kusla,korumpēta ekonomika,divkopienu valsts bez nākotnes redzējuma- tāds ir Pleskavas šosejas birkavu ” darba” rezultāts.Tādiem kadriem pilsonība būtu jāparskata,nevis jādod elitāri apročpogas pazibināt.

+8
-1
Atbildēt

0

mary75 13.08.2011. 12.48

Taisni Birkava laikos jau arī tika pieņemti daudzi likumi, kas pieļauj amatpersonu un birokrātijas totālu visatļautību un bezatbildību, un rada tiem nesodamības sajūtu.
Nevajag atkārtot murgus par “varas vertikāli”, ko tā mīl Krievijā, tai pašā Krievijā sen pierādījies, ka nekāda vertikāle nenovērš bardaku, ja likumdošanā speciāli tiek iestrādāti “caurumi”, lai var izvairīties no atbildības un tulkot likuma normas pēc vajadzības, un pastāv amatpersonu un milzīgas un neefektīvas birokrātijas totāla bezatbildība par pieņemtajiem lēmumiem vai par lēmumu sabotāžu, un tiesu sistēmas stipri iejūtīga attieksme pret “balto apkaklīšu” noziegumiem.
Tāpat, nekāda varas vertikāle nenovērš visaptverošu korupciju, kas te valda.
Taisni šīm te lietām jāpievērš uzmanība, nevis jāmurgo aizgūtas no Austrumiem “gudrības”.
Nevienā Zviedrijā utt. ne par kādu varas vertikāli neviens nerunā, bet, bardaks un sabotāža tur nav.
Baidos tikai, ka Latvijā nevienam nebūs politiskā griba ko mainīt, pat krīzes laikā neizdevās neko daudz tur optimizēt, visur jau tie paši “savējie” sēž.

+7
-1
Atbildēt

1

    Ligiña Doniña > mary75 13.08.2011. 13.49

    …Latvija ir grūti nosaucama par valsti …,jo principi pēc kuriem pie mums viss patiešām notiek ir radušies dabīgā ceļā- visaptverošā korupcija ir princips, kas reāli strādā. Mākslīgi to mainīt nemaz tik vienkārši nevar. Patiešām var mainīt personālijas (fiziski nomainot), Nomainītās var mēģināt strādāt pēc citiem principiem, kā vecās utt. Tas ir skaidrs…Tikai neiespējami ir nomainīt veselu mega ierēdņu aparātu, kas no visiem spēkiem cenšas pašsaglabāties. Un tas ir visās jomās. Šāda rokāde var prasīt vēl ntos gadus…—————-Birkava pieminētais pārlieku lielais liberālisms/demokrātija nav nekādā sakarā ar šiem terminiem. Tiesu vara, termiņi utt, tas viss ir korupcijas sekas. Pareizāk sakot, bezatbildības pret pilsoņiem, bet atbildības pret likuma izgudrotājiem,…sekas.Roka roku mazgā. Čoms čomam draugs un izpalīgs. 101 veids kā uztaisīt likumos vietas kur paslēpties,apiet, izlīst. LC,TP un pārējie bloody čempioni šajā spēlē. Birkavs bija tieši viens no tiem, kura laikā izgāja cauri tonnām apšaubāmu lēmumu….Latvijas cūkas pie siles ir īpaši alkatīgas,negausīgas un agresīvas..

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu