Bārzdiņš nekandidēs Saeimas vēlēšanās • IR.lv

Bārzdiņš nekandidēs Saeimas vēlēšanās

27
Veselības ministrs Juris Bārzdiņš. Foto: Jānis Saliņš, F64

Ministrs šādu lēmumu pieņēmis, protestējot pret politisko šantāžu

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) trešdien informēja, ka, protestējot pret veselības nozares izmantošanu politiskiem mērķiem, nekandidēs ārkārtas Saeimas vēlēšanās septembrī. 

Bārzdiņš bija paredzēts kā ceturtais kandidāts Rīgas vēlēšanu apgabalā no “Zaļo un zemnieku savienības” (ZZS) saraksta. Vienlaikus ministrs pauda apņēmību turpināt uzņemties atbildību par veselības aprūpi un apstiprināja, ka vēlētos pildīt sava amata pienākumus arī nākamajā valdībā, raksta LETA. 

“Nedrīkst pieļaut, ka veselības nozare un tās reformas tiek ierautas priekšvēlēšanu cīņā,” uzsvēra ministrs, sakot, ka tā “jāpasargā no populisma”. Pēc viņa teiktā, ZZS uzņēmusies atbildību par nozari laikā, kad veselības aprūpe nav bijusi prioritāra Valda Dombrovska vadītajās valdībās. 

Tāpat viņš kritizēja sava priekšgājēja, pašreizējā Kuldīgas slimnīcas vadītāja Ivara Eglīša, 2009.gadā sāktās reformas par pacientu līdzmaksājumiem, kas būtībā pārlikušas finansēšanas pienākumu uz pacientu pleciem, radot situāciju, kurā par veselības aprūpi faktiski jāmaksā tikai slimajiem. Šāda situācija neesot pieļaujama, veidojot nākamā gada budžetu. 

Komentējot dažu lokālo slimnīcu prasības pēc papildus finansējuma neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai, tajā skaitā – arī Kuldīgas slimnīcas -, kas pretējā gadījumā tiktu pārtraukta, Bārzdiņš akcentēja, ka tām “nav iemesla šādi šantažēt savu pašvaldību iedzīvotājus”. Slimnīcas esot līdzīgās situācijās, turklāt salīdzinājumā ar pagājušo gadu tajās neesot būtiski samazināts ārstējamo pacientu skaits. Turklāt visas lokālās slimnīcas saņems papildus finansējuma daļu no valdības piešķirtajiem 6,6 miljoniem latu, kas īpaši paredzēts ambulatorās ārstēšanas, dienas stacionāru un diagnostikas attīstīšanai, kas ļaus samazināt stacionāro pacientu skaitu. 

Tāpat ministrs uzsvēra, ka neļaus “farmācijas industrijai un zāļu lieltirgotavām uzkundzēties Veselības ministrijai”, norādot, ka patlaban tiekot skatīti grozījumi normatīvos, kas uzliktu par pienākumu ārstiem saviem pacientiem izrakstīt lētākos references medikamentus, tādā veidā nodrošinot iespēju ārstēties nepārmaksājot. 

Piektdien, 12.augustā, Bārzdiņš apmeklēšot Cēsu slimnīcu, bet nākamnedēļ viesosies Kuldīgas slimnīcā, kuras līdz šim nav piekritušas līgumu grozījumiem par izmaiņām finanšu apjomos 2011.gada otrajā pusgadā stacionāro pakalpojumu nodrošināšanai.

 

Komentāri (27)

Una Grinberga 10.08.2011. 16.06

Es tā arī nesaprotu, kādēļ Bārziņš nekandidē! Vēlēšanas būtu tikai laba iespēja ilustrēt ministra vīziju par to, kādai būtu jābūt veselības aprūpei Latvijā. Viņam, atšķirībā no citiem konkurentiem, ir ļoti labi izprotama esošā kopējā veselības kopaina.

P.S. Katrā ziņā viņš saņem plusiņu no manis par to, ka “iet pret” sistēmu un uzklausa tomēr arī Muciņa, Apiņa un ārvalstu speciālistu viedokļus, tādējādi dažādojot risinājumus. Problēma gan laikam ir VM ierēdņu vājā kompetence, kas neļauj pieslīpēt risinājumus.

0
0
Atbildēt

0

Dina Repša 10.08.2011. 14.41

TIK labam [nopietni!] nozares profesionālim gan vajadzētu zināt un saprast, kas notiek un kas nē. Uzskatu un tam ir daudz pierādījumu un liecinieku un pārbaudītāju, ka gan Auders, gan Zatlers, gan Daudze, gan Circene, gan Bārzdiņš ir bijuši LABI nozares un savas specialitātes profesionāļi, kas [NE visi], aizejot t.s. Latvijas politikā, ir nodarījuši zināmu “skādi” medicīnai. Diemžēl TĀS LV valdošās intereses… Mums nav ne jausmas loģiskā saprāta līmenī, kas valstij pieder veselības vai izglītības, vai kultūras nozarē. Ir kaut kādas slimnīcas, tautas nami, skolas… Neviens nevēlas – pie tam 20 gadus – saprast, sakārtot un strādāt. Visi tikai reformē. Bārzdiņš NEDRĪKST nezināt darāmās lietas un šāds apgalvojums ir nevis lēts, bet pat stulbs… Vienkārša formula [idejai]: sāc ministra amatu, uzlaid virsū Sudrabas kantori pēc pilnas programmas un TAD izdomā, ko darīt. Kaut vai viens. Viss valsts JAU apmaksātā pakalpojuma ietvaros. Taču – nē!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu