Nevarēs “attaisnoti” partijai ziedot 1000 latu • IR.lv

Nevarēs “attaisnoti” partijai ziedot 1000 latu

35
Foto: Jānis Saliņš, F64

Valdība groza Politisko partiju finansēšanas koncepciju

Turpmāk ziedojums partijai līdz 1000 latiem vairs netiks uzskatīts par attaisnojošiem izdevumiem. Tā otrdien lēma valdība, pieņemot attiecīgu rīkojumu par grozījumiem Politisko partiju finansēšanas koncepcijā. 

Rīkojuma projekts paredz svītrot koncepcijas nodaļas apakšpunktu, kurš noteica, ka plašākai fizisko personu iesaistīšanai ziedošanā partijām ir jānosaka, ka ziedojums līdz 1000 latiem viena kalendāra gada laikā ir uzskatāms par attaisnotajiem izdevumiem likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē. 

Tāpat no koncepcijas tiks svītrots punkts, kurš paredzēja, ka jāizstrādā grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, nosakot, ka ziedojums partijai līdz 1000 latiem viena kalendāra gada laikā ir uzskatāms par attaisnotajiem izdevumiem, vai nosakot citus atvieglojumus. 

2009.gada 15.janvārī valdība pieņēma rīkojumu “Par Politisko partiju finansēšanas koncepciju” un tika atbalstīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izstrādātās Politisko partiju finansēšanas koncepcijas kopsavilkumā ietvertais risinājuma variants. 

Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju tika uzdots sagatavot un tieslietu ministram līdz 2009.gada 30.martam iesniegt Ministru kabinetā normatīvo aktu projektus. 

Šis Politisko partiju finansēšanas koncepcijā ietvertais risinājuma variants paredzēja arī grozījumu izdarīšanu likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, paredzot, ka dāvinājums (ziedojums) politiskai partijai ir uzskatāms par attaisnotajiem izdevumiem likuma izpratnē, tādējādi nodrošinot plašāka fizisko personu loka iesaistīšanu dāvināšanā. 

Lai to izpildītu, tika izstrādāts likumprojekts “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, kas paredzēja, ka dāvinājums (ziedojums) partijai, kuru kopsumma viena kalendāra gada laikā nepārsniedz 1000 latus, ir uzskatāms par attaisnotiem izdevumiem likuma izpratnē. 

Taču, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, šis likumprojekts valdībā noraidīts, jo likumprojekta pieņemšana radītu ietekmi uz valsts un pašvaldību budžetiem.

 

Komentāri (35)

vērtīgs relikts 09.08.2011. 20.01

Interesanti, ka šis projekts kaut kur mētājies kopš 2009.gada pavasara un tikai tagad, kad atlaista Saeima, izvilkts dienas gaismā. Kaut gan būtu pelnījis plašu, demokrātisku apspriešanu jau pirms 2 gadiem.

Vai nav kuriozs, ka studentiem no mācību maksas, kas sasniedz tūkstošus gadā, uz IIN atvieglojumiem ļauj attiecināt Ls 150, bet te politiķi bija saplānojuši sev nodokļu atlaides Ls 1000. Fantastiski.

0
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 09.08.2011. 17.32

ziedojumi muusu partijaam tie paši atmazgaatie melnie liidzekļi , partijai pietiek ar biedru naudaam un valsts finanseejumu , te nebuutu jaameerkaķojas ar naudas izsaimniekošanu , oligarhu partijaam ir jaabeidz pastaaveet , ar tautas apstulbinošaam reklaamaam ieiet saeimaa ir liela cuuciiba , jaaskataas uz darbiem peec soliijumiem , visiem vienliidziigus apstaakļus pirms veeleešanaam , a taa sanaak kurš vairaak valstij nozog , tas ar peec tam diktee noteikumus…..

0
0
Atbildēt

0

Maija Bogena 09.08.2011. 16.11

Galīgi pareizi – nav saprotams šīs ziņas saturs, turklāt vēl trīsreiz pēc kārtas pateikts it kā tas pats. Redakcijai tomēr vajadzētu pārlasīt aģentūru ziņas, kuras viņa ievieto šeit portālā … Vienīgais, kas interesē, taču ir: vai ziedotājs gūst kādu nodokļa atlaidi jeb nē? Kamēr valsts nefinansē partijas no budžeta, tam vajadzētu tā būt (kā visur citur Eiropā). Varbūt ir vēl kādi citi noteikumi, ja šeit pieminētie grozījumi nestājas spēkā?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu