ZRP ētikas kodekss prasa informēt par koruptīviem darījumiem • IR.lv

ZRP ētikas kodekss prasa informēt par koruptīviem darījumiem

22
Zatlera Reformu partijas līderis Valdis Zatlers. Foto: Jānis Saliņš, F64

Kodekss arī pieprasa caurskatāmību partijas biedru finanšu darījumos

Zatlera Reformu partijas (ZRP) ētikas kodeksā, kuru plānots apstiprināt partijas kongresā 13.augustā, paredzēts, ka ZRP biedrs atklāti un nosodoši reaģē uz korupcijas gadījumiem, nekavējoties informējot par tiem tiesībsargājošās iestādes.

Tāpat Ētikas kodekss noteic, ka ZRP biedrs nesadarbojas ar personām, kuras valsts varu vai citus sabiedrības resursus izmanto savtīgās interesēs. Par jebkādu šādu personu spiedienu ZRP biedrs informē tiesībsargājošās iestādes un ZRP valdi, kas savukārt informē par to sabiedrību, raksta BNS.

Kodekss regulē arī finanšu jautājumus, piemēram, biedra personīgās un ģimenes locekļu finanses ir caurredzamas, tajās nav nezināmu vai neizskaidrojamu finansējuma avotu. Tāpat partijas biedrs nedrīkst gūt ienākumus no komercdarbības shēmām, kuru mērķis ir apiet likumu.

“ZRP biedrs nav patiesā labuma guvējs sabiedrībās, kuru oficiāli reģistrētie īpašnieki ir formāli nesaistīti ar attiecīgo ZRP biedru,” paredz Ētikas kodekss. Tas noteic, ka biedram rūpīgi jāizvēlas savi darījumu un sadarbības partneri, jāatturas tieši vai netieši pieņemt dāvanas, atlaides vai izklaides piedāvājumus, labvēlības vai pateicības izpausmes, kas varētu ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanu.

“ZRP biedrs neizmanto partijas darbības dēļ gūto ietekmi finansiāla vai cita veida labuma gūšanai sev vai saviem tuviniekiem. ZRP biedrs likumpaklausīgi ievēro Latvijas nodokļu sistēmu un maksā nodokļus,” nosaka Ētikas kodekss.

Tāpat partijas biedram pirmajā vietā vienmēr jābūt sabiedrības interesēm, respektējot vairākuma viedokli, bet ņemot vērā arī mazākumu.

Savukārt, ja ir radušās šaubas par biedra rīcības tiesiskumu, tās ir jākliedē, bet, ja to nav iespējams izdarīt, ZRP biedram būs jāuzņemas politiska atbildība, atstājot ieņemamo amatu vai citā attiecīgajai situācijai atbilstošā veidā.

Ētikas kodekss uzliek par pienākumu ZRP biedram pēc savas iniciatīvas rakstveidā informēt partijas valdi par visām situācijām, kuras var radīt kaitējumu ZRP reputācijai, skaidrojot to rašanās cēloņus un iespējamās sekas.

Ja šāda situācija ir radusies ZRP biedra darbības vai bezdarbības dēļ, biedram ir pienākums nekavējoties par to informēt ZRP valdi.

Jau vēstīts, ka 23.jūlijā nodibināta Zatlera Reformu partija, par kuras vadītāju ievēlēts eksprezidents Valdis Zatlers. 13.augustā notiks ZRP kongress, kurā tiks apstiprināta partijas programma.

Komentāri (22)

mary75 07.08.2011. 13.26

Izklausās jau viss lieliski, ja to ievērotu visi politiķi, mēs dzīvotu, kā Skandināvijā, bet, vai būs – to manīs, cilvēks ir vāja būtne, sevišķi, Latvijas politiskajā klimatā, ātri padodas dažādiem kārdinājumiem.
Katrā ziņā, jānovēl sekmes!

+9
-1
Atbildēt

0

kkristaps 07.08.2011. 14.26

Teorētiski tas ir ļoti apsveicami un vēlami, bet … sievas uzņēmumā ražoto endoprotēžu uzdošana par importētām, riebīgā un zemiskā Āra Audera nomelnošana ar Taukmūļu Partijas aktīvu atbalstu un daudz kas plašai sabiedrībai vispār nezināms:( Neticu, ka leopards vai tīģeris varētu pēc burvja mājiena kļūt par vienkrāsainu aitu. Lai Dievs dod, ka esmu kļūdījies.

+8
-3
Atbildēt

4

    ilmisimo > kkristaps 07.08.2011. 19.15

    ZRP ētikas kodekss prasa informēt par koruptīviem darījumiem
    ______________________________________________________ Koruptīvi darījumi ir pieļaujami, ja par tiem informā, vai kā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Agnese Cimuška > kkristaps 07.08.2011. 19.53

    Diez kāpēc netiek pieminēts,ka Zatlera kungs bijis Černobiļā? Vai tā bijusi varonība ,vai vienkārši cilvēcība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vegan > kkristaps 08.08.2011. 09.02

    Nez vai tā bija viņa izvēle?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Normunds > kkristaps 07.08.2011. 17.20

    Ar to ievērošanu būs švaki. To apzinoties jau ar parasti tiek rakstīti šitādi gari un plaši kodeksi. Godīgi cilvēki par to neaizdomājas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 07.08.2011. 16.14

Jā, Auders bija vienīgais ministrs, kas gribēja ko darīt, lai mazinātu korupciju un sakārtotu veselības nozari, un tā kā tas apdraudēja daudzus biznesmeņus no medicīnas, kas stāvēja tuvu TP un arī TB, Zatleru pāri ieskaitot, kopīgiem spēkiem, g.k. ar Tautas partijas palīdzību, tika noorganizēta krimināllieta, un Auders tika pataisīts par vienīgo ārstu, kurš ņēma naudu, kaut Zatlers darīja taisni to pašu, tikai, atšķirībā no viņa, Auders rakstīja kvītis un maksāja no tās naudas nodokļus.
Tas bija viens no melnākajiem Zatlera un TP darbiem, medicīnas sfēra tā arī netika reformēta, un vēl tagad ir iedzīvošanās avots dažādiem biznesmeņiem no medicīnas, it sevišķi bija TP valdīšanas laikā, tur no valsts privātās kabatās dažādos veidos aizgāja miljoni.
Un pārmetums JL, kurš vāji aizstāvēja savu ministru, kaut arī, ko viņi varēja izdarīt pret krimināllietu.
Kaut kur man tā Audera lieta atgādina Hodarkovska lietu daudz mazākā mērogā, saprotams, bet, principā, tīra pasūtījuma lieta.
Nu ko, jācer, ka viņš ir mainījies, un kompensēs šo te neglītumu ar pozitīvu darbību Saeimā, kā prezidents, tomēr, TP pavadā negāja.

+6
-3
Atbildēt

5

    raimonds_bossltd > mary75 07.08.2011. 21.00

    to dzeris49
    Kā atceros, JL “melnā avs”, Auders, ne vienkārši pieņēma pateicību aploksnē, bat par jau apmaksāto operāciju izrakstīja vēl papildus rēķinu.

    “Esmu pabeidzis Rīgas med. institūtu vēl krievu laikos, tagadējo Stradiņa universitāti””

    Tad jau nekas netraucē parūpēties arī pašam par savu garīgo veselību.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > mary75 07.08.2011. 17.37

    -> dzeris49

    klau, Tev vienmēr visaptveroši kompetents viedoklis par jebkuru tēmu.
    es vienkārši lasu un nebeidzu brīnīties.
    kāda ir Tava saistība ar medicīnu, ja drīkst jautāt?…..neskaitot ikgadējo ģimenes ārsta apmeklējumu, protams…

    proti, tās ir tēmas, kuras precīzi zina tikai jomas profesionāļi un arī ierobežotā lokā.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ilziiiic > mary75 07.08.2011. 19.28

    -> dzeris49

    tad mans izbrīns dubultā.
    Vienkārši Tavā tekstā salasu saklausītas baumas no aizvēsturiskiem laikiem. Vismaz attiecībā par Zatlera lomu notikumos esmu pārliecināts, ka esi nekompetents.

    (neesmu ZRP briestošais biedrs)

    starp citu, kāda līmeņa amats Tev bija TOS? tas daudz izsaka.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    tuba76 > mary75 11.08.2011. 08.49

    Ja esi stradajis Traumu slimnica, tad jau ari Zatlera vadiba?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 07.08.2011. 18.37

    Savulaik esmu strādājis gan Traumu institūtā, gan Traumu slimnīcā, kā to sauc tagad, tā ka šo to zinu diezgan labi.
    Esmu pabeidzis Rīgas med. institūtu vēl krievu laikos, tagadējo Stradiņa universitāti.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu