Lembergs Anglijas tiesā cieš sagrāvi • IR.lv

Lembergs Anglijas tiesā cieš sagrāvi

50
Aivars Lembergs. Foto: Jānis Saliņš, F64
Baiba Rulle

Tiesa noraida Lemberga lūgumus un atkārtoti liek zvērēt par īpašumiem

Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesa ceturtdien nospriedusi, ka Ventspils mērs Aivars Lembergs tiesai nav sniedzis patiesu informāciju par sev piederošajiem īpašumiem un saviem naudas tēriņiem (tiesas noteiktais tēriņu ierobežojums nedēļā – 5000 eiro).

Līdz ar to tiesa uzskatījusi, ka Lembergs pārkāpis aprīlī noteikto viņa mantas aresta lēmumu, liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija. Lembergam tiesa likusi samaksāt vairāk nekā 100 000 mārciņu, kas saistīti ar prasītāja – Latvijas kuģniecības – izdevumiem tiesvedības uzturēšanā.

Ar britu tiesas ceturtdien pieņemto spriedumu Lembergam tagad dota viena nedēļa, lai tiesai iesniegtu pilnīgu sev piederošo īpašumu sarakstu, kā arī informāciju par iknedēļas tēriņiem (naudas ieņēmumu avotiem un izdevumiem) un to, vai tie nepārkāpj tiesas noteikto limitu – 5000 eiro nedēļā.

Savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) apgalvo, ka nekādu sagrāvi Lielbritānijas Augstākās tiesas Karalienes tiesas departamenta Komerctiesā viņš ceturtdien neesot cietis, raksta LETA. 

Lembergs piektdien preses konferencē skaidroja, ka šī civillieta ir saistīta ar AS Latvijas Kuģniecība (LK) kuģu fraktēšanu: “Ar kuģu fraktēšanu es nekad dzīvē neesmu nodarbojies, es neesmu bijis ne LK valdes loceklis, ne padomes loceklis un šo darbu neprotu.”

Kā liecina ar tiesvedību saistītu personu Ir.lv sniegtā informācija, tiesa ceturtdien savā spriedumā arī izlēmusi, ka ir noraidāmi divi Lemberga advokātu iesniegtie lūgumi. Lemberga advokāti prasījuši tiesai atcelt lēmumu par mantas arestu, kā arī pēc būtības izbeigt tiesvedību pret Lembergu.

Dažu juristu vērtējumā, britu tiesas spriedums nozīmē, ka Lembergam neizdodas Anglijas tiesu pārliecināt un iespaidot ar argumentiem, ka viņš ir Latvijas politisko sazvērestību upuris. Tiesas ceturtdien noraidītie Lemberga advokātu lūgumi arī apliecinot, ka Anglijas tiesā nestrādā argumenti, ka ar viņu izrēķinās.

Lembergam informācija tiesai gan par visiem sev piederošajiem īpašumiem, gan tēriņiem un to naudas izcelsmes avotiem jāsniedz līdz 12.augustam. Tiesa nav izslēgusi, ka gadījumā, ja Lembergs neiesniegs visu tiesas pieprasīto informāciju, viņš pats septembrī varētu tikt izsaukts uz Anglijas tiesu, lai sniegtu liecības un apliecinātu nodotās informācijas patiesumu.

Jau rakstīts, ka tiesvedība pret Lembergu Lielbritānijā saistīta ar a/s Latvijas kuģniecība (LK) kuģu fraktēšanas lietu, kuras ietvaros Lembergam tiek pārmests, ka, iespējams, viņa vadībā ar LK menedžmenta palīdzību par 135 miljoniem dolāru samazināti uzņēmuma ienākumi no kuģu fraktēšanas. Prasītājs tā sauktajā Anglijas tiesvedībā ir kompānija Antonio Gramsci Shipping Corporation un citas firmas, kas saistītas ar LK frakts darījumiem.

Faktiski šī lieta tiek saistīta ar starptautisko koncernu Vitol, kas ir viens no lielākajiem a/s Ventspils nafta īpašniekiem un kura kontrolē pērn decembrī pēc ilgstošiem cīniņiem nonāca arī LK. Šajā civillietā Lembergam noteikts aizliegums atsavināt, rīkoties vai samazināt vērtību virknei kapitālsabiedrību, kuru iespējamais patiesais labuma guvējs viņš ir.

Par daļu ar Lembergu saistīto īpašumu arestu pēc Anglijas tiesas lēmuma jūnijā lēma Vidzemes priekšpilsētas tiesa. Jūlija otrajā pusē tiesas lēmumu pēc Rīgas apgabaltiesas zvērinātas tiesu izpildītājas Jolantas Šubrovskas paziņojuma izpildīja Uzņēmumu reģistrs (UR).

UR reģistrējis prasības nodrošinājumu – aizliegumu jebkādā veidā rīkoties ar 25 uzņēmumu kapitāldaļām, kuros par patiesā labuma guvēju caur ārzonu firmām uzskatāms Lembergs.

Šo uzņēmumu sarakstā ir tādi Ventspils ostas tranzīta giganti kā a/s Kālija parks, a/s Ventbunkers, a/s Ventspils tirdzniecības osta, a/s Baltic Coal Terminal, a/s Ventspils nafta, SIA Noord Natie Ventspils Termināls, SIA LSF Holdings, tāpat arī ar Ventspils tranzīta biznesu tieši nesaistītā a/s Latvijas kuģniecība, a/s Latvijas krājbanka, SIA Inter-Rīga, bruģa ražotne SIA Ventbetons u.c. uzņēmumi.

 

Komentāri (50)

www.vecamate.lv 04.08.2011. 21.48

Vajadzēja nevis lnt,bet kādā GB kanālā papļāpāt par sorosītiem,sazvērestībām,..tad varbūt nospīdētu izšmaukt kā plānprātiņam :)Ar interesi gaidu,kad no zaļzemiskās laiviņas sāks diebt prom bekvokāls..

+52
0
Atbildēt

2

kkristaps 04.08.2011. 20.55

Lembergs pieradis, ka Latvijas tiesa danco pēc viņa stabules, uzklausa visnejēdzīgākos murgus un pieņem spriedumus, par kuriem kaķiem jāsmejas. Laikam tak nebija ienācis prātā, ka britu tiesai viņš ir sīks žurkulēns, kura pļurkstēšanai ir pupu mizu vērte.

+42
-1
Atbildēt

0

Dmitry 04.08.2011. 21.46

Tiesvedibas kas ievilkušās Latvija laikam vajadzetu aizsūtit uz Anglijas tiesu, izskatās ka lietas raitāk rit uz priekšu:)

+23
0
Atbildēt

1

    Edzs > Dmitry 05.08.2011. 02.17

    jaa, tas ir iespejams.
    Krievijas un bijusho NVS valstu lietas pashlaik tiek izskatitas ne tikai Londona bet ari Stokholma, Njujorka, Zheneva un Parize.
    Latvija varetu kljut Britu Tiesas pastavigs klients.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu