ASV izveidots Krievijas amatpersonu “melnais saraksts” • IR.lv

ASV izveidots Krievijas amatpersonu “melnais saraksts”

2
Investīciju fonda "Hermitage Capital" jurists Sergejs Magņitskis, kurš pēc Krievijas varasiestāžu amatpersonu noziegumu atklāšanas mira Maskavas cietumā. Foto: AFP/LETA

Laikraksts: šajā sarakstā iekļuvušie saistīti ar jurista Magņitska nāvi 

Saistībā ar Rietumu investīciju fonda “Hermitage Capital” jurista Sergeja Magņitska nāvi Maskavas cietumā ASV Valsts departaments “melnajā sarakstā” iekļāvis vairākus desmitus Krievijas amatpersonu, liedzot viņiem iebraukšanu ASV. Par to vēsta laikraksts “The Washington Post”. 

37 gadus vecais advokāts Sergejs Magņitskis 2009.gadā nomira Maskavas cietumā. Tur viņš tika turēts 11 mēnešus uz pirmstiesas izmeklēšanas laiku, vēsta AFP. 

Magņitskis savulaik atklāja, ka 5,4 miljardus rubļu (93 miljonus latu) no valsts budžeta izzaguši tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski, norādīja fonda “Hermitage Capital” pārstāvji. Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

Magņitskis tika turēts Butirkas cietumā, kas celts XIX gadsimtā Maskavas centrā. Tur savulaik sodu izcietuši cara laika politiskie dumpinieki un Padomju Savienības disidenti. 

Kaut arī ASV amatpersonas par to nav ziņojušas publiski, laikraksta atklātie dokumenti liecina, ka ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone spērusi konkrētus soļus, lai ASV neielaistu noteiktas personas, kas tiek saistītas ar Magņitska nāvi.

Komentāri (2)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu