Referendumā – kā Jaunā gadā • IR.lv

Referendumā – kā Jaunā gadā

33
Foto: Evija Trifanova, LETA
Vita Bērziņa

Ir.lv jautā, kā referendumā balsos sabiedrībā pazīstami cilvēki, arī tie, kuru karjeru ietekmējusi Saeima 

Visi aptaujātie uz referendumu dosies, bet ar dažādu motivāciju. Citam svarīgi ir atlaist tieši 10.Saeimu, citam – redzēt, vai sabiedrība atbildīgi izmantos tai dotās pilnvaras. 

ZZS ir sapuvusi un būtu jāpatriec 

Māra Zālīte, dzejniece:

“Noteikti piedalīšos. Tā beidzot ir iespēja, kad varam ietekmēt lietas valstī bez starpniekiem. Es ticu, ka šī Saeima tiks atlaista un ceru, ka nomainīsies vairākums 10.Saeimas deputātu, ienāks pavisam citi cilvēki. Lielas cerības joprojām lieku uz Vienotību un arī Zatlera jauno partiju. Ceru, ka mazināsies arī Zaļo un zemnieku savienības loma, jo šī partija vairāk nekā jebkura cita nestrādā tās izvirzīto mērķu labā, bet tikai Lemberga pavadā. Tā ir iekšēji sapuvusi un būtu jāpatriec.”

Gaidāms ilgs un smags darbs

Andrejs Judins, Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS krimināltiesību eksperts, Saeima neapstiprināja par AT tiesnesi:

“Referendumā ir skaidri nodefinēts jautājums, uz kuru katram balsstiesīgajam Latvijas pilsonim ir obligāti jāatbild. Nepiedalīšanās šajā tautas nobalsošanā ir vienaldzības pazīme un pilnīga stāvēšana malā. Manuprāt, šajā Saeimā nav pat tik lielas problēmas ar atsevišķiem deputātiem, cik milzīgs haoss Saeimas darbā. Nav vienotas koalīcijas un notiek nemitīga darbošanās aiz muguras, kas pilnībā paralizē šīs Saeimas darbu. Cilvēkiem gan arī nevajadzētu akli gaidīt visu problēmu izzušanu pēc referenduma un neizbēgamajām vēlēšanām – problēmas valsts pārvaldē būs vēl ilgi, tas nebūs pāris dienu un balsojumu jautājums. Tas būs ilgs un smags darbs.”

Tā ir mana politiskā pārliecība

Jānis Maizītis, Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos, Saeima neapstiprināja ģenerālprokurora amatā:

“Noteikti piedalīšos referendumā. Es balsoju savas politiskās pārliecības un pilsoniskās atbildības dēļ. Valsts nākotne šobrīd ir visu pilsoņu ziņā, tādēļ ceru, ka cilvēki dosies balsot. Tā ir reta iespēja ietekmēt politisko situāciju valstī, un pilsoņiem šīs tiesības noteikti jāizmanto. Balsojot mēs parādām, ka visiem ir svarīgs valstī notiekošais.”

Tas ir kā Jaunā gadā

Dainis Īvāns, bijušais deputāts un Atmodas laika līderis:

“Protams, ka piedalīšos! Referendums ir svēta lieta. Tā ir iespēja sākt visu no jauna, gluži kā Jaunajā gadā, kad var apņemties jaunus solījumus un reāli censties tos arī izpildīt. Es ceru, ka iedzīvotāji daudz balsos par Zatleru, jo viņš ir jauns, perspektīvs politiķis. Beidzot ir kāds, kurš bez gļēvas diplomātijas skaidri paziņo, ka nesadarbosies ar oligarhiem. Nav vairs iemesla zūdīties, ka nezinām savus ienaidniekus – tie ir “Saskaņas centrs” ar savu nemitīgi prokremlisko uzvedību un vēstures kropļošanu, darbošanos aiz muguras. Tas ir ciniskākais no oligarhiem – Lembergs ar visiem saviem pakaļskrējējiem ZZS, kuri nav pelnījuši nevienu vietu Saeimā. Viņi kā tādi suņi seko sava īpašnieka interesēm. Protams, vēl “Par labu Latviju”, kas beidzot sāk izčūkstēt, un cerams, ka viņu biznesmeņi vairs nerādīsies valdībā. Es lieku ļoti lielas cerības uz Zatlera partiju – ka tur būs jauni, uzticami cilvēki, kuriem būs skaidra vērtību sistēma – tiesiskums, godīgums un atklātība.”

Interesantākais sāksies pēc referenduma

Alla Petropavlovska, žurnāliste:

“Esmu pieradusi izmantot visas tiešās demokrātijas iespējas un, ja es varu dot savu balsi, kāpēc ne? Pēc sarunām ar draugiem un paziņām izskatās, ka balsot dosies visi, bet par iznākumu spriest es negribu. Interesantāk būs skatīties, kas notiks pēc referenduma un gan jau arī vēlēšanām. Kā mainīsies deputāti, kas nāks veco vietā, kas tagad būs galvenās iezīmes. Tas viss būs ļoti interesanti.”

Politikai jākļūst godīgākai

Juris Iljins, Rīgas Tehniskās universitātes Studentu pašpārvaldes prezidents:

“Noteikti piedalīšos kā pilsonis, nevis RTU pašpārvaldes vadītājs. Mēs norobežojamies no politiskām aktivitātēm, ja vien tās neskar izglītību un RTU. Speciāli neviens netiek aicināts iet uz tautas nobalsošanu, bet esmu pārliecināts, ka studenti joprojām ir ļoti aktīvi un dosies balsot. Ļoti ceru, ka politika Latvijā kļūs atklātāka un godīgāka, tādēļ piedalīšos.”

Galvenais ir iniciatīva

Pēteris Krilovs, režisors:

“Uz referendumu iešu, gribu izmantot savas pilsoņa tiesības. Nav svarīgi, uz kādu rezultātu katrs cilvēks cer un ko grib panākt. Galvenais, lai vispār cilvēki izrādītu iniciatīvu. Nākotnē ceru, ka politiķi ievēros tiesiskuma un godīguma principus, tādēļ atbalstu arī Zatlera partiju, jo tā sakrīt ar manām interesēm par valsts darbu.”

Ceru uz jauniešiem

Kristīne Kārkliņa, Latvijas sieviešu izlases basketboliste:

“Sestdien, protams, balsošu un domāju, ka arī citi cilvēki to darīs. Īpaši jācer, ka tie būs jaunieši, kuri nebūs kūtri un izmantos iespēju parādīt savu nostāju. Es sagaidu, ka valdība beidzot kļūs godīgāka un Saeimā būs pavisam citi politiķi, jo šāds darbības stils vairs nav pieļaujams. Valsts varai ir jāpārstāv tās iedzīvotāji, nevis atsevišķu cilvēku intereses. “

Vai tauta ir atbildīga?

Jānis Streičs, režisors:

“No referenduma neko negaidu. Nekādas pārmaiņas, nekādus rezultātus. Man daudz svarīgāk ir, vai cilvēki vispār dosies balsot. Redzēt, vai tautai vispār parādīsies atbildības izjūta pret sevi un līdzpilsoņiem, jo liela runa ir tieši par atbildību. Tautas balsošanā noteikti piedalīšos un savu viedokli izteikšu. Nevar neizmantot tās iespējas, kas tiek dotas, jo citādi vienkārši nav jēgas. Ja stāvi malā, neko arī nevari ietekmēt.”

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu