Eiropa glābj Grieķiju un eiro • IR.lv

Eiropa glābj Grieķiju un eiro

18
Foto: AFP/LETA

Eirozona vienojas par 159 miljardu eiro vērtu Grieķijas glābšanas plānu 

Eirozonas līderi ceturtdienas vakarā vienojās par 159 miljardu eiro (111,75 miljardu latu) vērtu Grieķijas glābšanas plānu, lai novērstu valsts maksātnespēju, ziņo AFP.

Glābšanas plānā iesaistīsies arī privātais finanšu sektors, kas nodrošinās 50 miljardu eiro lielu finansējumu papildus Eiropas valstu valdību un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) piešķirtajiem 109 miljardiem eiro. Privātie obligāciju turētāju – banku, apdrošinātāju un investīciju fondu – līdzdalība Grieķijas glābšanā var palīdzēt mazināt investoru bažas.

“Mēs esam parādījuši, ka mēs neatsakāmies no mūsu valūtas apvienības un mūsu kopīgās valūtas aizsardzības,” pavēstīja ES prezidents Hermans van Rompejs. “Šie draudi bija jāaptur, citādi situācija novestu pie nopietna uzticības zuduma mūsu kopīgajai valūtai un varētu arī apdraudēt Eiropas un pasaules ekonomikas atlabšanu,” pavēstīja ES prezidents. 

Glābšanas plāna ietvaros Grieķija saņems mazākas procentlikmes un garākus aizdevumu termiņus, lai pārliecinoši uzlabotu valsts parādu atmaksāšanas un refinansēšanas spējas. “Finanšu sektors paudis savu gatavību brīvprātīgā kārtā atbalstīt Grieķiju,” teikts eirozonas samita līderu gala paziņojumā. 

SVF vadītāja Kristīne Lagāra atteicās izpaust, cik lielu daļu no finansējuma nodrošinās fonds, norādot, ka Grieķijai vēl oficiāli jāiesniedz lūgums pēc aizdevuma. 

Eirozona arī nodrošinās aizdevumus ar zemākām procentu likmēm un ilgākiem atmaksas termiņiem citām finanšu grūtībās nonākušām valstīm, tostarp Portugālei un Īrijai. Šo aizdevumu atmaksas termiņš tiktu pagarināts no 7,5 gadiem līdz 15-30 gadiem, bet procentu likmes samazinātas no 4,5% līdz 3,5%. 

Šie pasākumi Grieķijas parādu apjomu līdz 2014.gadam samazinās par 26 miljardiem eiro, kas vienlīdzīgs 12% Grieķijas iekšzemes kopprodukta (IKP) Eiropas Savienība un Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) pērnā gada maijā Grieķijai piešķīra 110 miljardu eiro (77,3 miljardu latu) aizdevumu uz trīs gadiem, taču tas izrādījies nepietiekams, liekot eirozonas līderiem rast vienošanos par jaunas palīdzības programmas nodrošināšanu Atēnām. 

Vienlaikus Eirozonas līderi atteicās no plāna ieviest banku nodokli, lai iegūtu finansējumu Grieķijas glābšanas plānam.

Komentāri (18)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu