"Selgas" vafeles kritizējušo profesoru sūdzēs tiesā • IR.lv

“Selgas” vafeles kritizējušo profesoru sūdzēs tiesā

33
Foto: ''Selgas'' vafeļu ražotne. Lita Krone, LETA

Pārtikas uzņēmēju pārstāvis pauž aizdomas par mērķtiecīgu uzbrukumu zīmolam

Laboratorijas pārbaudēs konstatēts, ka “Selgas” vafeles satur vien 1,5% transtaukskābju, nevis, kā iepriekš paziņoja dāņu profesors Stēns Stenders – 44%, intervijā Latvijas Radio trešdienas rītā sacīja Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas vadītājs Didzis Šmits.

 

“Būs tiesvedība,” Šmita teikto citē Nozare.lv. Latvijas pārtikas ražotāji plānojot vērsties Eiropas Komisijā ar lūgumu izvērtēt nepamatotus un prettiesiskus konkurences izkropļojumus iekšējā tirgū. “Līdzīgā veidā, kā uzbruka mums, mēs atbildēsim,” sacīja Šmits, paužot pārliecību, ka šis bijis apzināts uzbrukums zīmolam, lai grautu Latvijas ražotāja reputāciju.

 

Pārtikas uzņēmēju pārstāvis pauda viedokli, ka profesors Stenders par Latvijas pārtikas uzņēmumu nomelnošanu jāizraida no valsts. “Latvijas pārtikas uzņēmumu ražotā produkcija ne tikai atbilst visām Eiropas Savienības likumdošanā noteiktajām prasībām, bet ir paaugstinātas kvalitātes produkti,” sacīja Šmits.

 

Šmits pauda nožēlu, ka pat tad, kad Stenders atzina savu kļūdu, paziņojot, ka transtaukskābju saturs ir 4%, neviena amatpersona neaizstāvēja Latvijas uzņēmējus. “Tas bija nopietns uzbrukums Latvijas ekonomikai kopumā,” sacīja Šmits, uzsverot, ka laboratoriskās pārbaudēs konstatētais 1,5% līmenis iekļaujas pat Dānijas normatīvos, ko Stenders savos paziņojumos norādījis kā piemēru Latvijas ražotājiem.

 

Šmits atzina, ka atbalstītu līdzīgu ierobežojumu noteikšanu arī Latvijas normatīvajos aktos, tomēr tādā gadījumā ierobežojumiem vajadzētu vienādi attiekties gan uz Latvijas ražotājiem, gan importētājiem. “Mūsu uzņēmumi, kas iziet Pārtikas un veterinārā dienesta atzīšanas procedūru, ir daudz pārbaudāmāki nekā importētās preces, kas nonāk veikalu plauktos. Mums ir viens no stingrākajiem dienestiem Eiropā,” sacīja Šmits, norādot, ka patlaban netiek pievērsta pietiekama uzmanība importēto preču kvalitātei.

 

Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma” iepriekš vēstīja par Stendera izpētīto, ka “Laimas” ražotās vafeles “Selga” esot kaitīgas cilvēka veselībai. Profesora sarakstā, kurā ir vairāk nekā 1000 produktu, Latvijā ražotās vafeles ierindotas ceturtajā vietā.

 

Uz šo apgalvojumu asi reaģēja “NP Foods” un, žurnālistiem demonstrējot vafeļu ražotni, uzsvēra, ka uzņēmums produktu receptūras izstrādē sadarbojas ar zinātniekiem un turpinās to darīt, lai garantētu patērētājiem nekaitīgus un drošus produktus. “NP Foods” Kvalitātes daļas vadītāja Vēsma Smilga norādīja, ka nav tiesību aktu, kas noteiktu pieļaujamo transtaukskābju saturu produktos, taču jogurta vafelēs esošo transtaukskābju saturs neesot veselībai bīstams.

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu