Rīgas dome plāno mainīt sociālā atbalsta sistēmu • IR.lv

Rīgas dome plāno mainīt sociālā atbalsta sistēmu

35
Foto: Ieva Cika, LETA

Varētu ierobežot pilna apmēra palīdzības sniegšanas laiku

Izdevumu pieaugumu sociālajā jomā Rīgas pašvaldība vairs nespēs nodrošināt, tādēļ jau no nākamā gada varētu tikt ieviestas izmaiņas sociālās palīdzības saņemšanā, – intervijā “Latvijas Avīzei” stāsta Rīgas domes (RD) Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs.

Aģentūra LETA vēsta, ka saskaņā ar iecerētajām izmaiņām pirmos divus mēnešus, kad cilvēks ir atzīts par trūcīgu, viņš no pašvaldības saņemtu visu likumdošanā paredzēto palīdzību – garantētā minimālā ienākuma pabalstu, kas vienai personai ir 40 lati, bet katram bērnam 45 lati, un dzīvokļa pabalstu.Pašvaldība veikusi pētījumu, par pamatu ņemot ģimeni ar diviem nestrādājošiem pieaugušajiem, kuriem ir divi bērni līdz sešiem gadiem un divistabu dzīvoklis. Atbilstot mazturīgā statusam, šāda ģimene mēnesī saņem vairāk nekā 500 latu, atklāj Kurdjumovs.

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām vienlaikus ar pabalsta saņemšanu cilvēks tiktu brīdināts, ka pilnā apmērā palīdzība būs pieejama uz laiku. Pašvaldība ir gatava piešķirt visu veidu palīdzību arī tad, ja personai, kura zaudējusi darbu, pieder kāds nekustamais īpašums. Līdz šim tas nebija iespējams.

Apzinoties, ka darbu atrast pašlaik ir sarežģīti, RD vēlas daļu no sociālā fonda palīdzības izmantot, lai izveidotu pagaidu darba vietas, ko piedāvāt šiem pabalstu saņēmējiem. Pilsētai ir daudz vajadzību, kuras būtu jāapmierina visas sabiedrības interesēs. Piemēram, pietrūkst resursu, lai savlaicīgi iztīrītu Rīgā esošos kanālus vai grāvjus. “Šī būtu vieta minētajai pagaidu darba vietai, kur atšķirībā no “simtlatniekiem” par cilvēku maksātu arī nodokļus,” norāda Kurdjumovs un piebilst, ja cilvēki zinās, ka pēc pusgada pabalstu vairs nebūs, viņiem būs daudz lielāka motivācija tiešām nopietni meklēt darbu pašiem.

Šā gada pirmajos piecos mēnešos trūcīgo rīdzinieku skaits salīdzinājumā ar 2010.gada pirmajiem pieciem mēnešiem pieaudzis par 35%. Līdz ar to no pilsētas sociālo vajadzību nodrošinājumam atvēlētā kopējā budžeta – vairāk nekā 36 miljoniem latu – dažādu sociālo pabalstu izmaksām ieplānoti apmēram 19 miljoni latu.

 

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu