Vērsīsies KNAB par viskija markas aprakstu skolas eksāmenā • IR.lv

Vērsīsies KNAB par viskija markas aprakstu skolas eksāmenā

79
Foto: Evija Trifanova, LETA

Ārstu biedrību neapmierina, ka vidusskolas eksāmenā stāstīts par konkrētu viskija marku

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vērsīsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izvērtēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņu rīcību, vidusskolas angļu valodas eksāmenā izmantojot konkrētas viskija markas aprakstu, pirmdien vēsta aģentūra BNS.

LĀB prezidents Pēteris Apinis paskaidroja, ka “tas ir konkrēts korupcijas gadījums, un mēs par to sniegsim speciālu jautājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā,” viņš norādīja. Tam piekrītot arī Veselības ministrija.

Šogad 12.klašu angļu valodas eksāmena klausāmajā daļā bija iekļauts plašs informatīvs materiāls par viskija “Tullamore” kompānijas dibināšanu un vēsturi. Ministrija pauž viedokli, ka tā uzskatāma par atkarību veicinošu vielu lietošanas tēmu iekļaušanu izglītības iestāžu eksāmenu programmās un tas nav pieļaujami.

Apinis pauda viedokli, ka konkrētais eksāmena materiālos minētais viskijs “Tullamore” ir arī tajā cenu kategorijā, kas Latvijai ir pieejama, un “acīmredzot viņi to šādā veidā iespēlē”. “Tur ir acīmredzamas korupcijas pazīmes. Nav nekādu citu iemeslu, kāpēc kādam ienāktu prātā reklamēt vienu specifisku alkoholu bērniem likt mācīties,” sprieda LĀB prezidents.

LĀB vadītājs izteica aizdomas, ka kāds IZM ir saņēmis konkrētu pabalstu par šā viskija apraksta ielikšanu angļu valodas eksāmenā. “Atrodas kāds ierēdnis, kurš ļoti veikli ir korumpējies,” viņš sacīja.

Tādēļ Ārstu biedrība pēc Jāņiem vērsīsies KNAB. “Arī tāpēc, lai tādi gadījumi nekad vairs neatkārtotos,” piebilda Apinis.

Savukārt Latvijas Bankas rīcību, laižot klajā lata monētu ar alus kausa attēlu, Apinis izvēlējās nekomentēt.

Tikmēr Veselības ministrija (VM) pirmdien nosūtīja vēstules Izglītības un zinātnes ministrijai un Latvijas Bankai, paužot neizpratni par to iesaistīšanos netiešā alkohola reklamēšanā, kas ir pretrunā ar nepieciešamību samazināt alkohola patēriņu sabiedrībā.

VM ir neizpratnē par Latvijas Bankas rīcību, laižot apgrozībā jaunu viena lata monētu ar alus kausa attēlu. Kaut arī alus ir viens no tradicionālajiem latviešu dzērieniem svētkos, ministrija uzskata, ka bija iespējams izvēlēties citus Līgo svētkus simbolizējošus attēlus.

Komentāri (79)

mary75 27.06.2011. 10.25

Manuprāt, absolūti atšķirīgi gadījumi – viskija markas neslēpta reklāma absolventu starpā, un alus krūze uz lata monētas, nesaprotu, kā tos var vispār salīdzināt?
Par pirmo prasītos izmeklēšana un vainīgo ierēdņu sodīšana, jo šāds te absurds un atklāta korupcijas izpausme nekur citur, kā mūsu izcilajā IZM iedomājams nav, otra gadījuma pieminēšana jau izskatās pēc Ārstu biedrības debilitātes vai šizofrēnijas izpausmes, kas alus nav Latvijas nacionālais dzēriens, kas tur slikts, un kur te kāda reklāma, te ir piemērs, kā visu var novest līdz absurdam, arī cīņu pret alkoholismu.

+8
-1
Atbildēt

1

    Valdis Liepiņš > mary75 27.06.2011. 10.29

    Par to alus kausu ārstu biedrība neko nav teikusi, par to ministrija cepās. Bet nu būsim godīgi, man labāk patiktu ugunskura simbols nekā alus kauss.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 27.06.2011. 10.06

URĀ..irieŠi labi nolīgojuši, salāpijušies un jaunu rakstu beidzot ielikuši..es jau bij nobažijies ka līgos līdz Pēteriem:)

+8
-1
Atbildēt

1

ltvpanorama 27.06.2011. 10.08

bet ārstu biedrībai labāk ieteiktu tomēr uz KNAB iet ar nopietnākiem jautājumiem..piemēram prasīt grēku atlaidi par zemgalda pacientu maksājumiem ..

+9
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu