Īslande sāk ES iestāšanās sarunas • IR.lv

Īslande sāk ES iestāšanās sarunas

40
Attēlā: Īslandes ārlietu ministrs Osurs Skarphedinsons (K) un ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle (L).

Šogad Īslande cer sākt pusi no 35 sarunu sadaļām; divas no tām jau pabeigtas

Īslande pirmdien oficiāli sāka Eiropas Savienības (ES) iestāšanās sarunas, kurās smagākie jautājumi solās būt zivsaimniecība un pašu īslandiešu negatīvā nostāja pret dalību blokā, vēsta aģentūras AFP un LETA.

“Es jūtu, ka Īslande šobrīd veido vēsturi, oficiāli sākot iestāšanās sarunu procesu,” preses konferencē apliecināja ārlietu ministrs Osurs Skarphedinsons.

Sarunas sāktas četrās no kopumā trīsdesmit piecām sadaļām, un divas no tām jau noslēgtas, kas apliecina Īslandes gatavību pievienoties ES. Šogad Īslande cer atvērt pusi sarunu sadaļu, tostarp arī nebūt ne vieglos jautājumus attiecībā uz lauksaimniecību un zivsaimniecību. Pārējās sadaļas tiks sāktas 2012.gadā.

Pateicoties dalībai Eiropas Ekonomiskajā zonā (EEZ), Īslande jau ir nodrošinājusi pilnīgu vai daļēju atbilstību divām trešdaļām Briseles prasību, skaidro bloka paplašināšanās komisārs Štefans Fīle. “Ņemot vērā jau panākto atbilsmi, nav gaidāmas nekādas atlaides, bet gan raits process, izmantojot jau sasniegto,” norāda augstā amatpersona.

“Jautājums par zivsaimniecību visnotaļ būs ļoti smags, jo šī ir pirmā reize, kad Eiropas Savienība iesaistījusies sarunās ar valsti, kam zivsaimniecība ir milzīga, vitāla un īpaša vajadzība,” atzina Īslandes ārlietu ministrs.

Īslande un ES nespēj vienoties par zvejošanas tiesībām. Tā dēvētais skumbriju karš pieņēmās spēkā pērn, kad Īslande vienpusēji paaugstināja savas skumbriju nozvejas kvotas, bet Brisele, uz to reaģējot, bloķēja īslandiešu zvejas kuģus.

Komentāri (40)

BaleLiina 18.08.2011. 10.20

Ne zīmolam, ne mēstulei nav nekādas vainas. Es pieciestu pat kroplo `koučingu`, ja tam būtu jel kāds pamatojums. Bet var taču atrast latviskojumu. Somu valodā vispār nav svešvārdu – visu smuki pārceļ somiski, arī interneta tehnoloģiju jomā. Un visi dzīvi. Un priecīgi. Un kad vajag – rullē angliski. Angliski! Nevis kādā rosolvalodā, kur brendo ar mārketingiem pa līdersaiensiem.

0
0
Atbildēt

0

Edzs 28.06.2011. 12.28

DB, 2011. gada 27. jūnijs 17:02
Ārlietu Ministrija turpmāk lietos «Islande»
Latvijas Republikas Ārlietu ministrija ir atbalstījusi ierosinājumu turpmāk oficiālajā un neoficiālajā saziņā lietot «Islande», pretēji valodnieku ieteiktajam valsts oficiālajam nosaukumam «Īslande», Db.lv apliecināja Ārlietu ministrijā.
Islandes rakstībai ar īso «i» ir jau gadu desmitiem ilgas tradīcijas, skaidro Ārlietu ministrija. Arī valodnieki esot atzinuši, ka valsts nosaukumu tomēr varot rakstīt arī kā tas bijis ierasts senāk.
«Islandes» nosaukumu ar īso «i» Ārlietu ministrija plāno izmantot jau turpmāko dokumentu tapšanā.
Jāatgādina, ka 2006. gada 21. marta sēdē Latviešu valodas ekspertu komisija ieteica turpmāk rakstīt vietvārdu «Islande» ar garu «ī», jo tas, «precīzāk atbilst nosaukuma izrunai un rakstībai oriģinālvalodā».
http://www.db.lv/citas-zinas/arlietu-ministrija-turpmak-lietos-islande-241058?cp=1#comments
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
laiks atgriezties ari pie visiem saprotama “brenda” un “spama” valodas parazitu ieviesto “zīmolu” un “mēstuļu” vieta.
IR redakcija te vareja radit priekshzimi.

+1
-1
Atbildēt

1

    BaleLiina > Edzs 18.08.2011. 10.22

    Jāatgādina, ka 2006. gada 21. marta sēdē Latviešu valodas ekspertu komisija ieteica turpmāk rakstīt vietvārdu «Islande» ar garu «ī», jo tas, «precīzāk atbilst nosaukuma izrunai un rakstībai oriģinālvalodā».
    http://www.db.lv/citas-zinas...
    ———————————-
    Un pēc tam bija lielas diskusijas un cīņas (skat. Dena Dimiņa argumentēto un skaidro rakstu). UN tagad taču pieci gadi jau pagājuši, kad visu laiku šūpojas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

anita_meistere 28.06.2011. 08.27

diez vai paspēs uz šo grimstošo kuģīti. ES pāris mēneši palika ko vilkt. ilgāk bezkaunīgos grieķus vairs neviens nesponsorēs.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu