Zatlers: aug pieprasījums pēc jauna politiskā spēka • IR.lv

Zatlers: aug pieprasījums pēc jauna politiskā spēka

112
Foto: Ieva Cika, LETA
Indra Sprance

Valsts prezidents pateiksies tautai Likteņdārza pasākumā „Tas vārds, kam spēks”

Valsts prezidents Valdis Zatlers līdz 7.jūlijam neatklās, kāda būs viņa turpmākā politiskā darbība, taču 3.jūlijā plāno plašu pasākumu Likteņdārzā, to prezidents svētdien vakarā atklāja intervijā TV3 raidījumam “Nekā personīga”.

Zatlers intervijā izvairījās no skaidras atbildes, vai veidos jaunu politisko spēku, kā arī par to, ko atbildēs uz “Vienotības” piedāvājumu, uz kuru atbilde tiek gaidīta nākamnedēļ. Zatlers norādīja, – ja sabiedrībā būs pieprasījums pēc jauna politiskā spēka, tad pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām viņš pildīšot solījumu būt politiski aktīvs. Uz jautājumu, vai ir pieprasījums, Zatlers atbildēja: “Viņš lēnām aug.”

Valsts prezidents arī nevēlējās sīkāk atklāt, ko pārrunājis ar virkni sabiedribā zināmiem cilvēkiem, ar ko pēdējā laikā ticies. Vien atklāja, ka ar bijušo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti un bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu pārrunājis tiesiskuma jautājumus. “Veidot partiju – nav mans personiskais pašmērķis, mans mērķis ir veicināt pārmaiņas mūsu valstī, ” sacīja Zatlers.

Tradicionālās Valsts prezidenta atvadu pieņemšanas vietā 3.jūlijā plkst. 19:00 Likteņdārzā notiks Valsts prezidenta Valda Zatlera amata termiņa noslēguma pasākums „TAS VĀRDS, KAM SPĒKS”, kurā vēlmi piedalīties pauduši daudzi Latvijas dziedātāji, aktieri, radošie darbinieki, kas ir sajutuši pārmaiņu iespējas valstī un vēlas tās atbalstīt.

Valsts prezidents aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju 3.jūlija vakarā doties uz Likteņdārzu, lai kopīgi izdziedātajām domām un iecerēm dotu spēku: „Līdz šim, sanākot kopā uz salas Koknesē pie Daugavas krastiem, mēs biežāk esam pieminējuši mūsu tautas sāpīgo likteni. Savukārt šajā vakarā kopīgi domāsim par Latvijas nākotni. Daugavas malā vakarēsim, runāsim un sapņosim par tādu Latviju, kurā vēlamies dzīvot, strādāt un audzināt bērnus. Apzināsimies, ka tieši šobrīd mūsu rokās ir ielikta iespēja pašiem aktīvi piedalīties tautas likteņa veidošanā. Būsim drosmīgi un nestāvēsim malā – katrs atradīsim savu veidu, kā godīgi un nesavtīgi veicināt mūsu valsts attīstību un uzplaukumu.”

Valsts prezidents kā Likteņdārza patrons aicina iedzīvotājus aktīvi atbalstīt dārza izveidi, uz pasākumu atvedot līdzi laukakmeni amfiteātra izveidei. Ar līdzatvesto akmeni ikkatrs varēs piedalīties simboliskā balsojumā par Latvijas nākotni.

Jau vēstīts, ka 28.maija uzrunā tautai Zatlers pirmoreiz Latvijas vēsturē izmantoja Satversmē paredzētās tiesības rosināt parlamenta atlaišanu, tādejādi norādot uz oligarhu varu un aicinot nepieļaut demokrātijas privatizēšanu. Referendums par 10.Saeimas atlaišanu notiks 23.jūlijā. Saeima Zatleru nepārvēlēja uz otru pilnvaru termiņu, no 8.jūlija Valsts prezidents būs no Zaļo un Zemnieku savienības 10.Saeimā ievēlētais bijušais baņķieris Andris Bērziņš.

Komentāri (112)

raimondsb_mail_lv 19.06.2011. 22.19

Zatlers izjauca kārtējo oligarhu un SC plānu gāzt valdību un ar Sudrabu kā premjeru veidot nakošo koalīciju – ZZS + PLL + SC. Ja kādam vēl ir ilūzijas par Sudrabu, tad atmetiet lūdzu. Pēc šās dienas intervijas viņa skaidri parādīja, ka ir bandinieks Lemberga un SC spēlē. Tika dota kārtējā iespēja piedalīties valsts sakārtošanā, bet viņa atkal atkratījās. Šās kundzes popularitāte mūsu valstī ir mākslīgi uzpūsta. Ir ļoti izdevīgi un ienesoši krīzes situācijā nodarboties ar kritiku un trūkumu atklāšanu. Tā ikviens var kļūt populārs. Tiek gaidīti ārkārtas vēlēšanu rezultāti un Sudraba ir Lembergam un SC rezervē. Pirmo reizi šis variants bija paredzēts pirms pēdējām vēlēšanām, bet Vienotības labie rezultāti un PLL sliktie izjauca oligarhu un SC nodomus. Tika nolemts dot varu Vienotībai, lai uzņemas nepopulāros lēmumus un iznes visu smagumu uz saviem pleciem. Tagad, kad ekonomika stabilizējas, bija pienācis laiks Lembergam, Šķēlem, Šleseram un SC paveikt iecerēto. Ir ļoti kļūdains uzskats, ka Lembergs koalīcijā ar citām partijām vairāk nedabūs, ka, strādājot kopā ar Vienotību, viņš ir dabūjis maksimumu. SC un PLL var dot to, ko Vienotība nevar – iespēju izvairīties no soda. Nospļauties viņam par tām ministru vietām, viņam dienaskārtībā ir svarīgākas lietas.

+39
-2
Atbildēt

5

    inesite15 > raimondsb_mail_lv 20.06.2011. 06.15

    :) – ” … Latvijas vēlētāji neuzkāps ” – uz ko t’tādu neuzkāps –
    ..
    kā kaut kādās zinjās bija – dakterkungs Jēkabielas kolektīvu ( radošo, dabiski :) )

    aicināja ” … KOPĀ un PAR LABU LATVIJU …. ” :)))

    … To grābekļu tak jūra visapkārt – kādi tur vēl ar zoņķikiem mākoņu stīmēji – paši vadoņi izlaipot neiespēj …

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Leflere > raimondsb_mail_lv 20.06.2011. 00.20

    Mjā, arvien vairāk izskatās, ka “antioligarhs” Zatlers drīzāk spēlē oligarhu interesēs un klausa savas godkāres balsij. Ja tas tā nebūtu, tad viņš veidotu vienotu spēku kopā ar citām partijām, kas iestājas par tiesisku valsti. Izkatās, ka Šlesera sapnis (Zatler, lūdzu, dibiniet partiju, lai aizslaucītu Vienotību) sāk piepildīties. Ceru (laikam naivi), ka Latvijas vēlētāji neuzkāps uz šī grābekļa…

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > raimondsb_mail_lv 20.06.2011. 12.55

    siniaR, es sliecos uz taadaam pašaam domaam , aizdomiigi likaas tas , ka Guļaans ar Maiziiti atteikušies piedaliities Zatlera speelee , driizaak tas ir lablatviešu ( teepistu) manevrs , jo nepieciešams koaliiļijas partneris , šis vareetu nostraadaat , Lembe kaa koaliiķijas partneris nav nevienam iipaši izdeviigs , Lembe maitaa gaisu ar savaam soroziitu utiim…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > raimondsb_mail_lv 20.06.2011. 05.49

    Ar kādām “citām partijām” – ar to pašu V, ar ko tad vēl?
    Ja Zatlers pievienosies V, tā vienalga nekad nedabūs tik daudz balsis, kā V un iespējamā Z partija kopā.
    Un ZZS nedabūs mazāk, sevišķi, pēc tam, kad Lembergs var nopirkt jebkuru raidlaiku tādā LNT un citos “atbildīgos mēdijos”, un skalot smadzenes no rīta līdz vakaram.
    Nez, vai tas nav uzskatāms par politisko aģitāciju?

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    juhans > raimondsb_mail_lv 20.06.2011. 07.41

    „Ja Zatlers pievienosies V, tā vienalga nekad nedabūs tik daudz balsis, kā V un iespējamā Z partija kopā.”- iespējams, ka šoreiz dzerim taisnība.
    Iepriekšējās Saeimas vēlēšanās par Vienotību balsoja tādi vēlētāji:
    – kuri bez iebildumiem pieņēma visus V kandidātus un V vēlēšanu
    programmu,
    – kuri rūpīgi šķiroja (svītroja) V kandidātus un kritiski vērtēja programmu.

    Iespējamie V „atkritēji” var būt no abām grupām, bet otrās grupas balsotāji vai nu meklēs jaunu, cerīgāku spēku vai pievienosies nebalsotājiem, ja tādu neatradīs. (Ļoti maz ticams, ka tie varētu pieslieties kādai no esošām citām partijām (izņemot VL). Kāda daļa, bet šķiet, ka ne visai liela, varētu atkārtoti balsot par V.) Daļa otrās grupas balsotāju noteikti pievienosies VL, bet otra daļa meklēs kaut ko, kas atkārtotu V iepriekšējo vēlēšanu programmu „citās skaņās” (varbūt pat ne citās skaņās, bet citā izpildītāju sastāvā). Tie tad arī varētu būt jaunas partijas piekritēji. V tie būs zuduši šā vai tā, bet varētu tikt saglabāti jaunas koalīcijas ietvaros (tāpat kā tie, kas balsos par VL).

    +10
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 20.06.2011. 07.25

Atkārtošos jau kuro reizi, bet man liekas, ka par pārliecinošu uzvaru varētu runāt tikai pēc tam, kad Vienotība nevis imitēts ” restartu” , ko viņi, acīm redzot, taisās darīt, bet tiešām restartēs apvienību, nomainot visas ” vadošās sejas”, kuras ir tieši atbildīgas par to, kas šobrīd notiek ar Vienotību un ar LR iekšpolitiku vispār. Uz Dombrovski, protams, tas neattiecas.
Tad arī Zatlers ar domu biedriem varētu iekļauties apvienībā un tad, domāju, ka rezutāts varētu būt – darba spējīga Saeima pēc vēlēšanām.
Vienotībā ir daudz labu cilvēku, kuri apvienībā iestājās aiz pārliecības, bet, kurus vecie ” stāri” nosēdināja uz ” ierindnieku soliņa”, kamēr paši ar “priekšnieku soliem” kāvās savā starpā par varu. Žēl būtu šo labos cilvēkus no ” ierindnieku soliņa” pazaudēt.

+19
-2
Atbildēt

1

    mary75 > buchamona 20.06.2011. 08.03

    Taisnība, bet, kaut kā neticas, ka V “līderi” spēs aiziet un atdod savu vietu jaunajiem.
    Un V brends jau ir paplucis, Z pievienošanās to sevišķi neuzlabos, toties Zatlera popularitāte noteikti kritīsies.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 19.06.2011. 23.27

Jaunas partijas izveidošana, manuprāt, vienīgā cerība, ka pēc Saeimas vēlēšanām valstī kaut kas varētu mainīties.
Un V, ja tā domā par valsti, un patiešām grib pārmaiņas, vajadzētu nevis cik tik spēka pierunāt Zatleri stāties V, lai izmantotu to kā “lokomotīvi” un iebrauktu Saeimā ar pēc iespējas mazākiem zaudējumiem, bet, taisni otrādi palīdzēt tam dibināt jaunu partiju, kur gan diezin vai vajadzētu būt iekšā V biedriem, ja nu kādam, kas nebija Saeimā.
Slikti, ka V aiz sava politiskā egoisma nespēj saprast, ka vienīgās izredzes, lai tā pēc Saeimas vēl. būtu pie varas, ir veidot valdību kopā ar nosacīto Zatlera partiju.
Pat, ja Zatlers pievienosies V, tā nedabūs daudz vairāk balsis, un labāk lai bijušais V elektorāts aiziet pie Zatlera, nekā pazūd vai aiziet kur citur.
Bet, patreiz izskatās, ka taisni V vairāk par visiem nobijusies no Zatlera partijas.
Un te kārtējo reizi izpaužas V nespēja domāt stratēģiski un saprast, ka, labāk pazaudēt daļu un atdod to draudzīgai partijai, nekā pazaudēt daļu pavisam, vai pazaudēt visu.
Zatleris jūs neizglābs, Zatlera partija – iespējams.

+16
-3
Atbildēt

3

    oktaavs > mary75 20.06.2011. 07.21

    Piekrītu, ka Zatleram nedrīkst stāties Vienotībā. Tā būtu milzīga kļūda no stratēģijas viedokļa.Viņam jāveido sava partija par katru cenu.
    Tautā IR liels pieprasījums pēc jauniem politiskiem spēkiem. Skeptiķiem vienkarši noriebies, ka “jaunos” veido tie paši vecie blēži, tikai zem cita nosaukuma.
    Īstu partiju veidošanās Latvijā tikai sākusies. Šis process var ilgt gadus 10 – 20, vai pat vairāk.
    No daudziem politiķu grupējumiem pēc neilga laika vairs nebūs ne smakas. Dabiskā izlase galu galā novedīs pie pareizā kopējā rezultāta.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 19.06.2011. 23.51

    Te nav izvēle starp labu un vēl labāku, uz lietam jāskatās reāli, mums, kā parasti, viss ir nedaudz savādāk.
    Labāk ar Bondaru, nekā ar Brigmani un Lembergu.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Mārtiņš Ozoliņš > mary75 19.06.2011. 23.42

    Bet ne jau ar Bondaru un Kukulu, ne? Kaada vella peec Zatlers ar shiem feisiem kokjetee???

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu