Komisija rosina atbrīvot no amata Vilnīti • IR.lv

Komisija rosina atbrīvot no amata Vilnīti

58
Foto: Raitis Plauks, F64
Indra Sprance

Ģenerālprokurora vadītā komisija konstatē “sistemātiskus un būtiskus” likumu un normatīvu pārkāpumus KNAB vadītāja darbā

Ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera vadītā komisija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Normunda Vilnīša atbilstības amatam izvērtēšanai rosina atlaist Vilnīti, lēmums pieņemts vienbalsīgi, visiem pieciem komisijas locekļiem balsojot “par”.

Par to trešdien preses konferencē pavēstīja Kalnmeiers.

Komisija izvērtējusi 13 dažādus likumu un  normatīvo aktu pārkāpumus, no tiem desmit gadījumos atzinusi būtiskus un sistemātiskus Krimināllikuma un Operatīvā darbības likuma pārkāpumus. Vienā gadījumā komisija nav sniegusi savu vērtējumu, lai neietekmētu šobrīd notiekošā kriminālprocesa izmeklēšanu, bet divos gadījumos likumpārkāpumi nav konstatēti.

Kalnmeiers žurnālistiem neatklāja pārkāpumu būtību, jo lielā daļā tie ir saistīti ar ierobežotas pieejamības informāciju.Uz jautajumu, kā šādi pārkāpumi varēja notikt, Kalnmeiers norādīja uz Vilnīša nepietiekamo operatīvā darba pieredzi un sliktajām attiecībām ar biroja darbiniekiem. Citā situācijā zinošākie kolēģi būtu palīdzējuši ar padomiem, taču šajā situācijā tā neesot bijis, pauda ģenerālprokurors. Savukārt uz jautājumu, vai Vilnītim pašreizējā situācijā būtu tiesības iecelt kādu sava vietnieka amatā, Kalnmeiers atbildēja, ka Vilnītis joprojām ir pilntiesīgs KNAB vadītājs ar atbilstošām tiesībām.

Vilnītim nav bijusi iespēja iepazīties ar pilnu atzinuma tekstu, līdz ar to viņš šodien to nevar komentēt, Ir.lv informēja KNAB pārstāve Ieva Karlsberga.

Valdībai piecu dienu laikā jāizlemj, vai virzīt skatīšanai Saeimā jautājumu par Vilnīša atbrīvošanu no amata.Premjers Valdis Dombrovskis (JL, “Vienotība”) uzsver, ka koalīcijā jau iepriekš ir panākta vienošanās, ka jautājumā par KNAB vadītāju Vilnīti valdība un Saeima rīkosies atbilstoši komisijas atzinumam. Dombrovskis rosinās šo rekomendāciju atbalstīt valdībā un Saeimā, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Valsts kancelejā Ir.lv informēja, ka ceturtdien agri no rīta – plkst. 7.30 ir sasaukta Ministru kabineta ārkārtas sēde, kura izvērteš komisijas atzinumu un lems par turpmāko rīcību. Apvienības “Vienotība” Saeimas frakcijas vadītāja vietniece Ilze Viņķele Ir.lv atzina, ka pašreizējā situācijā “būtu demoralizējoši vilkt garumā esošo situāciju, jo ātrāk to novērstu, jo ātrāk KNAB varētu me”gināt atgūt sabiedrības uzticību.” Pēc Viņķeles teiktā, iespējams, par Vilnīša atbrīvošanu no amata Saeima varētu lemt jau ceturtdien, taču tas atkarīgs no vairākiem apstākļiem. Tāpat Viņķele informēja, ka “Vienotība” šajā balsojumā rosinās balsot atklāti. “Tas būtu nopietns signāls tam, vai politsikie spēki ir sapratuši [Valda] Zatlera uzrunā teikto, “ pauda Viņķele.

Lielākā daļa Saeimas frakciju varētu atbalstīt Vilnīša atbrīvošanu no amata, liecina aģentūras LETA veiktā aptauja.

“Vienotības” frakcijas priekšsēdētāja vietniece Ilze Viņķele norādīja, ka “Vienotība” noteikti ņems vērā izmeklēšanas komisijas viedokli un balsos par Vilnīša atbrīvošanu no amata. Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzsvēra, ka ZZS nav mainījusi savu iepriekš pausto pozīciju, proti, ka balsos atbilstoši izmeklēšanas komisijas atzinumam. “Ja komisija būs nospriedusi, ka Vilnītis no amata jāatbrīvo, tad ZZS frakcija arī par to balsos,” sacīja Brigmanis.

Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis atzina – kaut gan frakcija vēl par to neesot lēmusi, visticamāk, VL-TB/LNNK deputāti balsos par Vilnīša atbrīvošanu no amata.Savukārt piesardzīgāku viedokli pauda apvienības “Saskaņas centrs” (SC) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins, norādot, ka SC frakcijai vispirms nopietni jāiepazīstas ar šo atzinumu.”Pašlaik tas ir tikai žurnālistu atreferējums, tomēr ir skaidri jāzina, kas tur rakstīts iekšā. Pēc tam mūsu frakcijā kopīgi jāpieņem lēmums,” sacīja Agešins, piebilstot, ka “labs tonis” tomēr būtu pirms viedokļa paušanas iepazīties ar dokumentu.

Apvienības “Par labu Latviju” frakcijas vadītāja vietnieks Māris Kučinskis pauda šaubas, vai Saeima pašreizējā statusā [kad ir rosināta tās atlaišana] īsti varētu balsot par amatpersonām.”Rīt ir beidzamā sēde, un lēmumprojekts par Vilnīti tik ātri parlamentā nebūs. Jādomā, kāda būs Saeimas rīcībspēja un vai koalīcija sasauks ārkārtas sēdi šī jautājuma risināšanai,” sacīja Kučinskis. “Man šķiet, ka nav īstais laiks skatīt šādus jautājumus.”Kučinskis norādīja, ka PLL frakcija iepazīsies ar argumentiem un tikai tad pieņems galīgo lēmumu.

Jau vēstīts, ka valdība nolēma izveidot komisiju, kurai būtu jāizvērtē KNAB darbinieku vēstulē minētā informācija, Vilnīša atbilstība amatam. Komisiju vada Kalnmeiers, tajā strādāja arī Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (SCP, “Vienotība”) un Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Komisijas darbu iepriekš bija iecerēts pabeigt līdz maija vidum, taču Kalnmeiers lūdza tās darbības termiņu pagarināt. Valdība šo lūgumu atbalstīja, ņemot vērā jaunu informāciju par Vilnīša iespējamiem pārkāpumiem.

Komentāri (58)

andrisskrastins 15.06.2011. 16.09

Šī vasara ir nenovērtējami jautrāka nekā iepriekšējā. Un atkal jācer ka uz labo pusi. Savādāk nevar.

+26
-1
Atbildēt

0

marčiks 15.06.2011. 16.13

Nu ko padarīsi – visur vieni riebīgi sorosīti, Kalnmeieram arī laikam bijis sekss ar Sorosu Ņujorkas dzīvoklī.

Iespējams, ZZS tagad tiešām upurēs Vilnīti. Svarīgāks jautājums – kas nāks viņa vietā? Ja jauno KNAB vadītāju izvēlēsies PĒC Saeimas vēlēšanām…

+25
-1
Atbildēt

3

    Edzs > marčiks 15.06.2011. 22.39

    tiks virzits Jaundzheikars, – tas no pavisam droshiem avotiem Saeimas kuluaros.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > marčiks 15.06.2011. 23.32

    …Tante Sidra…vai prāts, šitādus šausmu stāstus tik vēlā vakara stundā stāstīt!!!…:))

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > marčiks 15.06.2011. 16.20

    kā kuru tur liks..vai tad ZZS rindās maz ģeniju…iestādīs (dārzenis) kādu Rozi vai Veldri :D

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 15.06.2011. 16.22

Brigmaņa sagaidāmā atbilde: “Nē, nu, mēs jau labprāt balsotu par Vilnīša atcelšanu, ja jau Kalnmeiers tā saka, bet šī Saeima nav morāli tiesīga balsot, jo Zatlers to ir atcēlis”

+22
0
Atbildēt

2

    daina_tabuna > Una Grinberga 15.06.2011. 16.27

    Nu kaut kādu jau atrunu viņam nāksies izdomāt, lai aizbildinātos kāpēc nobalsoja pret atbrīvošanu.

    Otrs variants- “tas jau tikai pagaidām, nāks nākamā Saeima, tad tā arī lai lemj”.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    aija_baltaa > Una Grinberga 15.06.2011. 16.25

    Brigmanim vajadzētu zināt, ka Saeima diemžēl vēl nav atlaista, un vēl viņam jāpajautā vai Saeima bija tiesīga vēlēt prezidentu.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu