Pedofilijā apsūdzētam bijušajam mācītājam četri gadi cietumā • IR.lv

Pedofilijā apsūdzētam bijušajam mācītājam četri gadi cietumā

26
Attēlā: No amata atstādinātais Agris Pāvils Lēvalds

Dzimumnoziegumos vainotais Lēvalds savu vainu kategoriski noliedz

Rīgas apgabaltiesa otrdien par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzētajam no amata atstādinātajam luterāņu mācītājam Agrim Pāvilam Lēvaldam un bērnu slimnīcas apsargam Oskaram Štameram piesprieda attiecīgi četrus un četrarpus gadus cietumā, vēsta aģentūra BNS.

Spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Lēvalds savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos kategoriski neatzīst un savai nevainībai piesauc Kristu. “Manā gadījumā es šiem abiem bērniem pat roku neesmu piedūris. Viss. Lai top slavēts Jēzus Kristus,” paceltā balsī iepriekš pēc vienas no pēdējām tiesas sēdēm žurnālistiem sacīja Lēvalds.

Bijušo palīgmācītāju apcietināja tiesas zālē, savukārt bijušais apsargs Štamers jau līdz šim atradās apcietinājumā. Štamers daļēji vainu atzīstot, proti, varētu būt veicis netiklas darbības, bet ne izvarošanu, draudēšanu vai bērnu filmēšanu.

Daugavpils diecēzes palīgmācītājs Lēvalds, kurš savulaik izslēgts no katoļu baznīcas, un bijušais bērnu slimnīcas apsargs Štamers saskaņā ar prokurores Viktorijas Šumskas apsūdzībām tiek vainoti par vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, kā arī pornogrāfisku vai erotisku materiālu izgatavošanas un izplatīšanas noteikumu pārkāpšanu, iesaistot nepilngadīgo.

Lietā par cietušajiem atzīti divi nepilngadīgie. Kopumā, pēc prokurores domām, mācītājs un apsargs vainojami deviņās epizodēs. Abi apsūdzētie apmēram pusotru gadu darbojušies gan kopā, gan atsevišķi.

Štameram kā drošības līdzeklis no aizturēšanas brīža ir apcietinājums, bet Lēvaldam izmeklēšanas tiesnesis iepriekš nomainīja apcietinājumu pret 5000 latu lielu drošības naudu. Mācītājam drošības naudu iemaksājuši viņa draugi – citi luterāņu mācītāji – un arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca.

Bez Lēvalda un Štamera policija pērn aprīlī aizturēja kādu bijušo cietumnieku, taču viņa lieta izdalīta atsevišķā lietvedībā.

Komentāri (26)

marčiks 14.06.2011. 12.54

…Mācītājam drošības naudu iemaksājuši viņa draugi – citi luterāņu mācītāji – un arī Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca…

Interesanti, kāpēc nav dzirdams citu “draugu”, piemēram, sektantu līdera Šlesera un jaunā prezidenta Bērziņa atbalsts. Šis taču nav nekāds riebīgs homoseksuālists, no kura jābaidās – krietns kristietis, kas aizstāv ģimenes vērtības, vai ne tā?

+4
-1
Atbildēt

16

    buchamona > marčiks 14.06.2011. 14.01

    Zini, kad man ir pretīgi? Tad, kad lasu vienu tekstu, bet apakšā redzu pavisam citu zemtekstu un motivāciju, kādēļ tas rakstīts. Es arī uzskatu, ka smagos noziegumos apsūdzētam aizturētajam ir līdz tiesai jāsēž apcietinājumā, taču tad tas ir jānoreglamentē likumā – šāda kārtība, kritēriji.

    Bet Tu jau nerunā par šādu likuma neatbilstību Tavai taisnīguma izpratnei. Tu šo situāciju izmanto, lai kārtējo reizi uzbruktu kristiešiem, tātad arī man. :) Un ne tikai man

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > marčiks 14.06.2011. 14.42

    Redzi, es sevi vienmēr esmu uzskatījis par LELB piederīgo, jo mani nokristīja un iesvētija LELB mācītājs, profesors Feldmanis. LELB piederīgie ir arī visu LELB ietilpstošo baznīcu draudžu locekļi, kurus Tu nupat kā nosauci par sektantiem.

    Es īsti nesaprotu stāvokli ” zināmā mērā kristietis” :), taču man ir radusies pārliecība, ka baznīca ir tas jautājums, par kuru Tev vajadzētu runāt vismazāk. :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > marčiks 14.06.2011. 13.15

    Kam uzbrauciens? Ģimenei, kā vērtībai, oligarhiem, kristiešiem? Jeb Tu visu un visus “samet vienā podā”? Ar kādu mērķi? Ko Tu īsti te gribēji pateikt ar savu komentu?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 16.30

    @betija

    Nu, Tava pirmā rindkopa arī daļēji atbild uz jautājumu, kāpēc Latvijas krieviem šodien vienīgā izvēle ir SC.

    Par latviskiem vārdiem – SC sarakstā neizsvītro latviskos vārdus, viņi vienkārši liek plusus tiem, ko labāk pazīst. Kā tad, piemēram, Ādamsons tika Saeimā? Starp citu, tieši Kravcovs dabūja visvairāk svītrojumu SC Kurzemes listē, tikai dabūja arī daudz plusu, acīmredzot tāpēc, ka labi zināms Liepājā.

    Vispār pēdējās dienās diskusija par jebkuru tēmu portālā beidzas ar vēsturi, SC/VL un nacionālismu. Lai par ko runātu ļaudis, utainie tik par pirti vien :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > marčiks 14.06.2011. 15.03

    Es ļoti ceru, ka sāks sakrist biežāk :))) Lai gan, nedomāju, ka mūsu uzskati būtiski atšķiras nacionālos jautājumos. Drīzāk jau jautājums ir par to, vai visus krievvalodīgos mēs varam uztvert kā nelabojamus staļinistus, kāds ir SC elektorāts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > marčiks 15.06.2011. 11.31

    to rinķī apkārt
    Viņš tikai pasmīkņāja par pidaru, kurš sevi pozicionē sevi kā kristieti un krietnu ģimenes tēvu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 15.51

    @betija

    Mums drīzāk jāuzņemas atbildība par to, ka nav partijas, kura stāv pāri etniskajām robežām. Nu varbūt daļēji LPP/LC un PLL ir, bet tie drīzāk ir biznesa projekti, nevis partijas. Lielai daļai krievu nešaubīgi būtu tuvas korupcijas apkarošanas, godīgas politikas, rietumeiropeiskas politikas idejas. Bet, kamēr viņiem šos jaukumus piedāvā tikai komplektā ar “Latviju latviešiem”, kamēr viņus neuzrunā dzimtajā valodā, kamēr viņi sarakstos redz tikai latviešu vārdus, tikmēr viegli saprast, kāpēc krievu tautības vēlētāji parasti izšķiras par SC.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 15.01

    @riņķī apkārt

    Es ticu Dievam, esmu lasījis Jauno Derību un atzīstu tajā rakstītās lietas par labām un pareizām esam. Dažreiz ieslēdzu Kristīgo radio (starp aurotājiem, ģimenes noliedzējiem un bērnu rotaļlietu dedzinātājiem tur rosās arī visnotaļ saprātīgi cilvēki). Kristīts neesmu, baznīcā regulāri neeju, reliģiskus rituālus neveicu, tāpēc arī tikai “zināmā mērā”.

    Ja tomēr par baznīcu nē, tad turpmāk biežāk pievērsīšos latviešu nacionālismam, SC un VL! politiskajām nostādnēm. Tur mums domas, jādomā, sakritīs biežāk :)))

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > marčiks 14.06.2011. 13.35

    Es sapratu, ka pretstati Mozaiku visam pārējam uz pasaules. Gribēju, lai Tu to pasaki skaidrāk.
    Kas attiecas uz drošības naudu, tad tā nav palīdzības sniegšana, bet vnk tiesu prakse, kuru “piekopj” arī Rietumeiropā :)

    Kas attiecas uz Baznīcu un drošības naudu Lēvaldam, tad, cik atceros, bija skaidrojošs raksts par to, ka drošības naudai ir saziedoti mācītāju privāti līdzekļi, bet pati drošības nauda bija tādēļ vajadzīga, ka aizturētais slimo ar diabetu. Ne LELB, nedz pārējās konfescijas necēlās Lēvalda aizstāvībai, bet iestājās par taisnīgu tiesu. Nu – tagad aizturētais ir notiesāts un šajā brīdī sēž aiz restēm
    Tu šos faktus izmanto, lai apmelotu LELB, bet pašu notikumu izgaismotu sev vajadzīgā gaismā. Kā sauc šādu nodarbi ? :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > marčiks 14.06.2011. 16.13

    Kāpēc cilvēki, kas pastāvīgi dzīvo Latvijā ir jāuzrunā svešvalodā? Neesam aiz dzelzs priekškara, pasaule ir vaļā. Nevēlies? Nepatīk? -Скатертью дорожка! Приезжайте в гости!
    “…kamēr viņi sarakstos redz tikai latviešu vārdus,” Pārspīlē vai sagrozi faktus? Varbūt atcerēsimies, kā SC sarakstā visi latviskie uzvārdi tika izsvītroti?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > marčiks 14.06.2011. 17.26

    Lai nu kuru, Alejandro tu varētu apvainot nacionālismā:))
    Laikam to tu gribēji teikt?
    Tavai zināšanai – neesmu latviete, bet arī krievu valodu nesaucu par mātes valodu. Esmu gan krievu skolā mācījusies un pārzinu cilvēku noskaņojumus. Un negribu lai Latvija kļūtu nelatviska. Bet tev tas šķiet pieņemami.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 14.22

    Ar halucinācijām, lūdzu, pie daktera. Par uzbrukumu kristiešiem vispār nevar būt ne runas, jo es pats sevi vismaz zināmā mērā uzskatu par kristieti. Nav liekama vienādības zīme starp kristiešiem un LELB / Šlesera sektantiem, kas labpatīk uzstāties visu kristiešu vārdā, mani pārmetumi veltīti tikai un vienīgi pēdējiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > marčiks 14.06.2011. 15.29

    Vai mums ir jāuzņemas atbildība par to, ka nav krieviski runājošajiem partija, kurā būtu apvienojušies Latvijai lojālie cittautieši?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 13.51

    Nu Tavi argumenti man šķiet ļoti līdzīgi Laventa, Lemberga, Štrama utt. aizstāvju tradicionālajiem argumentiem – nepieciešama taisnīga tiesa, apsūdzētā cilvēktiesības jāievēro… Protams, ka drošības nauda ir normāla prakse. Taču tas nenozīmē, ka es neuzskatu, ka Miķelsonam, Vaškevičam un vēl jo vairāk pedofiliem ir jāsēž aiz restēm arī lietas izmeklēšanas laikā.

    Un kas tad ir drošības nauda, ja ne palīdzība? Kā citādi nosaukt izpestīšanu no cietuma vismaz izmeklēšanas laikā? Slimo ar diabētu? Interesanti, izvarotie bērni ne ar ko “neslimo”? Viņiem gadījumā nebūs paliekošas traumas uz visu mūžu? LELB neko nenojauta par Lēvalda “aktivitātēm”, nespēja izkontrolēt? Come on. Pretīgi.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > marčiks 14.06.2011. 18.34

    Šlesers ir muusu lielaakais homofobs , patrons maaciitaajiem …

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > marčiks 14.06.2011. 13.21

    Uzbrauciens ir milzīgajai liekulībai. Ļauži, kas lamā LGBT cilvēkus, vienlaikus klusē par pedofilu noziegumiem, reizēm pat atbalsta tos (kā mācītāju, kas iemaksāja drošības naudu, gadījumā) un par Valsts prezidentu ievēl vecu izvirtuli.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

janazakovica 14.06.2011. 22.20

pujatam un vanagam jauznemas personiga atbildiba par so pedofilu kurs atradies baznicaa ar vinu svetibu..jo abi zinajusi kas tas ir par pretigu tipu vinu rindas.

+3
0
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 15.06.2011. 11.36

to KRUSTTEVS
Pajāts un Vanags, nelieši, kuri piesmej kristīgo ticību, taču nenostāsies pret savas sugas brāli.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu