Oligarhu lietas centrālās firmas sēdes notika Šķēles birojā • IR.lv

Oligarhu lietas centrālās firmas sēdes notika Šķēles birojā

8
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Sanita Jemberga

Šķēle KNAB izmeklēšanu saista ar politisku cīņu un sabiedrisko attiecību akcijām

Lai gan Saeimas deputāts un par vienu no trim oligarhiem dēvētais Andris Šķēle (TP) noliedz slēptas īpašumattiecības ar “Rīgas tirdzniecības ostu” (RTO), kas atrodas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosinātā kriminālprocesa (KNAB) centrā, tā faktisko īpašnieku padomes sēdes notikušas Šķēles ģimenei piederošā uzņēmuma “Uzņēmumu vadība un konsultācijas” (UVK) telpās.

Žurnāls “Ir” ceturtdien vēsta, ka tas bijis viens no iemesliem, kā dēļ pagājušajā nedēļā notikušajās apjomīgajās kratīšanās izmeklētāji ieradās arī UVK telpās Dzirnavu ielā 68. Kratīšanas mērķis bijusi Šķēles “labā roka” biznesā, viņa finansists Harijs Krongorns, kurš jau sēž uz apsūdzēto sola digitalizācijas lietā.

Lai gan procesa centrā ir Ainārs Šlesers (LPP/LC), vairākos izmeklēšanas tiesneša lēmumos par kratīšanām minēts, ka «daļa no RTO kapitāldaļām, iespējams, slēpti pieder arī Lembergam un Šķēlem, ar kuriem tiek saskaņota RTO saimnieciskā darbība, lēmumu pieņemšana, finansiālie ieguldījumi un dividenžu izmaksa».

Šķēle žurnālam apgalvo, ka nav slēptais īpašnieks RTO uzņēmumos, lai gan kā aktīvs biznesmenis vadošās personas pazīst. Latvijas politbiznesam tipiskā manierē Šķēle KNAB izmeklēšanu saista ar politisku cīņu un PR akcijām. «Jau pirms šī saucamā prezidenta paziņojuma žurnālistu aprindās cirkulēja ziņas, ka jāizdara kaut kādi gājieni, kas varētu nosvērt balsu skaitu par labu esošajam prezidentam. Un tika sameklēts visvieglāk tirgojamais stāsts par oligarhiem. Tas iet tik viegli, tik raiti, tur daudz intelekta nevajag,» viņš teicis, taču vairākkārt atteicies atbildēt uz jautājumu, vai RTO padomes sēdes ir notikušas viņa birojā.

Minēto faktu par sēžu norises vietu apstiprinājis RTO biznesa faktiskais vadītājs Ralfs Kļaviņš, kurš neoficiālās sarunās izskanējis kā Šlesera biznesa reālais vadītājs (gan viņš, gan Šlesers to noliedz). Viņš sacījis, ka RTO padomes sēdes ik pa diviem vai trim mēnešiem sasauc tās priekšsēdētājs Markuss Hugo Vangers, kurš izziņo gan vietu, gan darba kārtību. Tās notikušas gan RTO, gan UVK birojā. Uz jautājumu, vai Kļaviņu kā valdes priekšsēdētāju nepārsteidz, ka jāiet īpašnieku pārstāvjiem atskaitīties uz vietu, kam ar uzņēmumu it kā nav nekāda sakara, viņš atbild:«Mani nekas nepārsteidz, jo es arī [RTO grupas uzņēmumu] padomes sēdes sasaucu tur, kur man ērti. Vangera kungs kā latviski nerunājošs džentlmenis droši vien paļaujas uz sekretāru atbalstu un pakalpojumiem, ko viņam tur var piedāvāt.» Šķēle padomēs nepiedaloties, esot varbūt sasveicināties ienācis. Krongorns ostu konsultējot, jo RTO un UVK ir sadarbības līgums.

Jau ziņots, ka KNAB 20.maijā ierosinājis kriminālprocesu par virkni amata noziegumu – kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu, kā ietvaros notikušas kratīšanas ar visiem trim oligarhiem saistītos īpašumos. Lietā iesaistīti 26 uzņēmumi un 11 personas, no kurām sešas ir amatpersonas. KNAB bija lūdzis parlamentam atļauju veikt kratīšanu arī Šlesera dzīvesvietā, taču Saeimas vairākums tam nepiekrita. Tieši pēc šī deputātu lēmuma Valsts prezidents Valdis Zatlers sestdien paziņoja, ka rosina atlaist Saeimu.

Ir ceturtdien piedāvā līdz šim pilnīgāko kratīšanas vietu sarakstu, īsu ieskatu uzņēmumos, kurus KNAB publiski minējis saistībā ar Šleseram it kā esošām īpašumtiesībām, kā arī atklāj jaunus, interesantus faktus par RTO publiski uzrādītajiem īpašniekiem.

Komentāri (8)

kkristaps 02.06.2011. 09.31

Paraksts zem attēla: Nelietības iemiesojums.

+5
-1
Atbildēt

1

    varbūt ka tā > kkristaps 02.06.2011. 12.00

    ja oligarhi būs vainīgi, tad tos iztiesās tiesa un nevis KNABs vai žurnālisti. Viss pagaidām izskatās pēc KNABa politikas taisīšanas un Vienotības centieniem novērst tautas uzmanību no daudz nopietnēkām un nerisinātām sociāli-ekonomiskajām problēmām valstī.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

dro 02.06.2011. 11.35

Neskatoties uz to, vai TP ir pārstāvēta kādā pašvaldībā, institucijā, uzņēmumā, Šķēle ir gandrīz visur. Pat Maxima, meklējot gruntsgabalus svarīgākajiem lielveikaliem Rīgā, beigu beigās esot bijusi spiesta tikties ar Šķēli vai viņa pārstāvi.

+3
0
Atbildēt

0

martins_kibilds 02.06.2011. 11.14

Melis.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu