Zatlers nāks ar paziņojumu par situāciju valstī • IR.lv

Zatlers nāks ar paziņojumu par situāciju valstī

197
Indra Sprance

Ir.lv rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc Saeimas lēmuma neizdot Šleseru kratīšanai Rīgas pilī izvērtēta iespēja rosināt Saeimas atlaišanu

Sestdien, 28.maija, vakarā – plkst.21 Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio Valsts prezidents Valdis Zatlers uzrunās tautu par situāciju valstī, Ir.lv informēja Valsts prezidenta preses dienestā.

Šobrīd Zatlers atrodas Polijā, kur notiek Centrāleiropas valstu līderu sanāksme. Valsts prezidenta kancelejā nekādi sīkāki paskaidrojumi par paziņojuma iemesliem vai saturu netiek sniegti. Tomēr kā liecina Ir.lv rīcībā esošā informācija, Zatlera paziņojums varētu būt prezidenta atbildes reakcija uz Saeimas ceturtdienas lēmumu noraidīt prokuratūras un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu ļaut veikt kratīšanu deputāta Ainārs Šlesera (PLL) dzīvesvietās.

Kā liecina portāla rīcībā esošā informācija, vēl piektdien no rīta Valsts prezidenta kancelejā vērtēta iespēja arī rosināt šīs Saeimas atlaišanu. Tiesa, šim lēmumam varētu būt virkne seku, kas varētu būt par iemeslu arī tam, lai pils tomēr neizšķirtos par šādu rīcību.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien ārkārtas sēdē noraidīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Ģenerālprokuratūras lūgumu ļaut veikt kratīšanu PLL līdera Aināra Šlesera dzīvesvietā. Publicējam pilnā apjomā Saeimā iesniegtos KNAB dokumentus par birojā sākto kriminālprocesu pret deputātu Šleseru, kā arī Saeimas sēdes stenogrammu.

Par KNAB un prokuratūras lūguma atbalstīšanu balsoja 35 deputāti –  29 klātesošie “Vienotības”  deputāti, kā arī 6 klātesošie apvienības “Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputāti. Pret bija 7 deputāti no PLL un ZZS – Imants Jānis Bekešs, Andris Bērziņš (Rīga), Māris Kučinskis, Edgars Zalāns, Iveta Grigule, Vitauts Staņa, bet atturējās 37 deputāti –  visa “Saskaņas centra” frakcija, vēl citi ZZS un PLL deputāti. Balsojumā nepiedalījās četri parlamentārieši, kas bija reģistrējušies sēdei – Dana Reizniece Ozola (ZZS), Laimis Šāvējs (ZZS), Ainārs Šlesers (PLL) un Didzis Zemmers (ZZS).

 

Komentāri (197)

Una Grinberga 27.05.2011. 13.25

Zalters varētu izpelnīties lielu respektu no sabiedrības, ja, ar visiem ierobežojumiem, tomēr izlems par Saeimas atlaišanu vai vismaz mudinājumu savākt tos 10% parakstu.

+45
0
Atbildēt

0

Igors Daņiļēvičs 27.05.2011. 13.33

Paradokss ir tāds – jo skarbāks, trāpīgāks un skaidrāks viņš būs, jo lielākas cerības tikt pārvēlētam.
Tāpat ir jāsaprot, ka šoreiz ir vēsturiska iespēja Latvijai tikt vaļā no tām trīs personām, kas faktiski ir kontrolējušas šo valsti gandrīz visus 20it gadus. Ar visām no tā izrietošajām sekām. Jāatgādina, ka savulaik tieši ZZS un Lemberga rokas pusis Silenieks bija tas, kurš publiski pazemoja Latvijas valsts prezidentu līdz Zoo līmenim.
Te nav runa par Zatleru pašu, bet gan par valsts simbolu kā tādu.

+45
0
Atbildēt

3

    mario1 > Igors Daņiļēvičs 27.05.2011. 16.17

    Pilnīgi Jums piekrītu, Otto Ozol, kaut nu nebūtu tie paši dumjie runu rakstītāji, kas taisīja “ilgtspējīgās attīstības” pseidorunu Latvijas Universitātē aprīlī.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    1) Jau sen gribēju pateikties par aizraujošo, interesanto un asprātīgi uzrakstīto Latviešu grāmatu!:)
    2) ,,Paradokss ir tāds – jo skarbāks, trāpīgāks un skaidrāks viņš būs, jo lielākas cerības tikt pārvēlētam.” Kāpēc Jums tā šķiet?
    3) Interesanti, kas notiks ar prezidenta vēlēšanām, ja Zatlers pasludinās to ,,simtnieku” par atlaistu…?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    1) Paldies
    2) Laba runa, kas atspoguļos tautas noskaņojumu un spētu pateikt vēl vairāk, var pacelt viņa atbalstu sabiedrībā tik augsti, ka deputātiem noraidot viņu ir izredzes tikt pie ārkārtīgi populāra pretinieka, kurš pēc tam atgriežoties lielajā politikā visus viņus var samalt miltos. Ja viņš spēj norobežoties no politelites un skaidri, saprotami nostāties sabiedrības pusē, tad nepārvēlot deputāti viņu padarīs vēl par mocekli, simbolu savam atriebīgumam un intrigām. Tas ir kaut kas tāds, kas šobrīd ir tik ļoti nepieciešams sabiedrībai un Zatleram ir izredzes tikt pie šāda statusa. Te gan ir cits jautājums – vai Zatlers spēs būt tik uzrunājošs? Līdzšinējā pieredze rāda, ka viņa runu rakstītāji ir profesionāli vāji. Arī citi speciālisti neļauj viņam izdarīt to, ko prezidentam vajadzētu spēt – izkāpt no oficiālajām kurpēm un runāt ar cilvēkiem, kā ar cilvēkiem, kā savējais ar savējiem, ar to pašu cieņu un pat zināmu pazemību, bet no sirds un sirdi. Godīgi un patiesi. Izvēloties tos vārdus un sajūtas, kas viņā pašā patiesi mājo.
    3) Kas vēl sliktāks var notikt? Viss sliktais jau ir noticis. Un ja vēl kaut kas nav, tad pavisam drīz notiks. Šī valsts nekad netiks uz priekšu, ja to faktiski vadīs tie paši, kas to ir vadījuši līdz šim.

    +18
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 27.05.2011. 13.16

Nu re..nepagāja ne 4 gadi un Zatlers no lielās politikas starmešu gaismā iemesta apjukuša cilvēciņa ir tapis par Valstsvīru!

+39
-1
Atbildēt

5

    Laila > ltvpanorama 27.05.2011. 18.04

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ivars Kalvis > ltvpanorama 27.05.2011. 17.46

    Prasām! Prasām atlaist saeimu!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > ltvpanorama 27.05.2011. 14.07

    Ierosinu Zatleru raksturojošus epitetus atstāt līdz viņa (cerams vēsturiskajai) runai. Jau agrāk no šī valstsvīra ir gaidīta konkrēta rīcība, bet lielākoties sagaidīts, kā jau te asprātīgi minēja, oligarhiem izdevīgais “davaiķe žiķ družna”.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > ltvpanorama 27.05.2011. 15.23

    Manuprāt Zatleram nav ko zaudēt, balsojums par Šleseru nodemonstrēja patieso Koaliciju- ZZS PLL SC, kurai vajag tikai savu prezidentu pilnai uzvarai, pēc kā sekos MK maiņa.

    Jaunas vēlēšans ir valsts glabiņš, jo jaunā koalīcija mainīs kursu uz Maskavu.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 27.05.2011. 14.15

    arī ja nebūtu šīs runas, tas ir redzams un saprotams, nē nu protams mums pie apvāršņa ir krutais mens ar trubasgala svētību Bērziņš,kuram ir problēmas pateikt kurš ir Igaunijas prezidents

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu